Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Afrika, a Web3 feltörekvő piaca

Afrika, a Web3 feltörekvő piaca

Vezető blokklánc-protokollok és más szereplők versengenek egymással, hogy elsőként építhessék ki és formálják Afrika kialakulóban lévő Web3 gazdaságát. Bárhogy is nevezzük - kripto, blokklánc vagy Web3 - a digitális gazdaság ezen új szegmense Afrika-szerte virágzik. Lássuk csak a számok tükrében, hogyan hódított teret a blokklánc e kontinensen.

 

Világelsők a peer-to-peer tranzakciókban

A Chainalysis elemzőcég szerint Afrika kriptopiacának értéke 2020 júliusa és 2021 júniusa között több mint 1200%-kal nőtt. Különösen magas az elfogadottság aránya Kenyában, Dél-Afrikában, Nigériában és Tanzániában. Ebben az időszakban Afrika volt a világ harmadik leggyorsabban növekvő kriptopénz-gazdasága. Emellett Afrika világelső a teljes peer-to-peer kriptopénz-tranzakciók arányában, szintén erre az időszakra vetítve: 

p2p Afrika forrás: blog.chainalysis.com

A kriptopénz-kereskedelem és ügyletek általános növekedése mellett Afrikában az elmúlt 12 hónapban a blokklánc-hálózat/-protokoll cégek, kockázati tőkebefektetők, kormányok és egyéb szervezetek felgyorsították tevékenységeiket a kontinensen.

Úgy tűnik, hogy a vezető hálózatok mostanában szinte minden nap új, Afrikára összpontosító kezdeményezéseket jelentenek be. Az Ethereum, a Cardano, a Stellar, a Celo és mások is egyre aktívabban versenyeznek azért, hogy ők legyenek Afrika feltörekvő Web3-gazdaságának formálói.

 

Ethereum, Cardano és a Stellar tevékenységei

Az Ethereum Alapítvány például forrásokat ajánlott fel egy biztosítási program megvalósításához, amely több mint 6 millió kenyai gazdálkodót érint.

A Stellar Development Foundation számos kezdeményezést jelentett be. Többek között partnerséget kötöttek az afrikai Flutterwave-vel új Európa és Afrika közötti átutalási folyosók elindítására, jelentős befektetést eszközöltek egy nigériai tranzakciós platformba, blokklánc boot campeket szerveznek afrikai startupoknak és egy 30 millió dolláros alapot is létrehoztak, amely már részesedéssel rendelkezik az Afriexben. Az Afriex egy afrikai pénzügyi szolgáltató, amelynek Nigériában, Ghánában, Kenyában és Ugandában vannak felhasználói.

Nexo kriptovaluta váltó

A Celo Foundation szintén saját kezdeményezéseket indított egy burkinai startuppal. Céljuk az afrikai valutaközösségi frank (CFA) értékét nyomon követő stabilcoin bevezetése. Emellett partnerséget kötöttek a Mercy Corps Ventures-szel egy kenyai kísérleti projektben, amelynek célja a pénzügyi integráció előmozdítása a munkavállalók körében. Számos korai fázisú afrikai startupnak adnak támogatásokat a Wave IV Grant Program keretében, valamint egy Founders in Residence programot is elkezdtek, ahol a szintén helyi startupokat támogatnak.

És ott van a Cardano is. Charles Hoskinson, a Cardano vezetője nagy marketingkampánnyal karöltve körbe utazta a kontinenst, és több ízben adta elő cége elképzeléseit. A Cardano Afrikára összpontosító kereskedelmi ága, az EMURGO Africa Kenyában alakult meg, és a tervek szerint három éven belül 100 millió dollárt fektetnek be több mint 100 korai fázisban lévő blokklánc startupba. A kenyai Pezesha céggel pedig egy "peer-to-peer pénzügyi operációs rendszer" létrehozására szerződtek le.

Blokklánc Afr

forrás: Fonbank

 

Kockázati tőkebefektetések

A fentebb említett nagybefektetők megnövekedett aktivitása mellett az elmúlt tizenkét hónapban a különböző blokkláncprotokollokra épülő startupokba is egyre nagyobb tőke irányult, így segítve a magánszemélyek, vállalkozások és más szervezetek integrálódását a Web3 gazdaságba.

A hagyományos gazdaság és a kialakulóban lévő Web3-gazdaság közötti hídként működő cégek is ennek nyertesi. A Fonbnk például jelentős mennyiségű kockázati tőkét kapott, és ezzel lehetőséget teremt több millió afrikainak a digitális eszközökhöz való hozzáféréshez egy egyszerű prepaid airtime segítségével. A Canza Finance szintén jelentős tőkeinjekciót kapott decentralizált pénzügyi applikációjuk fejlesztéséhez. A felhasználók számára kriptovaluták vételét és eladását lehetővé tevő tőzsdék és pénztárcák szintén megnövekedett forrásbevonást tapasztaltak az elmúlt tizenkét hónapban. Ilyenek például a VALRa Cowrie Exchange, a Yellow Card, a VIBRA (Africa Blockchain Lab), a Busha, az OVEX, az Ejara, a Bitmama és a Revix.

Azok az infrastruktúra-szolgáltatók, amelyek megkönnyítik mások számára a kriptotermékek kiépítését, szintén felkeltették a befektetők figyelmét. Köztük volt a LazerPay, a KotaniPay, a Payourse, a Flux, az Emtech és mások.

Hasonlóképpen a blokklánc-alapú szolgáltatások, amelyek a blokklánc-technológiát különböző használati esetekben alkalmazzák, szintén jelentős kockázati tőkefinanszírozásból részesültek. Példaként említhetjük itt a Pravica, a HouseAfrica, a KappaPay, a SunExchange, a Chekkit, a OneWattSolar, a Seso Global cégeket. A hitelezéssel kapcsolatos szolgáltatások sem maradhattak ki a sorból: a Goldfinch, az NFTfi és mások szintén kaptak kockázati tőkét az elmúlt évben.

Végül a stúdiók, szuperalkalmazások és egyéb, széles körű Web3-misszióval rendelkező platformok is felkeltették a globális befektetők figyelmét. Ilyenek a Nestcoin, az Africa Blockchain Center és a Jambo tőkebevonásai.

 

NFT-k és Web3

A fenti Web3-központú szereplőkön kívül néhány más ágazatban működő startup is bejelentette, hogy a közelmúltbeli tőkebevonásokból származó bevételeket a Web3-hoz kapcsolódó projektek megvalósítására kívánja fordítani. Például a Carry1st, egy afrikai mobiljáték-kiadó felismerte, hogy "a játéktartalmak egyre inkább kezdenek integrálódni az NFT-kkel és a kriptovalutákkal". Közzétették, hogy ezért a közelmúltbeli forrásbevonási fordulójából származó tőke egy részét a Web3-as játékalapú játékok fejlesztésére fogják fordítani.

Egy másik példa az afrikai fintech unikornis, a Chipper Cash, amely nemrégiben jelentős forrásbevonási kört zárt le, amelynek keretében befektetőnek az FTX kriptotőzsde is beszállt. Az FTX vezérigazgatója, Samuel Bankman-Fried kijelentette, hogy az FTX Chipper Cash-be történő befektetésének célja többek között az, hogy "felgyorsítsa a kriptopénzek elterjedését Afrikában és azon túl".

A fentiekben vizsgált közelmúltbeli forrásbevonási tevékenység alapján, valamint az általánosabb piaci trendekkel együtt egyértelmű, hogy izgalmas idők állnak a Web3 alapítói és finanszírozói előtt a kontinensen.

 

Partnerségek és támogatások

De nem csak a blokklánc-hálózatokat és a kockázati tőkebefektetőket vonzza a lehetőség, hogy Afrika kialakulóban lévő Web3-gazdaságából részesedjenek. Különböző nem kormányzati szervezetek is kezdik felfedezni a Web3 által kínált lehetőségeket a kontinensen. 

A Mercy Corps, egy nonprofit humanitárius szervezet például nemrég indított egy 1 millió dolláros "Crypto for Good" alapot, hogy támogassa a blokklánc-alapú projekteket, amelyek elősegítik a pénzügyi integrációt Afrikában és más feltörekvő piacokon. Hasonlóképpen, az UNICEF Innovációs Alapja, amely a világ következő egymilliárd felhasználójának technológiájára összpontosít, akár 100 000 dollár kriptopénz-befektetéseket is eszközöl olyan startupokba Afrikában (és más UNICEF-programországokban), amelyek olyan blokklánc-alapú megoldásokat fejlesztenek és amelyek "potenciálisan az emberiség javát szolgálják".

Az elmúlt tizenkét hónapban még a Twitter korábbi vezérigazgatója, Jack Dorsey és a szupersztár rapper rap Jay-Z is beszállt az afrikai üzletbe. Létrehozták a Bitcoin Trust Fundot, egy 500 Bitcoin (BTC) értékű eszközt, és négy afrikai tagot neveztek az igazgatótanácsba. Ez a lépés magában foglalja majd az afrikai kontinensre való összpontosítást.

A pályázati finanszírozáson kívül számos más mutató is arra utal, hogy a Web3 a kontinensen milyen vonzerővel bír. Például a Quidax lett az első afrikai kriptopénzváltó, amelyet a CoinMarketCap is jegyez. A Chipper Cash-be történő befektetése mellett pedig az FTX kriptotőzsde is bejelentette az AZA Finance-szel való partnerségét.  

 

Az afrikai kormányok és a Web3-gazdaság

Bár a vállalati partnerségek, a nem kormányzati szervezetek, a kockázati tőkebefektetők és a blokklánc protokollok fellendítik a gazdasági tevékenységet e szektorban, nem szabad elfelejteni, hogy a kormányok továbbra is kiemelt szereplők, akik akár ösztönözhetik vagy akadályozhatják az afrikai Web3-gazdaság kialakulását. Eddig azonban úgy tűnik, hogy a kormányok a kontinensen általában egy jó adag szkepticizmussal állnak a kriptovalutákkal szemben.

Erre példa a nigériai kormány 2021 februárjában az ország központi bankja egy memorandumot adott ki, amely elég nagy káoszt okozott az országban, és kétségtelenül a szürkezónába terelte a felhasználókat és ennek következtében a hivatalos kriptopénz-tőzsdékről a peer-to-peer tranzakciók felé mozdultak el a felhasználók:

"A kriptovalutákkal való kereskedés vagy a kriptovaluta tőzsdékre történő kifizetések elősegítése tilos" - a felügyelete alá tartozó szabályozott pénzügyi intézmények számára. A nigériai központi bank továbbá arra utasította a pénzügyi intézményeket, hogy "azonosítsák a [kriptopénzzel] tranzakciókat lebonyolító személyeket és/vagy szervezeteket ... és gondoskodjanak arról, hogy az ilyen számlákat azonnal megszüntessék".

Afrika kép3 forrás: USA Kongresszusi könyvtár

 

Nigéria példája aligha egyedülálló. A kriptovalutákat valójában az afrikai országok mintegy felében kifejezetten vagy hallgatólagosan tiltották.

 

Digitális jegybankpénz éllovasai

A Nairobi Egyetem elismert vállalkozó professzora, Bitange Ndemó így érvelt:

"A blokklánc-technológiák jelentik a jövőt, és minden olyan törekvés, amely betiltásukra irányul - vagy akár túlzott beavatkozásra a működésükbe -, ugyanolyan elhibázott lépés, mint amikor az állam túlságosan korlátozza állampolgárait."

Annak ellenére, hogy a kontinens számos országában némileg ellenséges vagy legalábbis szkeptikus a kriptopénzek kereskedelmével és birtoklásával kapcsolatos hozzáállás, egyre több kormány kezd nyitni a blokklánc-technológia más alkalmazásai, különösen a digitális jegybankpénzek (CBDC-k) felé.

Afrika kép4 forrás: USA Kongresszusi Könyvtár

Nigéria 2021 októberében indította el az e-Naira-t, saját digitális pénzüket. Dél-Afrika részt vesz a Nemzetközi Fizetések Bankja (Bank for International Settlements) több CBDC-t érintő projekt kísérletében. Továbbá Marokkó, Tunézia, Ghána, Kenya, Ruanda, Madagaszkár, Mauritius és legutóbb Uganda is a saját központi bankjaik által támogatott digitális valuták felé kacsingat.

Ahogy a kontinens több kormánya vizsgálja a blokklánc-alapú megoldásokat, még ha csak a CBDC-kre korlátozódnak is, több szakértő szerint egyre valószínűbb, hogy a Web3-gazdasággal kapcsolatosan is informatív megközelítést, valamint olyan politikai kereteket fognak kialakítani, amelyek jobban megfelelnek a mindennapi felhasználók igényeinek. Bár ez még várat magára, az ilyen optimizmus üdvözlendő.

 

Összefoglalva

Az új Web3-gazdaság világszerte számtalan lehetőséget teremt, és az afrikai kontinensre gyakorolt hatásai óriásiak. Küldetésüknek tekintik, hogy a legújabb blokklánc-technológiákat kihasználva valódi értéket nyújtsanak több milliárd bank nélküli, banki szolgáltatásokból kizárt vagy azokhoz hozzáférni nem tudó embernek Afrikában és más feltörekvő piacokon. A cél, hogy a különböző blokklánc-protokollok, startupok, befektetők, támogatásokat nyújtó szervezetek és kormányok is érdekeltek legyenek ebben. A jelenlegi helyzetet és a kontinensen belüli innováció ütemét tekintve egyértelmű, hogy a Web3 komoly jövő előtt állhat.

 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Nexo kriptovaluta valto 100 dollár

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 0.58% $64,740.61
Ethereum ETH 1.71% $3,154.14
BNB BNB 1.88% $570.94
Solana SOL 3.96% $150.73
XRP XRP 3.76% $0.5285
Dogecoin DOGE 4.42% $0.1626
Cardano ADA 6.66% $0.5054
Litecoin LTC 4.45% $85.31
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!