Mi a Bitcoin hashrate és milyen fontos funkciója van?

Szerző: | máj 22, 2023 | Bitcoin hír, Kriptovaluta

Ismerd meg a Bitcoin hashrate jelentőségét az átfogó bányászati ismertetőnkkel. Mi a bányászatban betöltött szerepe és milyen hatással van a hálózat biztonságára?

 

A Bitcoin Hashrate értelmezése

A Bitcoin hashrate a Bitcoin hálózatának teljes számítási teljesítményét jelenti az adott időpontban. Ez a hálózat kulcsfontosságú mérőszáma, amely számszerűsíti, hogy a Bitcoin bányászgépek hány hash-t képesek generáli másodpercenként a következő Bitcoin blokk felfedezése során. Egyszerűbben fogalmazva, a hashrate azt a teljesítményt mutatja meg, hogy egy bányász másodpercenként hány számítást tud elvégezni a lánc következő blokkjának feltárása érdekében.

A Bitcoin hashratet másodpercenként végrehajtott hashelésekben (H/s) mérik. Ez az egy másodperc alatt előállított hash-ek számát jelenti, ami jó képet ad a Bitcoin hálózat alapjául szolgáló hatalmas számítási erőforrásról. A nagy számítási kapacitású számítógépek miatt a gyakorlatban a H/s többszöröseit, a TH/s és PH/s értékeket használják.

Bitcoin hashrate grafikon 2023 I Cryptofalka

Forrás: Hashrate index

Minél magasabb a hashrate, annál több számítás történik másodpercenként és annál biztonságosabbá válik a Bitcoin blokklánca. Ahogy egyre mélyebbre merülünk a Bitcoin bányászat világában, látni fogjuk, hogy a hashrate mennyire kulcsfontosságú, nem csak a bányászok, hanem az egész Bitcoin ökoszisztéma számára.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció gif I Cryptofalka

 

A hashrate jelentősége a Bitcoin bányászatban és a hálózati biztonságban

A Bitcoin hashrate fontosságát a bányászat és a hálózat biztonságának világában nem lehet kellő képpen hangsúlyozni. A hashrate a Bitcoin bányászat éltetője és a hálózat biztonságának első mérőszáma.

Minél magasabb a hashrate, annál több számítási teljesítményt ad a bányász a hálózatnak. Ez növeli az esélyét arra, hogy sikeresen kitalálja a helyes hash-t, és a blokkjutalomból származó bitcoinokkal és tranzakciós díjakkal jutalmazzák ezért. Lényegében a magasabb hashrate növeli a bányász valószínűségét, hogy megtalálja a következő blokkot és learassa a hozzá kapcsolódó jutalmakat.

Bitcoin bányászat hashrate I Cryptofalka

A hálózat biztonságának szemszögéből vizsgálva a magas hashrate kulcsfontosságú szerepet játszik a potenciális támadások elhárításában. Minél magasabb és minél jobban eloszlik a számítási teljesítmény (hashrate) a hálózatban, annál nagyobb kihívást jelent és annál költségesebbé válik egy támadó számára, hogy a hálózat teljes teljesítményének 51%-a fölé kerüljön – ez a küszöbérték szükséges a blokklánc tranzakcióinak manipulálásához. 

 

Mi befolyásolja a Bitcoin hashrate alakulását?

Ahogyan a Hold befolyásolja a dagályt, úgy a Bitcoin hashrátája sem létezik elszigetelten – a különböző tényezők hatására időben hullámzik. Ezeknek a hatásoknak a megértése nagyobb betekintést nyújthat a Bitcoin-hálózat dinamikájába. A Bitcoin hashrate egyik legjelentősebb meghatározója maga a Bitcoin ára. Amikor a Bitcoin árfolyama megugrik, a nagyobb nyereség lehetősége több bányászt ösztönöz arra, hogy csatlakozzon a hálózathoz, ami a teljes hashrate növekedéséhez vezet. Ezzel szemben, ha a Bitcoin ára csökken, a kevésbé nyereséges bányászok úgy dönthetnek, hogy kikapcsolják gépeiket és kilépnek a hálózatból, ami a teljes hashrate csökkenését eredményezi.

A bányászati hardverek innovációja szintén döntő szerepet játszik a hashrate alakulásában. A bikapiacok gyakran ösztönzik a technológiai fejlesztéseket és a gyorsabb hashelési technikák kialakulását. A GPU-k és később az ASIC-k bevezetése a Bitcoin-bányászatban például jelentősen megnövelte a Bitcoin hashrátáját. Ezek a hardveres fejlesztések továbbra is alakítják a Bitcoin-bányászat helyzetét, és közvetlenül befolyásolják a hálózat teljesítményét.

Végül a bányászat jövedelmezősége vagy bevételi lehetősége, amelyet a “hashprice” kifejezéssel számszerűsítünk, nagyban befolyásolja a Bitcoin hashrate globális alakulását. Ha a hashprice magas, akkor valószínűleg több Bitcoin hashrate kerül online állapotba, ha azonban a hashprice csökken, ennek az ellenkezőjére lehet számítani. A hashprice értékét amúgy a hálózat tranzakciós díjai is befolyásolják, eddig viszont elenyéző volt a bányászok tranzakciós díjakból származó jutalma a blokkjutalomhoz képest. Viszont a 2023-as BRC20 mánia hatására nagyban megugrott a tranzakciós díjak mennyisége, így a hashprice-ban is magas kiugrást láthattunk.

Bitcoin hashprice I Cryptofalka

Forrás: Braiins

 

Bitcoin bányászati nehézség és annak hatása a hashrate-re

A Bitcoin hashrátája és a bányászati nehézség közötti ingadozás során a cél az egyensúlyi állapotra való törekvés. Dinamikus egyensúlyban léteznek, mindegyikük reagál a másik változásaira, hogy fenntartsák a Bitcoin-hálózat harmóniáját. A Bitcoin bányászati nehézsége alapvetően arra a célszámra utal, amely alá a bányászoknak tippelniük kell ahhoz, hogy sikeresen kibányásszák a következő blokkot a láncban. Ez a célszám körülbelül kéthetente, azaz 2016 blokkonként változik a hálózat hashrátájának változásaira reagálva.

Amikor több bányász csatlakozik a hálózathoz, és a hashrate megnő, a blokkok gyorsabban találhatók meg, mint a megcélzott 10 perces átlag. A blokkok megtalálási sebességének lassítása és a 10 perces célérték fenntartása érdekében a rendszer automatikusan növeli a nehézségi szintet, a Bitcoin difficulty-t. Ez azt jelenti, hogy a bányászoknak most több hasht kell generálniuk (azaz magasabb hashrate-el kell rendelkezniük) a következő blokk sikeres megtalálásához.

Bitcoin nehézségi szint I Cryptofalka

Forrás: CoinWarz

Ezzel szemben, ha a hashrate csökken, és a blokkok megtalálása lassabb a 10 perces átlagnál, a difficulty csökken. Ez megkönnyíti (azaz alacsonyabb hashratet igényel) a bányászok számára a következő blokk megtalálását.

Ez a hashrate és a bányászati nehézség közötti kölcsönhatás a Bitcoin-hálózat létfontosságú eleme, amely biztosítja, hogy az új blokkok aránya állandó maradjon, függetlenül a hálózat teljes számítási teljesítményének ingadozásától.

 

A bányászati hardwerek és az energiafogyasztás szerepe

A bányászhardver és az energiafogyasztás jelentős szerepet játszik a Bitcoin bányászat hashrate-jének meghatározásában. A bányászhardver képességei közvetlenül befolyásolják, hogy egy bányász másodpercenként hány hash-t tud előállítani. A nagyobb teljesítményű hardver általában magasabb hashrátát jelent, ami potenciálisan növeli a bányász profitját. Azonban fontos megjegyezni, hogy ez a nagyobb teljesítmény általában megnövekedett energiafogyasztással is jár. A bányászoknak ezért figyelembe kell venniük a berendezésük energiahatékonyságát, amelyet gyakran terahash-onként joule-ban vagy wattban fejeznek ki.

Bitmain antminer s19pro | Cryptofalka

Forrás: https://www.bitmain.com/

A Bitcoin-bányászat kezdeti időszakában a bányászok elsősorban a számítógép központi feldolgozó egységét (CPU) használták. Ez 2010-ben változott meg, amikor Hanyecz László bevezette a grafikus kártyás (GPU) bányászatot, ami a Bitcoin teljes hashrátájának jelentős növekedését okozta. 2012-re a Bitcoin-bányászat ismét átalakult az alkalmazásspecifikus integrált áramkörök (ASIC) bevezetésével, amelyek olyan speciális chipek, amelyek még nagyobb számítási teljesítményt biztosítanak egy konkrét műveletre. A bányászati technológia fejlődése folyamatosan új magasságokba emelte a Bitcoin hashrátáját, ami jól mutatja a bányászhardverek és az energiafogyasztás központi szerepét a Bitcoin-bányászatban.

A hardverek fejlődése ellenére is az energia fogyasztás a Bitcoin bányászat legfontosabb eleme és legnagyobb költsége. Így minden bányász számára elengedhetetlen, hogy olcsó villamos áramot vételezzen és ezzel növelje profitját. 

Kriptovaluta kereskedő csoport discord I Cryptofalka

 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Aktuális Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok, coin elemzések
  2. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  3. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  4. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2022
  5. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  6. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  7. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

 

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.