Hogyan zajlik a decentralizált hitelezés az Aave protokollon?

Szerző: | febr 18, 2022 | Altcoin ismertető, Árfolyam elemzés

Az Aave az egyike a legnépszerűbb Ethereum alapú decentralizált pénzügyi platformoknak, ahol a protokoll irányítása az AAVE holderek kezében van. A kriptovaluta ágazat szereplői felismerték, hogy a hodlerek szívesen tesznek szert passzív jövedelemre a coinjaik kölcsönadásával, az új lehetőségeket kereső befektetők részéről pedig van igény hitelre a portfoliójukat fedezetként használva. A DeFi piacot kezdetben centralizált tőzsdékhez hasonló cégek szolgálták ki, de a kriptósok hagyományosan előnyben részesítik a peer-to-peer megoldásokat a saját walletjeikből. Az Aave kihagyja a közvetítő szereplőt a pénzüket forgatni kívánó befektetők közül.

 

MI AZ AAVE COIN (AAVE)?

 

Az AAVE altcoin legfontosabb adatai:

Elérhető: Binance, Coinbase, Huobi, FTX, Kraken
Konkurenciái: CAKE, UNI, SUSHI
Legmagasabb ár: 632 USD / 0,0147 BTC
Legalacsonyabb ár: 29,71 USD / 0,002 BTC

Fejlesztői aktivitás: 10/10
Felhasználói aktivitás: 8/10
Piaci megbízhatóság: 10/10
Vélekedés: 9/10

 

AZ AAVE PROTOKOLL SZÜLETÉSE

Stani Kulechov és csapata 2017-ben indította a projekt elődjét ETHLend néven, ahol a LEND token volt az irányításhoz és a haszonszerzéshez kapcsolódó valuta. A 2017-es Bitcoin csúcs idején tartott sikeres ICO után kezdődött el a kereskedés az ETHLend-en az Ethereum tokenekkel. Néhány gyerekbetegség és a medve piac miatt azonban nem bizonyult fenntarthatónak a hitelezés a kezdeti formában. Egy efféle decentralizált pénzpiac akkora, amekkora a felhasználók közösségének pillanatnyilag a protokollban tartott vagyona. Az a tartalék, ami biztosítja a hitelezők és megtakarítók közti pénzáram folytonosságát, a centralizált hitel platformok saját likviditása, hiányzik egy decentralizált piactéren.  Az alacsony likviditás nehézségeket okozott a kölcsön kérelmek és ajánlatok egymásra találásában, így át kellett alakítani az ökoszisztémát.

 

stani kulechov | Cryptofalka

forrás: dappimg.com

 

Az új megközelítés új brandet kíván, így lett 2020-ban a ETHLend-ből AAVE (finnül szellem), 100 LEND token pedig átmigrált 1 AAVE tokenné. Kulechov azt nyilatkozta, hogy a 2018-2019-es medve piac az egyik legjobb, ami történhetett a projektel, mivel az újragondolt verzió stabilabb likviditást mutat fel az AAVE felhasználóinak, mint az ETHLend. Az Aave mindenféle piaci körülmény mentén zavartalanul közvetíti a tőkét a közösség igényei szerint. A projekt életútja során az Ethereumon kívül más blokkláncokkal is elkezdett együttműködni, természetesen megjelent az Ethereum legnépszerűbb layer 2 tokenje a Polygon, az Ethereum killerek közül pedig az Avalanche hálózatát integrálták a protokollba eddig.

 

MIBEN MÁS AZ AAVE?

Az új és hatékonyabb Aave ugyanazt az igényt elégíti ki mint az ETHLend, csak máshogy férnek hozzá a felhasználók a hitelhez és a kamatokból származó jutalmakhoz. Az ETHLend egy okoszerződéssel közvetlenül párosította össze a hitelfelvevő Ethereum tárcák kölcsön kérelmeit a likviditást biztosító tárcákban tárolt tokenekkel. Az Aave pedig egy algoritmikus pénzpiac, ahol a kölcsönt egy poolból lehet felvenni, amihez a másik oldal hozzárendeli a pénzét a kamat bevételért.

A pool látszólag ugyanaz, mint egy centralizált platform mögöttes számlája, amit a hitelezők és a cég töltenek fel majd mások kölcsönvesznek belőle, végül ugyanoda utalják vissza kamattal. A poolhoz hozzárendelt tőke azonban közvetetten végig a hitelezők tárcájához tartozik. Az algoritmus gondoskodik róla, hogy a hitelezésben hozzáférhető pénz és a kintlévőség olyan arányban maradjon, hogy mindig legyen kölcsönvehető token és nyereség a visszafizetésekből.

 

aave ecosystem | Cryptofalka

forrás: miro.medium.com

 

Ennek a két tényezőnek az aránya mozgatja a hitel- és a passzív jövedelem kamatát dinamikusan. Ez úgy néz ki a gyakorlatban, hogy ha a kiáramló hitelek megnövekedése veszélyesen lecsökkentené a poolban rendelkezésre álló tőkét, a hitelkamat megemelkedik. Egy szint után a kölcsön már nem lesz versenyképes a konkurenciához képest. Ugyanakkor így több kamatbevétel keletkezik és oszlik szét a poolba befektetők között, ami további tőként vonz be a poolba. Ezzel mind a szétosztott nyereség, mind a költség visszaáll egy egészséges piaci szintre. Ha a hitelesek kamataira pályázó oldal kerül túlsúlyba, akkor több lesz az eszkimó, mint a fóka, a csökkenő kamat részesedés gátat szab a további új pénzbeáramlásnak. A hitel olcsóbbá válik, így lesz aki felveszi a beérkező likviditást.

Valójában a logika ugyanaz, mint a jegybank kamatdöntési mechanizmusa a nemzeti valuták forgalmának szabályozására. A különbség az  Aave estében az, hogy a kereslet/kínálat mozgatja a kamatot a piac természetes igényeinek megfelelően, nem a közvetítő szereplő irányítja az emberek hitelfelvételi és megtakarítási szándékait.

 

HITELFELVÉTEL AZ AAVE PROTOKOLLON

A hitelezésnek mindig is volt egy kockázata, ami a hiteles későbbi teljesítését illeti. Ha az adós nem fizet, a hitelező nem csak a kamatot nem kapja meg, hanem a tőkéjét is más költötte el akár teljes egészében. A pénzt egy időre ígéretre cseréljük, a fizetésképtelenség viszont benne van a pakliban, a másnál lévő pénzünket el is veszíthetik. Ezt megelőzendő, már az ETHLend is túlfedezett kölcsönöket tett lehetővé. Az adósoknak mindig többet kell a protokollban tartaniuk, mint amennyi hitelt vesznek fel. A dappon annyi hitelt kapnak, amennyit kamattal együtt visszavehet tőlük az algoritmus a tárcájukból, akkor is, ha a kölcsönvett összeget soha nem utalják vissza a poolba.

 

aave lending | Cryptofalka

forrás: assets.staticimg.com

 

A hitelezésre hajlamosak vagyunk úgy tekinteni, mint külső pénzforrásra anyagilag nehéz helyzetben lévők számára. Bízunk abban, hogy ők a jövőben majd valahogy előteremtik azt, amit most elköltenek más pénzéből. Ez a bankrendszerben ténylegesen így működik, a kriptovaluták világa szerencsére nem ilyen felelőtlenül kockázatos pénzügyi színtér. 🙂 Az adósok kevesebbel tartoznak mint amennyijük van, így a hitelezők védelmében le van kötve az az összeg amiből a kintlévőségeiket visszakapják kamattal. A hitelesek vagy visszafizetik amit kölcsönvettek, vagy már előre letették a fedezetükkel azt, amivel tartoznak.

Az Aave-n van lehetőség arra, hogy nem ugyanabban a valutában kapjuk a hitelt, mint amit fedezetként letettünk. A két összeg értéke így az árfolyamokkal változik. Ha például 1000 USD Tethert tartunk a platformon, és 500 USD ETH-t veszünk kölcsön, az ETH árfolyamának duplázódása esetén a tartozásunk meghaladná az 1000 USD-t és fedezetlen lenne a hitel. Mivel ez nem történhet meg, az 1000 USDT fedezetünket 1000 USD tartozásnál elveszi a pool. A kölcsönvett ETH pedig nálunk marad, mert az Aave visszavette magának, illetve a hitelezőinknek a tartozásunkat.

 

TOVÁBBI PÉNZÜGYI MŰVELETEK

Az Aave platform a rendelkezésére álló pénzeszközökkel természetesen más szolgáltatásokat is biztosít a felhasználóinak. Mivel a protokollban tartott tőke egészére fizet hozamot, viszont nincs kiadva hitelbe az egész pool, a DeFi lehetőségein belül törekszik a meg nem forgatott pénzen is nyereséget generálni a likviditást biztosító közösségnek.

 

Magyarország legnagyobb NFT közössége csatlakozás

 

Az ún. flash loan, amit bárki fedezet nélkül vehet igénybe és szintén költségért érhető el. A fedezet hiánya miatt blokklánc szinten van garancia a visszafizetésre kamattal együtt. A gyorskölcsön, tényleg nagyon rövid időre, egy blokkra szól, ami az Ethereum esetében mindössze néhány másodperc. Az Ethereum blokk felírásánál a visszafizetetlen hitel semmissé válik, és visszakerül, pontosabban ottmarad a kölcsönadó számláján. Az átutalás egy blokk közben megoldható egy okosszerződéssel, de ha a blokkban nem szerepel visszafizetési tranzakció, a blokk a kiutalást sem írja fel. A következő blokkban ugyanazon a címen maradnak a tokenek, amin a flash loan folyósítása előtt voltak.

 

flash loan | Cryptofalka

forrás: cyberdefencemagazine.com

 

Mi értelme van hitelt felvenni pár másodpercre? Nyilván ugyanazért mint a többi befektetési célú kölcsönnek – profitszerzési célból. Az egyik kereslet a flash loan-okra az arbitrázs kereskedés, ahol nagy összeggel, nagyon kis hányadot lehet nagyon gyorsan és kis kockázattal bezsebelni. A másik ismert és sajnálatos felhasználási terület a flash loan attack. Különböző DeFi platformokon a poolokba történő koordinált ki/be utalásokkal komoly összegeket lehet lefölözni másodpercek alatt, akár sok egymást követő blokkban egy rafinált okosszerződéssel.

 

AZ AAVE TOKEN ÚJ FUNKCIÓI ÉS A SAFETY MODULE

Az ETHLend időszakból az Aave egy biztonságosabb és fenntarthatóbb modellre állt át az új funkciókkal. Ehhez a natív LEND tokent is át kellett alakítani. Először is a LEND tokeneket a rendszer átváltotta egy másik ERC20 kriptovalutára. 100 LEND-ből lett 1 AAVE. Erre egyrészt a közösségi irányítás miatt volt szükség, hiszen a LEND kódja nagyobb ráncfelvarrás nélkül nem lett volna alkalmas a szavazások, konszenzus és fejlesztési javaslatok előterjesztésére. Az AAVE tokenek birtokosai egy DAO-t alkotnak, tehát a tokenjeik arányában érvényesítik a hálózatirányítási elképzeléseiket, és gondoskodnak a projekt fejlesztéséről.

 

aave token | Cryptofalka

forrás: coingenius.news

 

Az Aave dappján az AAVE tokeneket lehet stakelni. A lekötött tokenek itt nem a tranzakciók validálásában játszanak szerepet, hiszen az az Ethereum hálózatán minden ERC20 tokennél megoldott, hanem a Safety Module-ba kerülnek. A kamatok kereslet/kínálat szerinti dinamikus változtatása közép- hosszútávon biztosítja a kölcsönök és fedezetek arányban tartását. Rövid távon viszont kell egy tartalék, amiből minden ERC20 token kifizetés biztosított. Amíg a kamatmozgás leszabályozza az extrém mennyiségű hitelfelvételt vagy fedezet kivonást, órák vagy napok is eltelhetnek. Aki AAVE tokent tart ebben a Safety Module-ban, annak az Aave staking jutalomhoz hasonló jelleggel AAVE tokeneket ad. A platform cserébe kap egy puffert, ami átsegíti a vad piaci helyzeteken, közben a felhasználók élvezik a fennakadás nélküli kiutalásokat. 

Nagy Gábor
 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  2. A digitális ezüst. Mit érdemes tudni a Litecoinról
  3. Mi a Bitcoin, blockchain technológia vagy a kriptovaluta kereskedés?
  4. Mi az Ethereum? Részletes kriptovaluta projekt ismertető
  5. A magyarok kedvenc altcoinja! Ripple projekt ismertető
  6. A dobogóért is versenyző stabilcoin! Tether projekt ismertető
  7. Bitcoin újratöltve! Mi a Bitcoin Cash és hogyan jött létre?
  8. Ez a Binance coin, a legnagyobb kriptovaluta tőzsde terméke
  9.  

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.