Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Új NFT piacteret indít a Magic Eden és a Yuga Labs

Új NFT piacteret indít a Magic Eden és a Yuga Labs

A Magic Eden új Ethereum NFT piacterének "szerződéses kötelezettsége" lesz a jogdíjak kifizetése. Mit jelent ez a kereskedők számára?

Új NFT piacteret indít a Magic Eden a Yuga Labs partnerségével

A Multi-chain NFT piactér, a Magic Eden bejelentette, hogy együttműködésben a Bored Ape Yacht Club alkotójával, a Yuga Labs-szel, az év végéig elindít egy új Ethereum platformot, és határozott elkötelezettséget vállal a NFT eladások után járó alkotói jogdíjak tiszteletben tartására.

A vállalatok egy közleményben hozták nyilvánosságra, hogy a Magic Edennek "szerződéses kötelezettsége" lesz a Yuga Labs felé a jövőbeli NFT gyűjteményeinek másodlagos piacán realizált eladásokból származó részesedés kifizetése.

Kötelező lesz az NFT jogdíjak megfizetése

Jack Lu, a Magic Eden társalapítója és vezérigazgatója elmondta, hogy a Magic Eden felújított Ethereum piactere új okosszerződéseket fog használni, és technikai újításokkal biztosítja, hogy a jogdíjak kifizetésre kerüljenek a másodlagos eladások során.

A technikai részletek a piactér indítása előtt lesznek nyilvánosságra hozva, de Lu megerősítette, hogy valóban használatban lesz az ERC-721 Ethereum szabvány. Az olyan NFT-k, amelyeket a "piactér szerződésének tulajdonságaival" bocsátanak ki, jogdíjakat fognak kapni.

NFT jogdíjak körüli viták

Az alkotói jogdíj az az összeg, amit a projekt mögött álló művész vagy cég állít be, és az NFT eladási árából kerül levonásra (általában 2,5% és 10% között mozog). Az így keletkezett "plusz költségeket" kezdetben széles körben tiszteletben tartották, ugyanis a cél az volt, hogy az alkotók hosszú távon profitáljanak a tokenizált alkotásaikból.

Végül 2022 második felében, az NFT eladások csökkenésével néhány piactér kiskapukat keresett, lehetővé téve a kereskedőknek, hogy megspórolják az alkotói díjakat, és alacsonyabb összegeket fizessenek. Az OpenSea például 2022 augusztusában abbahagyta a jogdíjak érvényesítését, annak ellenére, hogy korábban kötelezettséget vállalt az ilyen díjak tiszteletben tartására.

Nyílt kritika az OpenSea-vel szemben

A Yuga Labs 2022 végén nyíltan kritizálta az OpenSea-t a döntése miatt, és terveik szerint nem fogják támogatni a piactérrel való együttműködéseket az új kollekciók kiadásakor.

Sajnálatos módon az OpenSea üzletpolitikája nyilvánvalóvá tette számunkra, hogy nekünk kell kiállnunk az alkotók mellett - mondta a Yuga Labs vezérigazgatója, Daniel Alegre.

A Yuga Labs és a Magic Eden közös sajtóközleménye finoman kritizálja az OpenSea-t, megjegyezve, hogy a cégek "teljesen egyértelművé tették, hogy a szerzői jogdíjak tiszteletben tartása nem tárgyalható, és ez egyértelmű álláspont a kreatív vállalkozóknak hátat fordító piacterek ellenében."

"A jövőben az új gyűjtemények esetében a Yuga Labs kizárólag olyan piacterekkel fog együttműködni, amelyek tiszteletben tartják ezeket az alapelveket, biztosítva ezzel az alkotók méltányos kezelését" - áll a közleményben.

A Magic Eden "sajátos technikai megoldásai"

A Magic Eden, amelyet eredeti változatáról a Solanán ismertek leginkább, azok közé a piacterek közé tartozik, amelyek tavaly az emelkedő versenytársak nyomására áttértek az opcionális jogdíjakra. 

Lu elismerte, hogy a Magic Eden "változásokon ment keresztül" a jogdíjak végrehajtásával kapcsolatban, de mindig támogatni akarta az alkotókat - csak egy "sajátos technikai megoldást" szeretett volna a kérdésben. 

Ugyanakkor elismeri, hogy a Yuga-nak van egy másik potenciális módja annak, hogy ösztönözze a kereskedőket az ilyen piacterek használatára: a jövőbeli előnyök visszatartása azok számára, akik máshol vásárolnak NFT-ket.

A Yuga vezérigazgatója elmondta, hogy a cég "értéket fog nyújtani azoknak, akik a legalkalmasabb platformokkal működnek együtt az eladások során".

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -1.27% $70,192.63
Ethereum ETH -0.01% $3,741.35
BNB BNB 0.74% $623.51
Solana SOL -0.74% $181.15
XRP XRP -1.12% $0.5353
Dogecoin DOGE 3.17% $0.1689
Cardano ADA -3.04% $0.4874
Litecoin LTC -2.08% $86.82
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!