Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Mi az a PancakeSwap? A DeFi forradalom új hulláma

Mi az a PancakeSwap? A DeFi forradalom új hulláma

A komolytalan név ellenére a PancakeSwap nem vicc, ez a decentralizált platform rendszeresen több 100 millió dolláros napi forgalmat bonyolít. Ezzel a DeFi világ egyik legjelentősebb dAppja. Kevesebb mint egy év alatt a legnagyobb DEX lett a Binance Smart Chainen, maga mögé utasítva a Binance DEX-et.

Mi az a Pancakeswap (CAKE): A PancakeSwap egy kisbefektetőket megcélzó decentralizált tőzsde (DEX), amely eredetileg a Binance Smart Chain-en indult. A CAKE a platform saját tokenje, amely a felhasználókat ösztönzi a platform aktív használatára. A PancakeSwap lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy kriptovalutát váltsanak vagy hozamokat generáljanak központi hatóságok nélkül, biztonságos környezetben. Az automatizált piactér (AMM) modellje különbözteti meg a hagyományos, központosított tőzsdéktől. Ezáltal a PancakeSwap egy népszerű választás a decentralizált pénzügyi (DeFi) szolgáltatásokban résztvevők számára.

A CAKE a PancakeSwap saját coinja

A PancakeSwap pedig a Binance Smart Chain legnépszerűbb decentralizált tőzsdéje. Az elmúlt években a PancakeSwap elképesztő felfutást teljesített a blokklánc világában, széleskörű eszközkészletével hatalmas felhasználói bázist épített fel. A BSC előnye a DEX-eknél az Ethereum alapú platformokhoz képest, az alacsony hálózati díj, így kisebb pénzekkel gazdaságosabb a PancakeSwapon elmerülni a DeFi-ben mint pl. a UniSwapon.

Ez főként a Pancakeswap és a Uniswap kezdeti éveiben volt igaz, manapság már mind a kettő platform nyújt szolgáltatásokat különböző blokkláncokon is. Így például használhatjuk a Pancakeswapet is ERC20 láncon, vagy a Uniswapot más, olcsóbb láncokon.

uniswap pancakeswap | Cryptofalka

A Pancakeswap lehetővé teszi Binance Coin (BNB), vagy akár már ERC20 tokenek kereskedését közvetlenül a tárcából peer-to-peer módon. A PancakeSwapen teljesített tradeket okosszerződés véglegesíti és hajtja végre egy tőzsde vagy más kerekedők közötti szereplő nélkül. A PancakeSwap mögött álló csapat teljesen anonim, ugyanakkor az okosszerződés és a platform rendelkezik auditokkal a Certik és Slowmist cégektől.

2020 szeptemberi indulása óta a PancakeSwap beépített a rendszerébe minden jelentős DeFi trendet. Van token farmolás, poolok, NFT, nyereményjátékok, és mindenhez egy dolog kell - CAKE token. A CAKE ezekkel együtt governance token is, tehát a PancakeSwap-hot kapcsolódó fejlesztések, döntések is a token tulajdonosok kollektív felelőssége és szavazati joga.

Hogyan működik a PancakeSwap AMM?

A decentralizált tőzsdék egyik tipusa az AMM (Automated Market Maker), ahol a kereskedés nem közvetlenül vevők és eladók között zajlik, hanem egy (vagy több) poolból vesznek tokeneket a vásárlók, és ugyanoda küldik be a másik tokent, amivel fizetnek érte. Egy poolban két token van, ahogy a valutapárok is két valutából állnak. Az ajánlati könyv nélkül nincsenek egymással szemben felálló eladási és vételi ajánlatok.

A kereskedésközben eladott (beküldött) és vásárolt (kivett) tokenek elmozdítják a két token súlyát a poolban, az ezzel szemben elmozduló árfolyam pedig értékben kiegyensúlyozza a poolt mindkét irányból. Ez a mechanizmus ránézésre nagyon hasonló a centralizált tőzsdéken zajló kerekedés depth chartjához, ahol a vételi és eladási ajánlatok egymáshoz viszonyított különbsége mozgatja az árfolyamot.

A poolban rendelkezésre álló tokeneket azok a felhasználók biztosítják a traderek számára, akik liquidity provider (LP) tokenekre cserélték a BSC alapú tokenjeiket átmenetileg. Két különböző token kell hozzá, mindkettőből kell küldeni a poolba, a kettő összértékéért kapunk LP tokent, ami a pool nyereségét kicsatornázza az LP holdereknek a tokenjeik arányában. A nyereség itt a poolhoz kapcsolódó kereskedések fix 0,25%-os díja, ez terül szét azok között, akik lehetővé teszik az AMM kereskedést.

uniswap pancakeswap | Cryptofalka

A PancakeSwapre egy támogatott Web3 tárca segítségével léphetünk be, a legnépszerűbbek a Metamask, TrustWallet, vagy WalletConnect. Mindössze át kell állítani a hálózatot ezeken a tárcákon, BSC-n kívűl tudunk velük hasonló DEX-ekhez csatlakozni más blokkláncokon is, pl. Ethereum, Polygon, AVAX. A fejlesztés bevételei és költségei is publikusak, a kereskedési díjak 15%-a kerül egy treasury-be, ami a kassza a kiadásokra, karbantartásra, stb.

A PancakeSwap V2-es frissítése fejlesztett a syrup poolokon, és behozta a referral programot. Ezzel együtt a kereskedési díj 0.2%-ról 0.25%-ra ugrott, ebből 0.05%-ból a nyílt piacon vásárolják vissza a CAKE tokent, amit elégetnek, így csökkentve a készletet. Jelenleg van már konkrét Pancakeswap roadmap, ami a korábbi "to-do-listet" váltotta fel.

Hogy kapcsolódik a CAKE token a DEX-hez?

A Binancehez hasonlóan, a PancakeSwapen is működnek népszerű befektetési formákhoz kapcsolódó platformok. A DEX ezeket valamilyen formában CAKE tokenek költéséhez, vagy birtoklásához köti, így generálva forgalmat a házi kriptovalutájának.

Yield Farmok

A fentebb bemutatott likviditás biztosítása LP tokenekkel történik, a PancakeSwapen ezeket az LP tokeneket stakelni is lehet, jutalomként pedig CAKE tokent kapunk. Stakelés közben az LP tokenekhez tartozó tranzakciós díj kereset továbbra is megmarad. Az éves kamat farmról farmra változik, de akár többszáz százalékig is felmehet. A hozamnak mindig van másik oldala, főleg ha irreálisan magasnak tűnik, a yield farmig kamat esetében ez az impermanent loss, amiről itt tudsz bővebben olvasni.

Syrup Poolok

A Syrup pool a PancakeSwapen a stakelés sarok. BEP-20 tokenek széles választékát lehet itt stakelni egy helyen közösségként. A reward lehet az adott token, de akár CAKE is. A stakelés kamata az adott token szabályai szerint változó, illetve a stakelésre átváltott tokenek árfolyammozgása is beleszámít a tényleges befektetési eredménybe.

syrup pool | Cryptofalka

Lottó V2

A jegyeket CAKE tokenért lehet venni, nagy tételben kedvezményes, és a nyeremény is CAKE. A jegybevétel 40%-át az okosszerződés kiutalja azon jegyek tulajdonosainak, akiknél mind a hat szám egyezik.

Fogadás árfolyamra

Szintén egy egyszerű funkció. A BNB coin árára lehet fogadni öt perces távlatokban. A nyerő oldalra fogadók között eloszlik az a tét, amit a vesztesek elbuknak.

NFT kollekciók

A saját Bunny NFT gyűjtemény tokenjei vannak a PancakeSwapen, ezeket be is tudjuk állítani profilképnek az NFT Profiles új opcióben. Az így kialakuló különböző tulajdonságú NFT-vel rendelkező felhasználók csapatokba rendeződnek és team eventekben tudnak további jutalmakat szerezni.

Hálózatirányítás a CAKE tokennel

Szintén a PancakeSwapen található az az oldal, ahol a szavazások zajlanak az ökoszisztémát érintő fontos kérdésekben, fejlesztési irányokban. A szavazati jog a CAKE tokenhez kapcsolódik, illetve közvetetten annak tulajdonosához. Egy részvénytársaság board meetingjéhez hasonlóan itt is a legtöbb CAKE tokent maga mellé állító javaslat kerül végrehajtásra.

A javaslatokat bárki publikálhatja, aki magára vállalja az elképzelése népszerűsítését nem csak az alapítók és vezető fejlesztők. A közösség így saját belátása szerint törekszik olyan változtatások bevezetésére, amivel mindenki jól jár, mert egymástól függenek. A likviditást biztosítók nem fognak irreális kereskedési díjakat megszavazni, mert ha ezzel elfordulnak a traderek a pooloktól, nem lesz kereskedés aminek a díján osztozkodnak.

Így stabilizálnák a fejlesztők a CAKE-et

A PancakeSwap fejlesztői célul tűzték ki, hogy a CAKE kriptovaluta inflációját egyensúlyban tartsák, vagy akár deflációt is előidézzenek. Ezt két fő módon szeretnék elérni:

Blokkjutalom-kibocsátás csökkentése: A fejlesztők már egyszer csökkentették a blokkonként létrehozott CAKE mennyiségét, ezzel lassítva az inflációt. A blokkonkénti CAKE kibocsátás 40-ről 11,16-ra csökkent. Azonban ezt óvatosan végzik, hogy ne veszítsék el a likviditást biztosító felhasználók ösztönzését.

Proof of burn - coinégetés I CryptofalkaDeflációs mechanizmusok: A PancakeSwap számos termékébe deflációs mechanizmusokat épített be. Például, a lottó jegyekre költött CAKE érmék 20%-a ég el (burn). Ezek a rendszeres token-égetések, illetve más, jelenlegi és jövőbeni deflációs mechanizmusok biztosítják, hogy több CAKE hagyja el a forgalmat, mint amennyi létrejön.

Ez a kombináció hozzájárulhat ahhoz, hogy a CAKE kriptovaluta kínálata fokozatosan csökkenjen, és hosszú távon értékét stabilizálja vagy növelje.

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 0.32% $51,262.89
Ethereum ETH 1.29% $2,973.57
BNB BNB 1.96% $380.84
Solana SOL 2.31% $102.91
XRP XRP 2.30% $0.5454
Cardano ADA 1.67% $0.5899
Dogecoin DOGE 1.69% $0.08599
Litecoin LTC 2.42% $70.2
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!