Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Spot Ethereum ETF listázás: mikor kezdődhet meg a kereskedés?

Spot Ethereum ETF listázás: mikor kezdődhet meg a kereskedés?

Az SEC engedélyezte a spot Ethereum ETF-ek tőzsdei listázását. Kérdéses még azonban, hogy mikor indulhat meg a tényleges kereskedés.

Rögös volt az út a Spot Ethereum ETF jóváhagyásig

Tegnap az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) fontos döntést hozott: jóváhagyta az első spot Ethereum ETF-ek tőzsdei listázását az USA-ban. Ez a lépés jelentős előrelépést jelent a kriptoeszközök intézményi elfogadottsága és a kriptovaluta piac fejlődése szempontjából.

gensler.jpg

A Bitcoin után az Ethereum a második kriptoeszköz, amely hagyományos tőzsdén kereskedett alapját jóváhagyta a pénzügyi szabályozó.

Az elmúlt években a kriptovaluta spot ETF-eket a SEC rendszeresen elutasította az árfolyam-manipulációval és a piac átláthatóságával kapcsolatos aggályok miatt. 

Az Ethereum esetében ráadásul nem volt egyértelmű a nagy kérdés, árucikként vagy értékpapírként tekint-e rá a hatóság. A hiányos jogi szabályozás miatt pedig minden piaci szereplő kiszolgáltatott helyzetben volt.

Mi a spot ETH ETF?

A Spot ETH ETF egy befektetési alap, amely közvetlenül az Ethereum kriptovalutát követi, nem pedig származtatott termékeken, például határidős szerződéseken keresztül. Ez lehetővé teszi a befektetők számára, hogy közvetlenül részesedjenek az Ethereum árfolyammozgásaiból anélkül, hogy közvetlenül birtokolnák a kriptovalutát. 

Az ETF-ek bevezetése széles körű hozzáférést biztosít az intézményi és kisbefektetők számára, akik eddig vonakodtak közvetlenül kriptovalutába fektetni.

Miért jelentős mérföldkő a kriptopiac számára az SEC döntése?

Intézményi befektetők bevonzása: Az ETF-ek hagyományosan vonzóak az intézményi befektetők számára, akik stabil és szabályozott termékeket keresnek. A spot ETH ETF-ek jóváhagyása lehetővé teszi számukra, hogy közvetlenül befektessenek az Ethereum piacába, növelve ezzel a piac likviditását és stabilitását.

Szélesebb befektetői hozzáférés: Az ETF-ek egyszerű és hozzáférhető módot kínálnak a kriptovalutákba történő befektetésre. Ez különösen fontos lehet olyan befektetők számára, akik érdeklődnek a kriptovaluták iránt, de nem szeretnének közvetlenül kriptoeszközöket vásárolni vagy tárolni.

Altcoins-crypto.webp

Piaci stabilizáció: A szabályozott termékek, mint az ETF-ek, segíthetnek stabilizálni a kriptoeszközök piacát, mivel növelik az átláthatóságot és a bevonzott tőkemennyiség miatt csökkentik a volatilitást. Ez hosszú távon pozitív hatással lehet az egész kriptopiacra.

Szabályozási döntés: A SEC döntése közvetve azt is jelentheti, hogy az Ethereumot árucikknek minősítik, amely jelentős hatással lehet a jogi és szabályozási környezetre, precedenst teremtve más kriptoeszközök számára.

Mikor indulhat meg az Ethereum ETF kereskedés?

Az Ethereum ETF-ek tőzsdei listázását az SEC egyelőre csak a 19b-4 beadvány elfogadásával engedélyezte, ami a listázásra jogosít. Azonban a tényleges kereskedéshez az S-1 beadvány is jóváhagyásra szorul, ami részletes pénzügyi és üzleti információkat tartalmaz. 

Így az Ethereum ETF-ek kereskedése még várat magára, és szakértők szerint még hetekig vagy hónapokig is eltartathat, amire a tényleges spot Ethereum ETF kereskedés elindulhat. A listázás hírére azonban közel 30%-ot emelkedett az eszköz ára 1 hét alatt, hiszen a jóváhagyás már napok óta szinte biztosnak tűnt.

Kilátások és lehetőségek: túl az Ethereumon

A spot ETH ETF-ek jóváhagyása után izgalmas időszak elé nézünk a kriptopiacon. Az intézményi befektetők fokozódó jelenléte és a szabályozott termékek elterjedése hozzájárulhat a piac stabilizálásához és növekedéséhez. Számos elemző az altcoinszezon kezdetét látja ebben a döntésben.

A frissen megjelent podcastben a cryptofalka szakértői is elemzik a spot ETH ETF piacra gyakorolt hatásait, illetve vizsgálják, mely további altcoin ETF-re számíthatnak az amerikaiak. Amennyiben Magyarországról szeretnél kripto ETF-ekbe fektetni olvasd el ezt a cikket.

 

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -2.49% $61,309.11
Ethereum ETH -0.60% $3,383.05
BNB BNB 0.04% $574.56
Solana SOL 7.14% $135.56
XRP XRP 0.76% $0.4781
Dogecoin DOGE 1.62% $0.1228
Cardano ADA 2.48% $0.3883
Litecoin LTC -1.79% $70.66
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!