Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Bitcoin és kriptovaluta ETF vásárlás egyszerűen, adómentesen

Bitcoin és kriptovaluta ETF vásárlás egyszerűen, adómentesen

Magyarországon szeretnél Bitcoin vagy más kriptovaluta ETF-ekbe fektetni?  Cikkünkben megmutatjuk hogyan tudsz értékpapírszámlára egyszerűen, adómentesen és költséghatékonyan kripto ETF-eket vásárolni!

Bitcoin ETF: Új lehetőségek az USA-ban és Európában

Az idei év eddigi legnagyobb szenzációja a kriptotérben az volt, hogy az Egyesült Államokban jóváhagyták az első spot Bitcoin ETF-eket. Ezáltal immár a világ vezető gazdaságában is lehetőségük nyílt a befektetőknek kitettséget szerezni a legnagyobb kriptoeszközben, viszonylag egyszerűen.

BTC ETF.webp

Itthon, mi Európában már régóta megtehetjük ezt. Csupán egy értékpapír számlára van szükség, nem kellenek kulcsok, tárcák, be- és kiutalások a blokkláncon stb. Persze ezeknek ára van, a kripto egyik legfőbb előnye elveszik, az eszközeink nem a mi birtokunkban lesznek, hanem egy kezelő cégnél. De kezdjük a legelején.

Értékpapírszámla nyitás: Kritikus szempontok

Ahhoz, hogy értékpapírszámlát nyissunk, le kell szerződnünk egy befektetési szolgáltatóval, jellemzően egy brókercéggel. Az interneten számos helyen találhatunk összehasonlító elemzéseket, néhány szempontot azonban kiemelnék.

Költségek: létezik állományi díj, tranzakciós díj, inaktivitási díj, minimum és maximum díjak stb. Elérhető tőzsdék és értékpapírok köre: a frankfurti Xetra tőzsdén számos kripto ETF elérhető, de haladóbb szinten többre is szükségünk lehet.

tőzsde.webp

Kártalanítási szempontok: a brókercégek kártalanítási biztosítása az Európai Unióban jelenleg minimum 20 000 euró.
További szempontok lehetnek: a kereskedési platform színvonala, a biztonság, számlanyitási minimum, TBSZ lehetősége stb.

Adómentes befektetés: Tartós befektetési számla

Amennyiben nem szeretnénk adót fizetni és öt évig nélkülözni tudjuk a befektetni kívánt pénzünket, érdemes olyan szolgáltatót választani, ahol van TBSZ, azaz tartós befektetési számla nyitási lehetőség.

A TBSZ lényegében arról szól, hogy minden naptári évben nyitunk egy számlát és ha öt évig nem történik róla kiutalás, az azon keletkezett nyereség mindennemű adófizetési kötelezettség alól mentesül. Ez idő alatt szabadon kereskedhetünk a számlán lévő összeggel, illetve papírokkal.

A fizikai fedezet fontossága

Az értékpapírszámla, illetve a TBSZ feltöltését követően már vásárolhatjuk is az ETF-eket. Az egyik legjobb ETF kereső weboldal a Justetf, ahol számtalan adatot tudhatunk meg a kiszemelt ETF-ünkről.

Ha például Bitcoin ETF-et akarunk vásárolni, egy egyszerű kereséssel listázza az oldal az összes olyan papírt, amely kapcsolódik a BTC-hez. Ne tévesszen meg senkit, ezeket a tőzsdén kereskedett alapokat nem csak ETF-nek hívják, az ETP-k és ETN-ek is ugyanúgy megfelelnek a céljainknak.

No such thing as a "spot Bitcoin ETF" in Europe. Anything that's called an ETF must be diversified.

As far as ETPs go, Europe has spot ETPs (physically backed) for a long time. My team launched one of those physical Bitcoin ETPs.

— Gabor Gurbacs (@gaborgurbacs) August 15, 2023

Itt az a legfontosabb, hogy az alap fizikailag fedezett, azaz “Physically backed” legyen. Az erre utaló adatot a “Replication” mezőben találjuk. Az Egyesült Államokbeli BTC ETF jóváhagyás során sokszor emlegetett “spot” szó is ezt jelöli, ami annyit jelent, hogy ETF kibocsátójának ténylegesen meg kell vásárolnia az adott kriptoeszközt és ez nyújtja a fedezetet a papír mögé.

A költségek és a TER jelentősége ETF vásárláskor

Egy másik fontos szempont a költségtényező. Az ETF-ek éves adminisztrációs költségét a TER (Total Expense Ratio) mutató jelöli. Ezt az összeget évente kivonják az alapból, az ETF kereskedési ára már ezt tükrözi, nekünk semmi egyéb gondunk nincs vele. Egyet kivéve, hogy megtaláljuk azt a papírt, amelynek legalacsonyabb ez a mutatója.

A Bitcoin esetében ez a mutató jelenleg kb. 0,3 - 1,5% közé esik. Első ránézésre mind a két összeg nagyon kevésnek tűnhet, azonban egy kicsit alaposabban szemügyre véve látható, hogy a két szélsőérték között ötszörös a szorzó. Ha igazi hodlerként, évekre készülünk befektetni a pénzünket, már számottevő lehet ez a költség.

Altcoin portfóliók ETF-ekkel

Amennyiben altcoinokban is gondolkozunk, az ETF-ek szintén segítségünkre lehetnek. Megvásárolható számos alt ETF-e. Azonban ezeknél is az előzőekben említett “fizikai fedezetre” és a költségekre kell nagyon figyelni, itt jellemzően már magasabb költségszinttel találkozhatunk.

Létezik már stake-elt altcoin ETF is, valamint vásárolhatunk kripto kosarakat is, amelyekben például csak a legnagyobbak vannak benne, vagy csak smart contract kripokat tartalmaznak, vagy éppen pont a legnagyobbak hiányoznak belőlük.

altcoins.jpg

A lehetőségek tárháza tehát igen széles, de egy valódi kriptotőzsde kínálatától azért messze elmarad. Hosszú távú befektetésre vagy longos swing trade-ek megvalósítására azonban mindenképpen alkalmasnak gondolom.

Kockázatok: Brókercégek és a kripto

A kockázatok tekintetében fontos tudni, hogy -ellentétben a kriptovaluta szolgáltatókkal- a brókercégeknek nagyon szigorú szabályoknak kell megfelelniük. Továbbá ezek a cégek csak az adásvételt bonyolítják le, nem birtokolják az általunk megvásárolt papírokat, azokat egy külön letéti szolgáltatónál kell tárolniuk.

Tehát -elvileg- a brókercég csődje nem érinti a mi eszközeinket, azokat a saját eszközeiktől elkülönítetten kell kezelniük. Ettől függetlenül számtalan esetben történtek már visszaélések, vesztették el a befektetők a pénzüket.

kockázat.jpg

További kockázatot vállalunk az ETF kibocsátójához kapcsolódóan. Meg kell bíznunk abban, hogy a papír fedezeteként ténylegesen rendelkezésre állnak a kriptoeszközök és ezek letéti kezelése rendben történik.

Mindenesetre annál nincs biztonságosabb, mint hidegtárcán tárolni a kriptoeszközöket. És ezzel érkeztünk el a következő “kockázathoz”. A kriptopiacba ETF-ekkel belekóstolva, bizony jelentős a “veszélye” annak, hogy beszippant bennünket ez a világ.

Önmagában a Bitcoin-nak is számtalan lenyűgöző tulajdonsága van és akkor még nem beszéltünk az Ethereum fejlesztéseiről, a DEFI-ben lévő lehetőségekről és az airdropokról.

Kinek lehet jó választás a kriptovaluta ETF?

Összességében úgy gondolom, hogy a vérbeli kriptosokat nem fogják lázba hozni ezek az ETF-ek. Esetleg adóoptimalizálás céljából lehetnek érdekesek, tekintettel arra, hogy a magyar kripto adózási szabályozás -bár sokat javult- még mindig nem tekinthető befektetőbarátnak.

Viszont azoknak, akik a hagyományos pénzügy területéről jönnek és kötvényeknél, részvényeknél egy kicsit tovább tudnak gondolkodni, jó választás lehet ezen eszközök beépítése a portfólióba.

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -3.10% $63,087.7
Ethereum ETH -1.90% $3,100.57
BNB BNB -0.91% $554.66
Solana SOL -5.93% $137.68
XRP XRP -0.86% $0.4935
Dogecoin DOGE 1.94% $0.1594
Cardano ADA -0.20% $0.4559
Litecoin LTC -1.59% $77.71
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!