Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Az Ethereum ETF jóváhagyás fő kérdése: Árucikk vagy értékpapír?

Az Ethereum ETF jóváhagyás fő kérdése: Árucikk vagy értékpapír?

Az Egyesült Államok pénzügyi szabályozója a jövő héten értékpapírrá nyilváníthatja az Ethereumot. A politika azonban közbeszólhat.

ETF kérelmek és SEC döntések

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletének (SEC) május 23-án kell döntenie a VanEck spot ETH ETF-re vonatkozó kérelméről, majd másnap az ARK Invest/21Shares beadványra vonatkozó végső döntési határidő következik. A BlackRocknak és a Fidelitynek szintén a SEC asztalán vannak kérelmeik.

sec-ethereum.webp

Márciusban a SEC ismertette a Nasdaq azon kérelmének a lehetőséges elutasítási okait, amely a BlackRock spot Ethereum ETF tőzsdei jegyzésére vonatkozott. A SEC közleményében az egyik pont az volt, hogy a Nasdaq vajon a „Commodity-Based Trust Shares” szabályainak megfelelően nyújtotta-e be a javaslatát.

Scott Johnson, a Van Buren Capital egyik általános partnere, "sokatmondónak" nevezte a SEC felvetését, amely előírja, hogy az ETF-eknek árucikket kell tartaniuk.

"A nyilvánvaló cél az, hogy potenciálisan megtagadják a kérelmeket azon az alapon, hogy helytelenül „árucikkalapú” ETF-ként kerültek benyújtásra miközben értékpapírnak minősülő eszközt tartanak" - írta a Twitteren.

Az Ethereum szabályozása és a politika

Bár minimális, de megvan az esélye annak, hogy a SEC nem közvetett indokok alapján utasítja el az ETF kérelmeket, hanem kifejezetten kijelenti, hogy az Ethereum értékpapírnak minősül.

Szakértők szerint a kérdésnek politikai vonatkozásai is vannak, egy ilyen egyértelmű negatív lépés valószínűleg erős kritikát váltana ki a kriptobarát politikusokból, köztük Donald Trump volt elnökből is. Az Egyesült Állomkban a kriptoeszközök szabályozása az elnökválasztás kapcsán népszerű téma lett.

Az Ethereum ETF jóváhagyásának esélyei

Miután a SEC januárban jóváhagyta a spot Bitcoin ETF-eket, a remények, hogy a spot Ethereum ETF-ek is megkapják ugyanezt a bánásmódot, elszálltak. A blokklánc-alapú előrejelző platformon, a Polymarket-en a kereskedők pesszimisták, csupán 14%-os esélyt adnak arra, hogy az ETF-eket ebben a hónapban jóváhagyják.

A Cryptofalka szakértője a Discord szerveren szintén elemezte az esélyeket a tagok számára, ahol valamivel nagyobb valószínűséget adott az ETF májusi jóváhagyásának.

Abban azonban viszonylag egységesek az álláspontok, hogy előbb-utóbb az Egyesült Államokban is kereskedhetnek majd az ETH ETF-ekkel ugyanúgy, mint Hongkongban vagy Európában.

Bár Gary Gensler nyilvánosan is megerősítette, hogy a Bitcoin árucikk, a SEC elnöke az Ethereummal kapcsolatban szűkszavú volt, és még márciusban sem volt hajlandó válaszolni a kriptoeszköz szabályozási státuszával kapcsolatos kérdésekre.

Az SEC döntései és a bírósági ellenállás

A spot Bitcoin ETF-ek januári jóváhagyását megelőzően a SEC egy évtizeden keresztül elutasította a kérelmeket, a Bitcoin spot piacán elkövetett csalással és piaci manipulációval kapcsolatos aggályokra hivatkozva.

A SEC szerint a határidős Bitcoin ETF-eket felügyelő úgynevezett „felügyeleti megállapodások” nem lettek volna elegendőek a spot ETF-ek esetében.

Végül egy szövetségi fellebbviteli bíróság hibásnak találta ezt a logikát, és arra utasította a SEC-et, hogy helyezze hatályon kívül a Grayscale azon kérelmének az elutasítását, amely a már meglévő Bitcoin alapját (GBTC) spot ETF-é alakítsa át.

Grayscale-Bitcoin.jpg

Tekintettel arra, hogy a SEC tavaly októberben jóváhagyta a határidős Ethereum ETF-eket, hasonló bírósági döntéssel nézhet szembe, ha ismét piaci manipulációra vonatkozó indokokat hoz fel. Amennyiben a SEC így jár el, ismét perekkel nézhet szembe, ráadásul politikailag is támadni fogják őket.

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -2.06% $60,986.91
Ethereum ETH -0.24% $3,369.1
BNB BNB 0.57% $571.18
Solana SOL 8.76% $135.67
XRP XRP 0.69% $0.4758
Dogecoin DOGE 2.80% $0.1225
Cardano ADA 4.08% $0.3879
Litecoin LTC -0.82% $70.43
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!