Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Binance Smart Chain vs. Ethereum. Mi a különbség?

Binance Smart Chain vs. Ethereum. Mi a különbség?

A Binance Smart Chain (BSC) a Go Ethereum (Geth) protokoll hard forkja, ezért számos hasonlóságot mutat az Ethereum blokklánccal. Ezentúl a BSC fejlesztők eszközöltek néhány jelentős változtatást a hálózat főbb területein. Ezek közül a legfontosabb a konszenzus mechanizmus, ami olcsóbb és gyorsabb tranzakciókat tesz lehetővé.

 

BEVEZETÉS

Első ránézésre a Binance Smart Chain (BSC) és az Ethereum nagyon hasonlónak tűnik. A DAppok és tokenek a BSC-n kompatibilisek az Ethereum Vitrual Machine-el (EVN). Talán már észrevetted, hogy a publikus tárca címek ugyanolyanok a két blokkláncon. Vannak olyan láncok közötti projektek, amik mindkét protokollon működnek. Ennek ellenére vannak lényeges eltérések a két blokklánc között, ha dönteni akarsz, hogy melyiket használd, legjobb megismered és megérted mindkettőt.

 

A BLOKKLÁNC FORGALOM ÉS A DAPP ÖKOSZISZTÉMA

2021 júniusában az Ethereumon több mint 2800 DApp fut, míg a BSC 810-zel büszkélkedhet. Figyelembevéve, hogy a BSC egy jóval később kezdődött projekt, ez a valamivel kisebb szám inkább azt mutatja, hogy a Binance  házi blokkánca egy dinamikusan fejlődő és terjeszkedő rendszer. Másik fontos mérőszám az aktív címek száma. Ebben a tekintetben a BSC áll jobban, 2021 június 7-én 2 105 367 cím létezik, ami több mint duplája az Ethereum májusi csúcsértékének (799 580 egyéni ETH cím).

Mi lehet az ok a BSC címek számának hirtelen felfutása mögött? A kézenfekvő válasz a sokkal gyorsabb és alacsonyabb költségű tranzakció, de az NFT-k körüli idei hype, vagy a különféle kriptotárcákkal (Trust Wallet, Metamask) való kompatibilitás is közrejátszik. A napi tranzakciók tekintetében még ennél is nagyobb a BSC előnye, mivel mind az átutalások, mind az okosszerződésekkel történő interaciók sokkal költséghatékonyabbak. Az alábbi grafikonon látható, hogy a BSC-n a legforgalmasabb időszakban 12 millió tranzakció futott le, de jelenleg is napi kb. 4 millió zajlik a blokkáncon. Ezzel szemben az Ethereum soha nem bonyolított 1,75 milliónál többet egy nap alatt.

BSC traffic | CryptofalkaEthereum traffic | Cryptofalka

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy akinek valamilyen okból rendszeresen kell mozgatnia a digitális eszközeit, az valószínűbb hogy a BSC-t választja.

 

DEFI DAPPOK A BSC-N ÉS ETHEREUMON

Ha decentralizált pénzügyekről van szó, a DAppok jelentős része átjárást kínál a BSC és Ethereum között a két blokklánc kompatibilitásából kifolyólag. A fejlesztők könnyedén teremtenek hidat Ethereum és BSC között, illetve az új BSC projektek gyakran az Ethereum nyílt forráskódú DAppjainak az újraírása a BSC hálózatra más néven. Vessünk egy pillantást a top öt Ethereum DAppra.

 

top 5 Ethereum dapp | Cryptofalka

 

Látható, hogy szerepel két Automated Market Maker típusú DEX (Uniswap, SushiSwap), egy kriptós játék (Axie Infinity), és egy peer-to-peer piactér (OpenSea). A BSC top öt igen hasonló kínálatot mutat.

 

top 5 BSC dapp | Cryptofalka

 

 

A PancakeSwap az UniSwap hard forkja, az Autofarm és a Pancake Bunny az két yield farming szolgáltatás (ilyen pont nincs az Ethereum top ötben) a Biswap és az Apeswap pedig Automated Market Maker DEX. Az olcsóbb és gyorsabb Binance Smart Chain tranzakciók a yield farmingot jobban támogatják, az Ethereumnál egy bizonyos összeg alatt a farminghoz kapcsolódó okosszerződéssel többe kerül a kommunikáció, mint a haszon amit maga a szolgáltatás kínál.

Ami a kriptós játékokat illeti, a legtöbb húzónév az Ethereumon létezik. Van persze jópár játék, ami BSC-n működik és másolata pl. a CryptoKitties-nek, vagy az Axie Infinity-nek, de egyelőre nem tudnak maguk mögött túl nagy felhasználói bázist. Játékok terén ugyanakkor a Tron hálózata tud felmutatni nagyobb aktivitást, hiszen ennek a blokkláncnak az online gaming az egyik fő húzóereje.

 

A BSC ÉS ETHEREUM BLOKKLÁNC KÖZÖTTI TRANZAKCIÓK... 

Fentebb volt róla szó, hogy a BEP-20 és ERC-20 címek kinézetre ugyanolyanok, ezért ha véletlenül a másik hálózatra küldöd a tokenjeidet, könnyen vissza tudod szerezni a blokkláncon. Konkrétan a BSC címeden látni fogod az ERC-20-as tokeneket, és visszafordíthatod az eredeti blokkláncra. Itt találsz egy angol nyelvű leírást, arról hogyan csináld.
 
Mind az Ethereumon, mind a BSC-n a gas típusú költség modell működik, ami figyelembe veszi a tranzakció komplexitását. A BSC esetében a küldő meghatároz egy díjat a hálózat leterhetsége alapján, a bányászok pedig a nagyobb díjú utalásokat veszik előre. Az Ethereumnál a London hard fork behoz néhány változtatást ugyanebbe a logikába, ami várhatón szügségtelenné fogja tenni az utóbbi időben igencsak elszállt magas utalási költségeket.

 

A BEP20 és ERC HÁLÓZATOK DÍJAI

Ethereumnál egy bázis díj tartozik a blokkokhoz, ami a forgalommal változik blokkonként, így a felhasználóknak nem kell azt utalásonként megadni. Az Ethereum küldési díjak mindig is magasabbak voltak a BSC-nél, májusban 68.72 USD-ig ment fel, ami azóta korrigált, de a BSC végig alatta van. 

ethereum transaction fee | Cryptofalka

 
 
Az ethgasstation.info oldalon lehet nyomonkövetni az Ethereum tranzakciók aktuális díjait. A cikk írásakor az alábbi értékekkel kell számolni. A gas ára gwei-ben van kifejezve, ami 1 ETH 0,000000001-ed része. A BSC-nél 1 gwei szintén ugyanez a hányad. Ha a standard mellett álló számot (31) adod meg az utalásnál, lassaban érkezik be a címre, mintha a tradert (48) választanád. 42 gwei gas árnál a közép díj ma 521 forintra jön ki, de ha az Uniswap liquidity pooljából szeretnénk kivenni pénzt, az már 1389 forint lesz. 
 
 
eth transaction fee | Cryptofalka
 
 
A BNB illetve más Binance Smart Chainen létező tokenek utalási díja a bscscan.com honlapon található meg. Jelenleg 7,28 gwei egy átlag tranzakció. Mindkét hálózat 21 000 gast használ el egy utalásnál, ennyivel kell szorozni a tranzakciós díjat mutató gwei értéket, hogy megkapjuk az utalási díjat ETH-ban, illetve BNB-ben. A BSC tranzakciók 7,28 gwei gas értéknél forintban 14,41-be kerülnek. 
 
bsc gas chart | Cryptofalka

 

UTALÁSI IDŐK A BSC-N ÉS AZ ETHEREUMON

A tranzakiós idők összehasonlítása egy kicsit trükkös, mert habár a bányászok validálásával érvényesnek számít az utalás, van pár tényező, ami közrejátszik:

  1. Ha nem raktad elég magasra a gas díjat, lehet, hogy nem kerül be az utalásod a következő blokkba.
  2. Komplexebb okosszerződéseknél, több tranzakció lánca megy végbe, pl. beutalás egy liquidity poolba.
  3. A legtöbb szolgáltató meghatározza, hogy hány validálás után tekinti beérkezettnek az utalásokat. 

Az Ethereumnál kb. 30 másodperctől 16 percig terjed az átfutási idő. Ez a sikeres küldésre vonatkozik, de a szolgáltatók szükséges extra validációja még erre jön rá. Például ha ETH-t (ERC-20) küldesz a Binance accountodra 12 hálózati jóváhagyásra van szükség, ez pluszban 156 másodpercet jelent a mostani adatok szerint.

ethereum block time | Cryptofalka

 

A BSC 3 másodperces átlag blokkidővel pörög az utóbbi időben, ez az Ethereumnál 4,3-szor gyorsabb.

BSC block time | Cryptofalka

 

KONSZENZUS MECHANIZMUS

Az Ethereum proof of work (PoW) konszezusa nagyban hasonlít a Bitcoinra, a Binance Smart Chain ezen a területen egy saját, új megoldást vezet be, ami a proof of stake authority (PoSA) nevet kapta. Várhatóan nem sokáig marad ez az eltérés a két blokklánc között, mert az Ethereum 2.0 upgraddel a proof of stake (PoS) elv az Ethereum bányászatot is leváltja majd.

A Binance Smart Chain PoSA megoldása a proof of authority és a delegated proof of stake algoritmusokat ötvözi. 21 validátor váltva hozza létre a blokkokat, cserébe BNB-t kapnak. 24 órás időszakonként új validátorok kerülnek kijelölésre, a közösségből náluk delegáló szereplők szintén kapnak a blokkokért járó BNB-ből. 

Az Ethereum PoW viszont egy teljesen más rendszer. Nem közösség delegációi alapján választódik ki a validátor aki a blokkjutalmat kapja, hanem egy kriptográfiai kódot próbálnak megfejteni a bányászok egymással időben versenyezve, a győztesé a blokk. A többi validátor ellenőrzi, hogy a blokk kibányászója a konszenzusban lévő megosztott főkönyv szerint írja tovább a blokkláncot. Akinél nagyobb számítógépes teljesítmény van, annak van a legnagyobb esélye a blokk kibányászására. A sikeres bányászok ETH-t kapnak a számlájukra. A PoW elvben hatékonynak tűnik a rendszerbe kerülő új coinok fair kiosztásában, a fejlesztők viszont  folyton kutatják az új módjait a konszenzus megtartásának. A cél a hálózat stabilitásának és megbízhatóságának fenttartása, a környezetet kevésbé terheő módokon.

Éppen ez az oka annak hogy az Ethereum idővel átáll a proof of stake-re. A validátorok stakelni foganak 32 ETH-t annak érdekében, hogy beszállhassanak a stake jutalmak kiosztásában. A nem nyerő validátorok itt is ellenőrzik a nyertes updatjeit, fals blokkfelülírási kísérlet esetén pedig a validátor elveszíti a stakelt coinjait.

Nagy Gábor
 
 

Bitcoin és kriptovaluta kereskedés I Cryptofalka

 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -0.93% $51,241.18
Ethereum ETH 0.47% $2,960.27
BNB BNB 0.85% $383.08
Solana SOL -2.16% $102.68
XRP XRP -0.44% $0.5401
Cardano ADA -0.99% $0.5897
Dogecoin DOGE -0.51% $0.08404
Litecoin LTC -0.08% $68.49
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!