Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Bitcoin és kriptovaluta adózás magánszemélyek esetén

Bitcoin és kriptovaluta adózás magánszemélyek esetén

Mai cikkünkben megpróbáltuk a lehető legegyszerűbben összefoglalni a magánszemélyek számára szóló aktuális bitcoin és kriptovaluta adózás irányelveit. Előző kriptovaluta adózós cikkünkben részletesen megtaláljátok a cégek számára szóló információkat.

 

Kriptovaluta adózás magánszemélyek esetében 2021. január 1-től.

Az a bizonyos 67/C §. ”Kriptoeszközzel végrehajtott ügyletből származó jövedelem”. Az 1995. évi CXVII. számú, a személyi jövedelemadóról szóló törvény új módosítása értelmében a kriptokereskedelem és bányászat önállóan nevesíthető jövedelemtípus lett. Az adó mértéke jelentősen csökkent. A korábbi 30% feletti adófizetés helyett 15% lett az adókulcs a kriptovaluta ügyleteket bonyolító magánszemélyek számára.

Illetve csak a személyi jövedelemadót kell megfizetni 2021. január 1 után megszerzett jövedelmek esetében. A kereskedelem és a bányászat egy kategóriába fog tartozni. Eredetileg a jogszabályváltozás javaslatában még 2022.01.01 hatálybalépés szerepelt, azonban a jogalkotók a végleges változatban 2021.01.01-re módosították azt!

nav adóbevallás

 

A kriptovaluta ügyleteket pontosították. Az új szabály értelmében csak akkor kell hozzáadni egy ügyletet az adóalaphoz, ha az nem kriptovaluták között történik. (Fekete doboz elv). Mi számít ilyen ügyletnek?

  • Az ügylet fiat (EUR, USD, HUF) formában zárul.
  • Termék vagy szolgáltatás ellenértékét térítjük meg kriptopénzzel.
  • Elajándékozzuk vagy eladományozzuk kriptopénzünket.
  • Elcseréljük nem kriptoeszközre.

A lényeg, hogy ha BTC-vel kereskedünk stabil coinnal vagy más kriptovalutával szemben, akkor a nyereség után nem kell adóznunk! Viszont amint FIAT formába átváltjuk (akár egy kriptotőzsdén belül ) adófizetési kötelezettségünk keletkezhet. Érdemes ezért stabil coinokkal szemben kereskednünk a tőzsdéken. Magánszemélyeknek csak a nem kriptovaluták közötti tranzakciókat kell megőrizniük, nyilvántartaniuk az szja bevallás elkészítéséhez. Ez által lényegesen egyszerűsödik a kriptovalutákkal kapcsolatos adminisztráció.

 

Kriptovaluta adózás adóamnesztiája

A jogszabály változás fontos pontja, hogy az 5 éven belüli bevallásokban nem szerepletetett (adózatlan) kriptovaluta ügyletekből származó jövedelmeket 2022-es szja bevallásban (határideje: 2023. május 20) a kedvezményes 15%-os kulccsal leadózhatja a magánszemély. Ez az időszak 2016 – 2020-ra vonatkozik.

Bitcoin és kriptovaluta kereskedés I Cryptofalka

 

Kriptovaluta ügyletek elszámolása

Az ügyleti eredmény megállapítása során bevételként a kriptoeszköznek a kriptoeszköz átruházása, átengedése időpontjára megállapított szokásos piaci értékét kell figyelembe venni. A kriptoeszköz megszerzésére fordított kiadásként vehető figyelembe – ha azt a magánszemély a tárgyévben:

a) vásárolta –, a megszerzésre fordított igazolt kiadás,

b) a kriptoeszköz előállítására (ún. bányászatára) vagy az  ahhoz kapcsolódó rendszer működtetésében való közreműködésre („validálás” és hasonló tevékenységek) tekintettel szerezte –, a  megszerzés alapjául szolgáló tevékenység érdekében felmerült, igazolt kiadás,

c) nem kriptoeszköz formájában létező vagyoni érték átruházására, átengedésére tekintettel szerezte –, e  más vagyoni érték megszerzésére fordított igazolt kiadás, de legfeljebb e  más vagyoni értéknek az  átruházása, átengedése időpontjára meghatározott szokásos piaci értéke,


d) tevékenység, szolgáltatás nyújtás ellenértékeként vagy azzal összefüggésben szerezte –, megszerzett kriptoeszköz bevételszerzés időpontjára megállapított szokásos piaci értéke

 

Egy példa a kriptovaluta adózásra

Lényeges, hogy pl.: a 2021-es naptári évben realizált bevételekkel szemben a 2021 évben felmerülő költségeket lehet csak elszámolni. Ha valaki 2021 elején vásárolt bitcoint 1 millió forintért. Azt altcoinokra váltotta, kamatoztatta, farmoltatta és év végén ebből realizál/forintra vált 3 millió forintot, akkor az ügyleteinek eredménye 2 millió forint nyereség lesz. Ennek adója 15%, 300 ezer forint.

A korábbi években keletkező veszteségek felhasználását az adókiegyenlítés szabályai írják le. 3 éves időszakbanvan lehetőség arra, hogy évek között szembe állítsuk a veszteségeket a nyereségekkel. Érdemes ezért bevallani, azt is ha veszteségesen zártuk az évet. Veszteségek közé számoljuk a kriptovaluta megszerzésére fordított kiadást is!2021 adóév veszteségeit tovább lehet göngyölíteni 2022-re vagy 2023-as adóév nyereségeinek csökkentésére. 2024-re nem vihető át a 2021-es veszteség.

pénzügyi piacok I Cryptofalka

 

Kis tételek adózása

Ha egy ügyletből származó bevétel nem haladja meg a bruttó minimálbér 10%-át akkor azt az ügyletet nem kell leadózni. Ennek feltétele, hogy 1 napon 1 ilyen ügyletünk lehet. Továbbá, hogy éves szinten ezeknek az ügyleteknek az összege ne haladja meg a minimálbér összegét. 2021-ben ez 167400 forint.

A magánszemély a kriptoeszközzel végrehajtott ügyletből származó jövedelmet és annak adóját az éves szja bevallásban (2021 évit, 2022. május 20-ig) vallja be, és az adót a bevallás benyújtására nyitva álló határidőig fizeti be.

szerző: enkonyvelom.hu

 

Ha szeretnéd elolvasni a cégek számára szóló Bitcoin és kriptovaluta adózás útmutatónkat, akkor kattints ide!

 

 

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 1.66% $64,935.54
Ethereum ETH 2.97% $3,154.63
BNB BNB 2.70% $570.84
Solana SOL 5.32% $150.73
XRP XRP 4.93% $0.529
Dogecoin DOGE 3.89% $0.1627
Cardano ADA 7.53% $0.5051
Litecoin LTC 4.98% $85.06
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!