Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
A blokklánccal forradalmasítaná a fizetési rendszert a BRICS

A blokklánccal forradalmasítaná a fizetési rendszert a BRICS

A BRICS blokklánc-alapú tranzakciós rendszert fejleszt, hogy erősítse az államszövetség jelenlétét a nemzetközi monetáris rendszerben.

Blokklánc és kripto: a BRICS független fizetési rendszere

A várakozásoknak megfelelően a Brazíliából, Oroszországból, Indiából, Kínából és Dél-Afrikából álló BRICS-országok elkötelezik magukat a kripto- és blokklánc-technológián alapuló fizetési rendszer bevezetése mellett - jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség.

A Kreml asszisztense, Jurij Ushakov a TASZSZ-nak adott interjúban kijelentette, hogy a BRICS-országok számára egy független fizetési rendszer létrehozása kulcsfontosságú cél a jövőre nézve.

brics-kripto.jpg

A legfontosabb, hogy a rendszer kényelmes legyen a kormányok, a polgárok és a vállalkozások számára, valamint költséghatékony és mentes a politikai beavatkozástól. A fejlesztés során olyan élvonalbeli eszközökre összpontosítanának, mint a digitális technológiák és a blokklánc.

Ez a kötelezettségvállalás része az idei évre vonatkozó tervnek, amelynek célja a BRICS-országok szerepének növelése a nemzetközi monetáris rendszerben. A BRICS már egy ideje igyekszik csökkenteni az amerikai dollártól való függőségét a fizetésekben, ez a folyamat a "de-dollarization" néven ismert.

Ushakov megerősítette, hogy folytatják a munkát a függő tartalékokról szóló megállapodás kidolgozásán, a dolláron kívüli más valuták használatára összpontosítva.

A múlt héten a TASZSZ jelentése szerint az orosz pénzügyminisztérium, az Orosz Nemzeti Bank és a BRICS-partnerek együttműködnek a többoldalú BRICS Bridge fizetési platform létrehozásában. 

Eközben februárban Klaas Knot, a Pénzügyi Stabilitási Testület (FSB)elnöke levélben fordult a G20, a világ 19 jelentős gazdaságát és az egész Európai, illetve Afrikai Uniót tömörítő szervezet országainak pénzügyminisztereihez, amelyben kiemelte, hogy a kriptográfiai eszközök, a tokenizáció és a mesterséges intelligencia (AI) továbbra is prioritást élveznek a globális pénzügyi rendszerrel összefüggésben. 

Oroszország a CBDC és a BRICS középpontjában

Oroszország néhány hónapja kijelentette, hogy készen áll a központi banki digitális valuták (CBDC) használatára, a BRICS-országok közötti tranzakciók egyszerűsítésének érdekében.

A Sputniknak adott interjújában az orosz pénzügyminiszter, Anton Siluanov bejelentette, hogy Oroszország a blokk elnökeként olyan rendszert fog javasolni, amely csökkenti a jelenlegi "pénzügyi, elszámolási és fizetési rendszer" széttagoltságát.

Siluanov egy olyan platform létrehozását javasolta, amely összekapcsolja a résztvevők pénzügyi rendszereit, hangsúlyozva, hogy a központi bankok digitális valutákban történő szabályozásának technológiai feltételei már adottak.

Ez a "BRICS-hídnak" is nevezett rendszer célja, hogy biztosítsa az egyenlőséget és elősegítse a BRICS-országok és a „baráti nemzetek” közötti kereskedelmi kapcsolatok fejlődését.

A pénzügyminiszter jelezte, hogy a kormány hajlandó tesztelni a rendszert azokkal az országokkal, amelyek érdekeltek abban, hogy pénzügyi rendszerüket összekapcsolják a BRICS-országokéval.

Továbbá megemlítette az együttműködés lehetőségét Kínával, az Eurázsiai Gazdasági Unió szomszédos államaival és a Perzsa-öböl országaival.

Bár Oroszország jelenleg a digitális rubelt, mint CBDC-t teszteli, Siluanov nem említette külön a digitális rubel használatát ebben a javasolt új rendszerben.

Ezzel szemben Kína már bevezette a digitális jüant, és az Mbridge-en keresztül vizsgálja annak felhasználási lehetőségeit a nemzetközi elszámolásokban. Ez egy olyan kezdeményezés, amelynek célja Kína, Hongkong, Thaiföld és az Egyesült Arab Emírségek gazdaságainak összekapcsolása egy közös CBDC fizetési hálózattal.

Szabadulás a dollártól: A jüan előtérbe helyezése

A BRICS főszereplői, Oroszország és Kína, komolyan fontolgatják az amerikai dollár nemzetközi hitelekben való használatának csökkentését, amely során többnyire a kínai jüant választják új referenciavalutaként.

Az orosz pénzügyminiszter, Anton Siluanov hallgatólagosan azt sugallja, hogy az amerikai dollárról a jüanra terveznek áttérni.

A BRICS államszövetség aggodalmát fejezi ki az amerikai dollár dominanciája miatt, és arra törekszik, hogy más országokat is bevonjon egy olyan tervbe, amelynek célja saját valutáik megerősítése.

A BRICS célja, hogy a jüan és más helyi valuták felértékelésével kihívást jelentsen az amerikai dollárnak.

Hangsúlyozni kell azonban, hogy még semmi sem végleges. Siluanov kijelentette, hogy a Kínával folytatott többéves tárgyalások ellenére eddig nem voltak konkrét eredmények.

A tágabb keretek között a BRICS-országok célja, hogy végleg megszabaduljanak az amerikai dollártól való függőségtől. Felmerült az euróhoz hasonló saját valuta létrehozásának gondolata is.

BRICS-currency-vs-petro-dollars.jpg

Siluanov úgy véli, hogy ez egy lehetséges alternatívája lehetne az amerikai dollárnak, amely lehetővé tenné a BRICS-országok számára, hogy árakat és paramétereket határozzanak meg anélkül, hogy a dollártól vagy annak központi bankjától függenének.

Jelenleg azonban ezek csak pletykák. A BRICS-csoport azt tervezi, hogy a következő, októberi csúcstalálkozón elmélyül a kérdésben, és megpróbál olyan szilárd terveket kidolgozni, amelyek felrázhatják a jelenlegi pénzügyi status quót.

Ha sikerül elérniük a céljaikat, és a világkereskedelem elkezd eltávolodni az amerikai dollártól, az Egyesült Államok pénzügyi dominanciája nagyot zuhanhat.

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 0.45% $64,232.61
Ethereum ETH -0.51% $3,073.87
BNB BNB 0.68% $556.82
Solana SOL 3.44% $143.84
XRP XRP -0.79% $0.4968
Dogecoin DOGE 0.04% $0.1508
Cardano ADA 2.95% $0.4697
Litecoin LTC -0.99% $80.86
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!