Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Kriptovaluták recesszió idején

Kriptovaluták recesszió idején

A kriptovalutákat sokan támadják és sokan támogatják világszerte. Egy biztos, egyre nagyobb szerephez jutnak a gazdaságban. Azonban számos gazdasági mutató arra utal, hogy hamarosan súlyos recesszió sújtja az Egyesült Államokat és a világgazdaságot. Mit jelenthet ez a kripto befektetők számára?

 

Technológia a kriptopénzek mögött

Sokak szerint a kriptopénz sokkal több, mint egy szimpla pénzügyi innováció. Maga a fejlődés társadalmi, kulturális és technológiai formáit is látni vélik a lelkesebbek. A kriptovaluták egyszerű hozzáférhetőségük révén hatalmas lendületet adhatnak egy-egy nemzeti gazdaságnak a közeljövőben. 

Amikor a kriptopénzek árfolyamai korrigálnak, és a fear and greed index (a félelem és kapzsiság indexe) kileng, fontos hátra lépni egyet és elgondolkozni azon, hogy a kriptopénzek tágabb hatása túlmutat a napi árfolyam-ingadozásokon,felhasználási esetei és a mögöttes blokklánc-technológiák exponenciális sebességgel fejlődnek

A kriptovaluták hatása a gazadságra Forrás: wallpapersmug.com

A kriptovalutáknak is vannak előnyei és hátrányai, mint minden eszköznek vagy technológiának. Az egyik legnagyobb előny vitathatatlanul a hozzáférhetőség. A kriptovalutákkal harmadik felek, például bankok beavatkozása nélkül lehet fizetni és a jelenlegi pénzügyi rendszerből sok embert szorul ki világszerte. Valójában nagyjából több mint 1,7 milliárd embernek nincs is bankszámlája.

Hozzáférhetőségük miatt a kriptovaluták világszerte ösztönözhetik a pénzügyi integrációt. A banki szolgáltatásokkal nem rendelkező népesség számára (akik közül egymilliárdan rendelkeznek mobiltelefonnal) a kriptovaluták használata esélyt kínál a pénzügyi integrációra. Ezért azt lehet állítani, hogy a kriptovaluták eredendően jót tesznek a gazdaságnak.

Nexo kriptovaluta váltó

 

A kriptovaluták védenek az inflációtól? 

A válasz arra, hogy a kriptovaluták és konkrétan a BTC megvédhet-e az inflációtól, nagyban függ a jelenlegi pénzügyi helyzettől. Egyesek például dönthetnek úgy, hogy csak jól fedezett stabilcoinokkal (USDC, BUSD) foglalkoznak. Így gyakorlatilag dollárban van a pénzük, amelyet kamatoztathatnak. A BTC-hez hasonló top kriptovalutákat sokan hagyományosan az infláció elleni fedezeti eszköznek tekintik.

A BTC korlátozott kínálata és decentralizált jellege hosszútávon vélhetően hozzájárul ahhoz, hogy a Bitcoin értéke idővel növekedjen. Rövid távon, egy recessziós időszak közepén azonban a BTC is ugyan úgy veszít az értékéből, mint a többi kripto- vagy fiatpénz.

A kriptopénzek árfolyamának csökkenése és a magas inflációs ráták napjainkban elgondolkodtathatnak egyeseket, hogy a BTC beváltja-e a pénzügyi szolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférhetőség és az infláció elleni fedezetet. Lehet különbséget tenni a BTC "birtoklása" és "használata" között is. Valaki a BTC-t fizetőeszköznek tekinti, amely potenciálisan kielégíti az illető reálgazdaság igényeit. Mások pedig befektetési eszközként tekintenek rá, mint az infláció elleni menedékre. 

A kriptovaluták hatása a gazadságra Forrás: coindesk.com

A BTC maximalisták azzal érvelhetnek, hogy a dollárt nézve a nem rögzített pénzmennyiség lehetővé tétele 1971 után, és minden bizonnyal 2008 után is bebizonyosodott, hogy nem felel meg a reálgazdaság igényeinek. A világszerte elképesztő inflációs ráták vitathatatlanul felerősítik a kriptovaluták iránti kíváncsiságot és a kriptovaluták iránti igényt. Ugyanakkor a dollár igen kimagasló erősödést mutatott, mintegy meghazudtolva a hatalmas pénznyomtatás után következő negatív várakozásokat.

A kriptopénzek előnyei a fiat-pénzekkel szemben és hasznosságuk különösen jelentős azokban az országokban, amelyek 50%-os vagy annál nagyobb leértékelődést szenvednek el az amerikai dollárral szemben (az elmúlt tíz évben). Gondoljunk csak Venezuelára, Libanonra, Törökországra, Surinamra vagy Argentínára. Az ezekben az országokban élő egyének több mint ötször nagyobb valószínűséggel mondták, hogy a kriptovaluták beemelését fontolgatják az ország működésébe, mint azok, akik ugyanebben az időszakban 50%-nál kisebb inflációt tapasztaltak.

 

Dollár kontra Bitcoin

A kereskedőknek nem szabad figyelmen kívül hagyniuk azt a tényt, hogy az amerikai dollárindex erőteljesen emelkedett a többi jelentős globális valutával szemben, és elérte az elmúlt 20 év legmagasabb szintjét. Ez azt mutatja, hogy a befektetők kétségbeesetten keresnek menedéket a készpénzes pozíciókban, kivonulva a részvénypiacokról, a külföldi devizákból és a vállalati adósságokból.

Ráadásul a 2 és 10 éves amerikai kincstárjegyek közötti különbség szeptember 22-én rekordmagasra, -0,57%-ra nőtt. Jellemzően, amikor a rövidebb lejáratú államkötvények hozama magasabb, mint a hosszú lejáratúaké - fordított hozamgörbe -, azt a recesszió fokozott jeleiként értelmezik. Az aggodalmakat fokozza, hogy szeptember 22-én az amerikai jegybank minden idők legmagasabb, 2,36 billió dolláros szintjét jelentette az egynapos fordított visszavásárlási megállapodásokban. 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció gif I Cryptofalka

Két fontos kérdés marad; Először is, mi a Bitcoin viszonya a hagyományos piacokhoz? Ami még fontosabb, milyen hatásokra számíthatnak a befektetők, ha az S&P 500 további 20%-ot esik, és az ingatlanpiac összeomlik?

Függetlenül attól, hogy valaki kriptovalutákkal fizeti-e a számláit, az energiaárak, az élelmiszerek és az egészségügyi szolgáltatások nagymértékben függnek az amerikai dollártól. Az árucikkek nemzetközi tranzakcióit többnyire dollárban árazzák, beleértve az importot, az exportot és a tényleges kereskedelmet is. Tehát még ha valaki Bitcoin segítségével fizeti is a kiadásait, jó eséllyel valahol útközben ez az érték átváltozik fiat pénzre.

 

Összefoglalás

A legfontosabb tanulság a kizárólag kriptovalutákat használó kereskedelem hiányából az, hogy mindenki élete az amerikai dollár erejétől és hitelfelvételi költségétől függ. Hacsak valaki nem él barlangban, elszigetelten egy önellátó országban vagy szigeten, amikor a befektetők készpénzt halmoznak fel és a kamatlábak az egekbe szöknek, minden piacra hatással van.

Ami az ingatlanpiac esetleges összeomlását vagy a részvénypiacok újabb 20%-os összeomlását illeti, az igazság az, hogy ennek a Bitcoinra és az Etherre gyakorolt hatását lehetetlen megjósolni.

 

Csatlakozz te is a publikus kriptovaluta kereskedő discord csatornánkhoz!

Cryptofalka Discord csatlakozás

 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Aktuális Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok, coin elemzések
  2. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  3. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  4. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2022
  5. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  6. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  7. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -0.88% $51,266.66
Ethereum ETH 0.07% $2,962.25
BNB BNB 0.48% $382.55
Solana SOL -1.67% $102.91
XRP XRP -0.73% $0.5401
Cardano ADA -1.67% $0.591
Dogecoin DOGE -0.51% $0.08422
Litecoin LTC -0.10% $68.58
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!