Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
149 évvel ezelőtt már megjósolták a bikapiacok időpontjait?

149 évvel ezelőtt már megjósolták a bikapiacok időpontjait?

Samuel Benner 1875-ben publikálta előrejelzéseit, és sokan feltételezik, hogy megvan a kereskedés "Szent Grálja". Valóban ennyire kiszámítható a piac?

Kiszámítható a gazdasági jövőnk?

Valóban olyan egyszerű lenne-e megjósolni a jövőt, és előre látni a nagy gazdasági eseményeket, ahogy Samuel Benner gondolta? Vagy csupán egy felkapott, és túlzottan optimista elméletről van szó? Milyen tulajdonságokkal bírnak ezek a ciklusok, és alkalmazhatók-e a kriptopiac esetében is? Ezen és hasonló kérdések merülnek fel, ha a Benner-ciklusokról olvasunk.

benner piac ciklus | CRYPTOFALKA

Mielőtt tovább haladnánk, fontos tisztázni, hogy a cikk fő témája az csupán az elmélet körül forog, próbálva válaszokat találni és párhuzamokat vonni a kriptovaluta piac összefüggéseiben. Nem célunk a pénzügyi / befektetési tanácsadás. 

Piaci ciklusok a gazdasági életben

Ha meg akarjuk vizsgálni az elméletet fontos előtte tisztáznunk pár dolgot. Mi is az a piaci ciklus és hogyan működik?

A piaci ciklusok a gazdasági trendek változásait jelentik különböző üzleti környezetben. A tőzsde világában gyakran előfordul, hogy bizonyos értékpapírok vagy eszközosztályok jobban teljesítenek, mint mások. Ez azért lehet, mert az aktuális piaci feltételek kedveznek ezeknek a befektetéseknek az üzleti modellüknek megfelelően. Egy vállalat egy ciklus alatt gyakran magas növekedést tapasztal bevételében és jövedelmezőségében. Az adott iparágban tevékenykedő vállalatok világszerte hasonló mintákat mutathatnak, amelyek ciklikusak.

Ez felfedezhető a bitcoin esetében is; ciklikus mozgás tapasztalható, ha a kezdetektől fogva vizsgáljuk a vezető kriptovalutát. A piaci ciklus elemzi mind a technikai mutatókat, mint például a kamatlábakat, mind az alapvető mutatókat, így az értékpapírárakat és másokat.

A jelenben szinte lehetetlen pontosan meghatározni, hogy éppen melyik piaci ciklusban vagyunk, mivel sosincs egy adott időpont, ami egyértelműen azonosítható lenne. A piaci ciklusnak nincs meghatározott időtartama sem, ami azt jelenti, hogy bármilyen időtáv előfordulhat - néhány naptól akár egy évtizedig is terjedhet.

Farmerből piaci elemző: Samuel Benner

Samuel Benner eredetileg 1875-ben tette közzé előrejelzéseit a "Benners Prophecies: Future Ups and Down in Prices" című könyvében. 1873-ban a piaci pánik komoly csapást jelentett Samuel Bennernek, a virágzó üzlettel rendelkező ohiói farmernek, és életét fenekestül felforgatta. 

Tudva, hogy a szezonális ciklusok hatással vannak a terményekre, ami befolyásolja a kínálatot és a keresletet, Benner elmélyült a piaci ciklusok kutatásában. Rájött, hogy 11 éves ciklusok vannak a kukorica és a sertés árában, melyek 5-6 évente tetőznek. Ezek azonosulnak az 11 éves napciklussal, ami hatással van a terméshozamra, bevételre, kínálatra/keresletre és árakra.

Célja az volt, hogy megértse a piaci ciklusok működését, és könyvében számos évre megpróbálja előre megjósolni az üzleti- és nyersanyagárak alakulását. Előrejelzései főként az emberi érzelmekre, például a "hisztériára" vagy az optimizmusra összpontosítottak, melyek jelentős hatással vannak a piacokra

benner piac ciklus | CRYPTOFALKA

Benner azonosította a pánik, a jólét és a nehéz időszakok éveit. Ezek a piaci ciklusok három szakaszát jelzik, amelyeket a következőképpen határoznak meg: 

  • Pánik hangulat (A) pont: Ilyenkor a piaci pánik uralkodik. A befektetők sietve és meggondolatlanul vásárolnak vagy éppen eladják az eszközöket. Ennek következtében az árak extrém szélsőségeket érnek el, ami csak tovább fokozza a pánik hangulatát.
  • Jólét (B) pont: Ebben az időszakban magas árakat tapasztalhatunk. Ezért érdemes lehet eladni a befektetéseket, hogy kihasználjuk ezeket az előnyöket.
  • Nehéz idők (C) pont: Ilyenkor recesszió vagy akár depresszió tapasztalható. A piacok alacsony szinten állnak, így az árak is alacsonyak. Ez ideális időszak lehet eszközök vásárlására és megtartására, amíg el nem éri a következő gazdasági fellendülés.

A Benner-ciklus szerint 2007 a magas árak és a részvények eladásának ideje. Ha megnézed az alábbi S&P grafikont, láthatod, hogy ez éppen egybe esik a 2008-as összeomlás előtti időszakkal. Ha a befektetők hallgattak volna Bennerre, lehetséges hogy még időben elkerülik a veszteségeket.

benner piac ciklus | CRYPTOFALKA

Szinte menetrendszerűen megjósolt piaci események

Nézzünk pár múltbéli eseményt, és vizsgáljuk meg mennyire lehet hinni a Benner féle ciklus diagramnak. 

A nagy gazdasági világválság: A tőzsde 1929-ben összeomlott és 1941-re nagyjából helyreállt a második világháború alatt. Benner táblázata szerint a 1926 előtti időszakot a jó idők, 1927-et pedig a pánik időszakának tekintette. Az 1942-es év pedig a nehéz idők alját jelzi. 

Az 1973-es olajembargó: következtében az olaj ára hirtelen megugrott, ami negatív hatással volt a tőzsdére is. Az olajár csak az 1980-as évek közepére állt helyre teljesen. Benner grafikonja szerint 1972 jó gazdasági időket jósolt, míg 1978-at nehéz időszaknak. Ez összecseng az 1973-as olajválsággal.

Fekete Hétfő: 1987. október 19-én bekövetkezett egy váratlan súlyos tőzsdei összeomlás. Bár a pontos okok nem teljesen világosak, a szakértők szerint a hirtelen emelkedő bikapiac hosszú ideje várt korrekciója játszott szerepet. A Benner-ciklus néhány évre korábban, 1985-re jósolt egy hasonló mértékű összeomlást.

A Dot Com buborék: az 1995 és 2002 közötti időszakban elég jól megragadta a figyelmet, mivel azok, akik 1999-ben eladták részvényeiket, elkerülhették volna a későbbi veszteségeket, amikor 2003-ra a helyzet lecsengett.

Az elmúlt években azonban a 2007-2008-as gazdasági világválság felébresztette néhány szakértő figyelmét a Benner elméletre. A COVID-19 járvány kezdetének időpontja 2019-re esik, ami tovább növeli azt a gyanút, hogy ez az elmélet majdnem tökéletes előrejelzést adott. 

benner piac ciklus | CRYPTOFALKA

A kriptovaluta piac is része lehet a ciklusoknak?

Nehéz megmondani hogy a bitcoin létrejötte és történelmi alakulása hatással lehet-e a Benner féle ciklusra. Új piaci ciklus akkor alakulhat ki, ha egy új technológiai innováció vagy a piaci szabályozások változása megzavarja a meglévő piaci trendeket, és újakat hoz létre.

Ha a bitcoin jelenlegi árfolyamdiagramját kapcsoljuk ehhez az elmélethez, láthatjuk, hogy 2023-ban egy nehéz év volt, mielőtt a 2022-es év pontosan illeszkedik a medve piac jellegzetes vonulataihoz.

2026-ig, amikor az elmélet szerint a "Jólét" köszönt be, az elemzők bikapiacra számítanak. 

Persze, ha elismerjük, hogy az elmélet képes volt megjósolni a 2023-as bitcoin aljpontot, akkor felmerülhet a gondolat, hogy ugyanolyan pontosan meg tudja jósolni a tetőpontot is. Azonban bármikor fennállhat a lehetősége egy "Fekete Hattyú" eseménynek, ami teljesen váratlanul érhet minket, és megzavarhatja a hozzávetőleges kiszámíthatóságot.

benner piac ciklus I Cryptofalka

Fontos fenntartással kezelni ezeket a jóslatokat!

Most akkor mindenki rohanjon vásárolni bitcoint vagy S&P 500 ETF-et vagy minden ami a tőzsdén kapható, majd 2026-ban esetleg 2035-ben eladom a pánik hangulatot elkerülve?

Szó sincs erről. Érdekes tények és fikciók vonzatában megvizsgálni ezt az elméletet. De azt feltételezni, hogy ez a "tökéletes kereskedési tipp" hiba volna. Érdekes lesz figyelemmel kísérni a következő néhány évet, és ha újabb számok illeszkednek a Samuel Benner féle ciklus elméletbe, akkor talán érdemes lesz elővennünk a 150 éves piaci jóslatot.

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -0.85% $64,097.53
Ethereum ETH 0.03% $3,419.57
BNB BNB 0.00% $571.4
Solana SOL 1.76% $160.95
XRP XRP -6.07% $0.552
Dogecoin DOGE -1.91% $0.1197
Cardano ADA -2.86% $0.4233
Litecoin LTC -0.94% $71.16
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!