Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Black Swan események: A Te kriptovalutáid biztonságban vannak?

Black Swan események: A Te kriptovalutáid biztonságban vannak?

Lehet, hogy már hallottad a "Black Swan" kifejezést valamikor a kereskedéseid vagy befektetésid során. A kifejezésnek természetesen semmi köze nincs a madárhoz, viszont annál inkább a piacot olyan mértékben érintő váratlan eseményekhez, amelyekre szinte lehetetlen felkészülni.

Mi is az a "Black Swan" vagy Fekete Hattyú esemény?

Az utóbbi években a világ számos váratlan eseményt tapasztalt, amelyek jelentős hatással voltak a mindennapjainkra. A koronavírus kitörése és Ukrajna megszállása csak két példa a nemrég történt események közül, amelyeket "Black Swan" eseménynek nevezhetnénk. De mit is takar a "fekete hattyú" esemény a kriptovilágban, és hogyan készülhetsz fel rá? 

A legegyszerűbb definíció szerint a fekete hattyú események olyan váratlan események, amelyek jelentős és messzireható következményekkel járnak a piacon. A híres közgazdász és befektető, Nassim Nicholas Taleb szerint, aki a kifejezést e könyvében alkotta meg így fogalmazott:

A fekete hattyúk három fő jellemző alapján azonosíthatók: az esemény ritka (és ezért váratlan), szélsőséges hatású és utólag könnyen racionalizálható.

A "Fekete Hattyú" kifejezés rövid története

Bár Nassim Nicholas Taleb hivatalosan a kifejezés megalkotójaként ismert, a fogalom sokkal régebbi; valójában már a római birodalom idején is megtalálható volt egyes irodalmi művekben, Juvenal költő munkáiban.

Juvenal az első század végén élt, és sokak által a modern szatíra atyjának tekintett költő volt. A fekete hattyút egy ritka madárként írta le a földeken - és valóban ritka volt, mivel a rómaiak sosem láttak még fekete hattyút az életükben.

Majdnem kétezer évvel azután, hogy Juvenal felfedezte a fekete hattyúkat, Taleb a koncepciót a pénzügyi piacokra vetítette könyvében.

Bitcoin vihar

The Black Swan: The Impact of Highly Improbable című művében magyarázta a fogalmat, néhány példával együtt, amit ő fekete hattyúnak tartott:

  • A berlini fal leomlása
  • Az internet és a számítógépek feltalálása majd elterjedése
  • A 2001. szeptember 11-i támadások

Hogyan befolyásolják a Black Swan események a piacot?

A fekete hattyú események - váratlan jellegük és rendkívüli hatásuk miatt - gyakran jelentős mozgásokat okoznak a piacon, ahogyan az történt a koronavírus kitörésekor is. Jó ideig tartott, mire a piacok teljesen beárazták a válság súlyosságát, és miután ez a folyamat befejeződött, a legtöbb eszközt több mint 50%-kal alacsonyabban kereskedték, mint a járvány előtt.

covid-btc-ár.png

A Bitcoin ára is több mint 60%-kal esett vissza a COVID-19 kitörése után.

Ahogyan már említettük, a fekete hattyú eseménynek három fő komponense van:

  1. Váratlan, ritka és valószínűtlen: Mivel az esemény meglepő, és a piaci résztvevők nem számítottak az eseményre, ez szélsőséges érzelmi reakciót válhatt ki.
  2. Hatása rendkívüli: Ezeket az érzelmi reakciókat tovább fokozza az esemény hatásának szélsőséges volt. A fekete hattyú eseményeknek általában messzemenő következményei vannak, ilyen például az Ukrajna háború kitörése vagy a Lehman Brothers összeomlása.
  3. Utólag (látszólag) könnyű megmagyarázni: A szakértők szívesen mutatnak rá és magyarázzák meg a black swan eseményt "előre jelző" jeleket, miután az már megtörtént, egyfajta utólagos elemzésként.

Mindezek figyelembevételével az események előre nem láthatósága és szélsőséges volta váltja ki a piac jelentős válaszát. Végtére is, a piac működési feltételei hirtelen felborulnak – és az árak ehhez igazodnak.

A kriptopiacon előforduló fekete hattyú események 

Ha visszatekintesz az elmúlt év eseményeire, számos olyan eseményt idézhetsz fel, amelyet fekete hattyú eseményként kategorizálhatunk. Az FTX hírhedt összeomlása tökéletes példa erre - különösen annak fényében, ahogyan történt. Miután a tőzsdét leleplezték, a felhasználók pánikszerűen vonták ki a tőkét a tőzsdéről, nem csoda, hogy a piacok hirtelen összeomlottak. Az esemény hatásai ma is érezhetőek, az FTX milliárdokkal tartozik felhasználóinak.

Hasonlóan hírhedt összeomlásnak voltunk tanúi 2022 májusában, amikor egy nagy bálna nagy mennyiségű UST-t értékesített a piacon. A stabilcoin mögött álló tőke ennek következtében kiürült, láncreakciót indítva, ami a Luna ökoszisztéma teljes összeomlásához vezetett, és komoly eladási hullámot indított be a kriptopiacokon.

luna crash grafikon.png

A 2020-as koronavírus járvány kitörése egy másik példa. Miután a Világegészségügyi Szervezet járványnak nyilvánította a betegséget, a bitcoin értéke közel 50%-kal csökkent mindössze 24 óra alatt.

Hogyan készüljünk fel a hasonló váratlan eseményekre?

Bár a Black Swan események előre nem láthatók, ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem lehet rájuk felkészülni. A megfelelő kockázatkezelés és néhány más trükk segítségével szignifikánsan növelheted az esélyt, hogy a portfóliód túlélje ezeket az eseményeket.

diverzifikált portfolió | Cryptofalka

Először is, erőteljes módszer a befektetéseid diverzifikálása. A fekete hattyú események ritkán érintik az összes piacot ugyanúgy, így tőkéd elosztása különböző befektetések között csökkenti a váratlan események hatását a portfóliódra. A Luna összeomlása tökéletes példa erre, amely sokkal kisebb hatással lett volna a befektetők portfóliójára, ha jól diverzifikálnak.

A tapasztalt befektetők már megtanulták, hogy a black swan eseményeket az előnyükre fordítsák, ezért portfóliójuk egy részét mindig likvid eszközökben tartják - így képesek reagálni a fekete hattyúval járó volatilitásra. Például azáltal, hogy portfóliójuk egy részét stabilcoinokban tartották, képesek voltak megvásárolni az FTX összeomlását követő pánikot, azaz követték a "buy the dump" elvét.

Végezetül: mindig állj készen a viharra! 

A fekete hattyú események ritkán pusztítják el egy teljes piacot véglegesen. A kis időpreferenciával rendelkező befektetők gyakran kitartanak a volatilitás és/vagy korrekció átvészelése mellett, és megvárják, hogy minden a helyére kerüljön.

Az FTX összeomlása óta például a Bitcoin közel 100%-os emelkedést produkált, ami lehetővé tette azok számára, akik az összeomlás alatt is kitartottak, hogy visszanyerjék veszteségeiket, sőt még többet is.

Mi az a blokklánc validátor? Ismertető

A validátorok kulcsfontosságú elemei a blokkláncnak: felelősek az új blokkok hozzáadásáért és az elfogadásra váró tranzakciók ellenőrzéséért.

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 4.45% $57,036.46
Ethereum ETH 2.24% $3,245.24
BNB BNB -1.33% $396.09
Solana SOL -1.66% $108.12
XRP XRP 7.08% $0.5892
Cardano ADA 1.46% $0.6253
Dogecoin DOGE 9.90% $0.09869
Litecoin LTC 2.89% $74.18
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!