Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Mi történik a Celsiussal?

Mi történik a Celsiussal?

A Celsius több mint negyedmilliárd dollár értékű pénzeszközt küldött át az Aave protokollról az FTX tőzsdére nem részletezett okokból, emellett felfüggesztette a felhasználók kifizetéseit. A kripto staking és -kölcsönzési platform az állítólagos likviditási válság megoldásának részeként wrapped bitcoint (wBTC) utalt ki az Aave-ről és küldött át az FTX tőzsdére.

 

Likviditási válságkezelés

A Celsius közösségben komoly spekulációra adott okot, hogy a projekt hatalmas mennyiségű wBTC-t, Ether-t  és más kriptoeszközöket mozgatott. Ezen kívül felfüggesztette a swapokat és kiutalásokat. Jelenleg ezeket a funkciókat nem lehet elérni a platformon. 

A Celsius felhasználói  többször kritizálták a projektet, amiért szerintük rosszul kezelték a pénzeszközeit az Anchor protokoll - most Terra Classic névre keresztelt blokklánc - összeomlását követően. A csapat a likviditás stabilizálására tett legutóbbi lépései adhatnak okot az aggodalomra.

 

Szokatlan tokenmozgások

Egyesek úgy vélik, ha a Celsius megbukik, akkor eladná a jelentős csomagját az úgynevezett sETH-ból, vagyis a staked ETH-ból, ami a peg elvesztését jelentené. Az sETH ugyanis az ETH-rel mozog együtt és hat rá. A peg elvesztése e rendkívül érzékeny egyensúly felbomlásához vezetne. A peg Lido decentralizált pénzügyi (DeFi) hitelezési platform által biztosított és egyben ez bizonyítja, hogy a felhasználónak van staked ETH-ja. Jelenleg körülbelül 4,4%-kal alacsonyabban kereskedik az sETH-et, mint az ETH-t.

A szokatlan tokenmozgások vasárnap kezdődtek a Celsius fő DeFi tárcájáról, amikor is elkezdték eltávolítani a wBTC-t az Aave-ról. Ezt a platformot használta a  Celsius a kamatoztatásra.

https://twitter.com/MikeBurgersburg/status/1536150279464357889?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1536150279464357889%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fcointelegraph.com%2Fnews%2Fcelsius-exodus-320m-in-crypto-sent-to-ftx-user-withdrawals-paused

Eddig 9500 wBTC tokent (körülbelül 247 millió dollárt), váltottak ki az Aave-ről. Egy sor tranzakciót követően az összes ilyen tokent ismeretlen okból az FTX tőzsdére küldték. 

 

FTX tőzsdére küldtek hatalmas mennyiségű ETH-t

A wBTC-n kívül úgy tűnik, hogy 54 749 ETH-t (körülbelül 74,5 millió dollárt) küldtek az FTX-re. Ugyan nem tették közzé, hogy miért is történt ez, számos twitter poszt szerint a Celsius komoly likviditási gondokkal küzd és komoly összeget vesztett a LUNA összeomlásakor is. 

Bár az ilyen aktivitás nagyon rossz előjel a Celsius szavahihetőségét és a transzparenciát tekintve, hiszen egyetlen nagy összegű utalást sem magyaráztak meg. Másik spekuláció szerint a cég talán úgy próbálja biztosítani a likviditását, hogy az Aave-ről kivont sok volatilis alapot - például wBTC-t és ETH-t -  stabilcoinokkal helyettesíti.

Vasárnap óta a Celsius 204 millió USDC stabilcoint stakelt az Aave-n. Emellett 10 millió USDC-t és körülbelül 8,2 millió DAI stabilcoint helyezett el a Compound-on.

Nexo kriptovaluta váltó

A Celsius által újra stakingbe helyezett összeg összesen 222 millió stabilcoin majdnem megegyezik az általa eltávolított wBTC tokenek értékével, bár még mindig nem éri el a WBTC és az ETH együttes értékét. A Celsius csapatának tervei az átmozgatott kriptókkal egyelőre nem világosak. Valószínű, hogy eladja az FTX-nek küldött eszközöket, de a másik lehetséges opció az, hogy a tőzsdére küldött tokeneket a hozamszerzés érdekében kívánja letétbe helyezni.

A Celsius eddig 9 500 wBTC-t, 54 749 ETH-t és 375 343 FTX tokent (FTT) küldött, mindösszesen 10 millió dollár értékben. Továbbá 2,455 MATIC, azaz 1,158 dollár, 260,000 UNI, azaz 1 millió dollár, 2 millió Pax dollár és 300,000 TrTUSD) stabilcoin az FTX-re. A tokenmozgások azonban még nem fejeződtek be.

https://twitter.com/CelsiusNetwork/status/1536169010877739009?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1536169010877739009%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fcointelegraph.com%2Fnews%2Fcelsius-exodus-320m-in-crypto-sent-to-ftx-user-withdrawals-paused

A hivatalos kommunikáció

Jelenleg a Celsius felhasználói aggódnak, mert a platform szüneteltette a kifizetéseket annak érdekében, hogy "a Celsius jobb helyzetbe kerüljön, hogy idővel teljesíteni tudja a kifizetési kötelezettségeit" - olvasható a projekt tegnapi közleményében:

"Az egyetlen célunk az eszközök védelme és megőrzése, hogy teljesíteni tudjuk az ügyfelekkel szembeni kötelezettségeinket". 

Májusban Alex Mashinsky, a Celsius vezérigazgatója többször került  fizetésképtelenségről szóló pletykák kereszttüzébe ,azonban ő Wall Street árnyékos opportunistáira hárította a felelősséget és alaptalan pletykáknak nevezte a híreszteléseket. 

További hivatalos álláspont nem érkezett sem a Celsius twitter oldaláról, sem pedig Alex Mashinsky-től. 

 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció gif I Cryptofalka

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Aktuális Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok, coin elemzések
  2. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  3. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  4. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2022
  5. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  6. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  7. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -3.64% $64,279.42
Ethereum ETH -3.86% $3,081.57
BNB BNB -4.73% $551.13
Solana SOL 1.27% $140.51
XRP XRP -5.61% $0.4905
Dogecoin DOGE -4.37% $0.1532
Cardano ADA -3.91% $0.4555
Litecoin LTC -3.28% $78.33
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!