Új internet a BitTorrent tuljadonosától. Mi az a TRON (TRX)?

Szerző: | okt 8, 2021 | Altcoin ismertető, Coin bemutató, Kriptovaluta

2017-es indulásakor a Tron egyesítette az internet és a létező blokklánc platformok előnyeit, és létrejött egy dappokra fejleszett decentralizált hálózat. A projekt mögött álló Justin Sun a Ripple-től jött, 2020-ban pedig megvette a BitTorrent-et. Az okosszerződés platform kategóriában ő is elindult az Ethereum killer címért. Lássuk mit tud a platformja.

 

MI AZ A TRON (TRX)?

 

A Tron tokeről itt találsz naprakész piaci információt.
Elérhető: Binance, Huobi, Poloniex, KuCoin
Konkurenciái: ETH, ADA, SOL, EOS
Legmagasabb ár: 0,22 USD / 0,000013 BTC
Legalacsonyabb ár: 0,01 USD / 0,00000086 BTC

Fejlesztői aktivitás: 9/10
Felhasználói aktivitás: 7/10
Piaci megbízhatóság: 8/10
Vélekedés: 8/10

 

MI A TRON HÁLÓZAT ÉS A TRX TOKEN?

A Tron egy blokklánc alapú operációs rendszer okosszerződések futtatására és fejlesztésére. A cél egy megosztottabb internet (vagy Web 3.0.) elterjesztése a blokklánc technológia lehetőségeinek kihasználásával. A proof of stake algoritmus egy módosított változatával a tranzakció validálás és az új tokenek szétterítése is demokratikusabbá válik. A Tron valójában az Ethereum ötletének a megvalósítása egy gyorsabb és olcsóbb blokklánccal, a TRX token ERC20 formájában volt elérhető a Tron mainnet indulása előtt.

A TRX token a blokkláncon egyrészt a tranzakciók fizetésének és a delegated proof of stake hálózat biztosításának eszköze. Mivel az okosszerződések további funkcióihoz is szükség van TRX-re, a hálózat saját kriptovalutája inkább tokennek számít, mint coinnak.

 

HOGY MŰKÖDIK A TRON?

Jelenlegi formájában az internet nagyrészét kevés vállalat uralja, akár az adatmennyiséget, akár a hozzáférést, akár a hirdetési piacot nézzük. Sokak szerint ez probléma, hiszen így a globális rendszerben létező többségnek aránytalanul kis ráhatása van az ökoszisztéma alakulására. 

A Justin Sun és csapata egyesével hidalja át a kialakult helyzet gyengepontjait. Az adatok tárolását és elérhetőségét ingyenessé teszi és harmadik személy által kontrollálhatatlanná, akár a BitTorrent esetében. Olyan piacot teremt, ahol a fogyasztók közvetlenül támogatják a tartalomgyártókat az ár 100%-ával. A Tron-on található digitális bármi (NFT, token, DeFi platform) a hálózattól független forrásokból elérhető és létrehozható. A fejlesztők a dappok használatáért TRX tokeneket kapnak a felhasználóktól, így kevésbé vannak ráutalva a felhasználóik adatainak értékesítésére.

 

tron token | Cryptofalka

 

A Tron blokklánc három réteggel gondoskodik a tranzakciók zökkenőmentes továbbításáról:

 • Storage Layer: Ez tárolja el a blokkláncra felírt adatokat és magának a blokkláncnak a működési keretrendszerét is.
 • Application Layer: Itt lehet dappokat fejleszteni és a walletek is ezen a layeren vannak.
 • Core Layer: Ez a réteg továbbítja át a Java-ban, vagy az Ethereum programnyelvén, a Solidity-ben megírt műveleteket a Tron Virtual Machine-re, ami végrehajtja azokat.

 

Bitcoin és kriptovaluta kereskedés I Cryptofalka

 

A DELEGATED PROOF OF STAKE ALGORITMUS

A Tron a szokásos proof of work, vagy proof of stake algoritmusok helyett delegated proof of stake rendszerrel éri el a konszenzust a saját főkönyvén. A konszenzus a tranzakciók hitelességére vonatkozik, ha a hálózati csomópontok decentralizált közösségének minden tagja validál egy tranzakciót, akkor az bekerül a blokkláncba.

A rendszer mindig 27 ‘super representative’ kiválasztását menedzseli, akik 6 óránként változnak. Amelyik node egy adott időszakban ‘super representative’ a saját főkönyvéből történő validálással TRX tokent keres. A blokkidő 3 másodperc, a jutalom pedig 32 új TRX token minden blokkért. Háromféle node között oszlanak meg a Tronhoz kapcsolódó feladatok.

 • Witness node: Ezeknek a nodeoknak kezében van a protokoll fejlesztéről történő szavazás.
 • Full node: A blokkok és tranzakciók publikálásáért felelősek.
 • Solidity node: Az API-kat működtetik más platformokhoz és összehangolják azokat a full node-ok blokklánc tevékenységeivel.

 

tron delegated proof of stake | Cryptofalka

 

A stakelés a delegált rendszerben minden hodlernek lehetőség némi TRX begyűjtésére. A tárcák a bennük tárolt TRX mennyiségének arányában szavazati jogot kapnak a ‘super representative’ kiválasztására. Tron stakelésével átváltjuk a TRX tokeneket ‘Tron Power’-re ami nem kereskedhető, viszont bármikor visszaváltható. A ‘Tron Power’ testesíti meg a szavazati jogot, amivel node-ot választunk, aki a blokkjutalom egy részét szétosztja a címek között, akik nála stakelnek. Ha visszaváltunk ‘Tron Power’-t TRX-re a szavazati jogunk, tehát a jutalmul kapott TRX mennyisége csökken.

 

MIK A TRON FELHASZNÁLÁSI TERÜLETEI?

A TRX a saját blokkláncán használható, a fentieken kívül a platform minden dappján futó szolgáltatásokat igénybe lehet venni vele, ezek pl. Tron alapú játékok, a saját SUN DeFi platformja, és más kriptó területen használatos dappok. Mivel a Tron ugyanolyan okosszerződés platform mint az Ethereum, egyes stablicoinok is futnak Tron hálózaton, pl. a Tether, és más kriptovaluták létrehozására is alkalmas a rendszer. Az Ethereumhoz képest azokon a területeken lehet létjogosultsága, ahol mikrotranzakciók tömege zajlik, mivel ingyenes a tranzakció.

 

tron tether | Cryptofalka

 

Természetesen befektetési eszközként vásárolják legnagyobb mértékben azok, akik arra spekulálnak, hogy a hálózat, tehát egy token értéke később magasabb lesz. A Tron Virtual Machine képes lefordítani az Ethereum (és más pl. EOS) blokklánc okosszerződéset a sajátjára, majd azt feltölteni a Tron Mainnet-re. Amire Ethereum dappokat használnak, onnan a Tron is átcsábíthat forgalmat, mivel a költség annyi, amennyit a fejlesztők a dappjaikban meghatároznak. Mindaddig amíg ezt az Ethereum network fee alatt tudják ezt tartani, a használt dappok Tron változata versenyképes. A Tronnál ez kiegészítő funkció, természetesen a protokollon saját dappokat is létre lehet hozni.

Nagy Gábor

 

 

További ajánlott cikkeink:

 1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
 2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
 3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
 4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
 5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
 6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

[web_stories_embed url="https://cryptofalka.hu/web-stories/mi-a-bitcoin%3f-kriptovaluta-kezdoknek-i-cryptofalka/" title="Mi a Bitcoin? Kriptovaluta kezdőknek I Cryptofalka" poster="" width="360" height="600" align="none"]

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka