DeFi, GameFi és SocialFi a metaverzumban

Szerző: | aug 31, 2022 | Blokklánc hasznos, Kriptovaluta

A Web3 világában a decentralizált pénzügyeket (DeFi), a GameFi-t és a SocialFi-t gyakran különálló vertikális területként vagy ágazatként értelmezzük. Ahogyan a a metaverzum fejlődik, egyre valószínűbb, hogy e területek horizontálisan fognak integrálódni.

 

A Web3 és a metaverzum térnyerése

A Metaverzum várhatóan az internet következő avatárja lesz. A metaverzumban is különböző virtuális gazdasági modellek lesznek, amelyeket a Web3 működtet. Ezek a modellek a pénzügyi szolgáltatásokban, játékokban vagy a közösségi médiában vethetik meg gyökereiket. A metaverzumon belül azonban folyamatos átfedések és kölcsönhatások lesznek e modellek között, miközben azok egymás mellett léteznek.

A Web3 világában a decentralizált pénzügyeket (DeFi), a GameFi-t (a játékok és a pénzügyi szolgáltatás ötvözése) és a SocialFi-t (pénzügyi szolgáltatás és a közösségi média alapelveinek ötvözése) gyakran különálló, vertikális ágazatként értelmezzük.

 

DeFi, GameFi és SocialFi

Mindezek a koncepciók még csak kialakulóban vannak, és a gazdasági modelljük támogatására kriptót használnak. A DeFi, GameFi és SocialFi jelenlegi megvalósításainak többsége önálló decentralizált alkalmazás (DApp-ok). Ez azonban a metaverzum részévé fog válni.

Metaverzum | Cryptofalka

Forrás: euronews.com

Lássuk, miért kulcsfontosságú megkülönböztetni a vertikális és a horizontális rendszerek lehetőségeit.

Ha megnézünk egy GameFi alkalmazást a metaverzumon belül, azt látjuk, hogy egy célzott játékélményt nyújt.  Ugyanez lehet a helyzet a DeFi és SocialFi alkalmazásoknál mint vertikális rendszereknél. Azoknak a felhasználóknak, akik azért jönnek a platformra, hogy DeFi tranzakciókat hajtsanak végre, vagy Twitter vagy Instagram-szerű élményekben szeretnének interakcióba lépni a barátaikkal, az alkalmazások élményként tűnnek ki.

Nexo kriptovaluta váltó

A metaverzum azonban nem csupán alkalmazások gyűjteménye. Sokkal inkább tudatos és tudattalan felhasználói élmények kötege egy skálázható gazdasági modellen belül. A tudatos élmények vertikálisként, a tudattalan élmények pedig horizontálisként kategorizálhatók.

 

Tudatos vs. tudattalan élmények

A tudatos és a tudattalan élmények közötti különbségek megértése alapvető fontosságú annak megértéséhez, hogy ezek az alkalmazások hogyan hatnak egymásra a metaverzumban. Vajon beolvadnak vagy inkább el fognak különülni azon belül?

Nézzünk példákat egy tudatos és egy tudattalan élményre. Ha egy utas odamegy a jegypénztárhoz, kivesz 10 egységnyi pénzt a tárcájából, és jegyet vesz egy Budapestre tartó vonatra, az egy tudatos felhasználói élmény. Ha egy utas besétál az állomásra, és a telefonján az úgynevezett közeli rádiófrekvenciás kommunikáció (NFC) segítségével megérinti a sorompót, majd átsétál azon, hogy felszálljon a vonatra, az egy tudattalan élmény.

A hagyományos fintech alkalmazások egyik fő célja, hogy a pénzügyi tranzakciók végrehajtása zökkenőmentes, súrlódásmentes és minél kevésbé tudatos legyen. Hasonlóképpen, nem kell versenyeznie a barátjával vagy kollégájával egy “Call of Duty” élményben. A versenyszellem az Instagramon megjelenő like-okon és megtekintéseken keresztül gamifikálható.

Visszatérve a metaverzumhoz, mindhárom paradigma – a DeFi, a GameFi és a SocialFi – beágyazott (embedded) élmény lenne. Ez nem azt jelenti, hogy nem lesznek olyan metaverzumok, mint a Otherside, ahová az emberek játszani jönnek. De sok ilyen paradigma tudattalan élmény lesz, így a paradigmák inkább horizontálisak (beágyazottak), mint vertikálisak (kiemelkednek a tudattalan cselekvésekből).

 

Az ökoszisztémára jellemző élmények

Az értékteremtés és -csere jövője nem ismer majd nemzeti határokat és országokat. Ezek mind ökoszisztémaspecifikusak lesznek. Ezért minden felhasználási esetnek ökoszisztémaspecifikusnak kell lennie.

A DeFi, GameFi és SocialFi jövője beágyazott (embedded) lehet. Ez a beágyazás azonban csak egy jól működő ökoszisztémában valósítható meg. Az ezeket a felhasználói funkciókat egyesítő metaverzumnak nemcsak élményközpontú elemei lesznek, hanem hasznossági és gamifikációs elemei is.

Például egy olyan metaverzumnak, amelyben a DeFi alkalmazható, rendelkeznie kell a mikrotranzakciók lehetőségével. Egy olyan metaverzumnak, amelybe a SocialFi beágyazható, olyan ökoszisztémával kell rendelkeznie, amelyben az alkotók és a fogyasztók hozzájárulnak, kompenzációt és elismerést kapnak ezekért a hozzájárulásokért.

Most nézzük meg, hogy mit láthatunk majd beágyazott DeFi-ként. Ezek közül számosat már megvalósítottak több metaverzumban.

 

Beágyazott DeFi

Ahogy ez a tér fejlődik, látunk mikrotranzakciókat, NFT alapú kölcsönzést, bérleti mechanizmusokat, NFT piactereket, mikro tokengazdaságokat, tokencseréket és még sok más olyat, amelyek támogatni fogják a metaverzum gazdaságát. Mindegyik funkciónak megvan a maga célja egy skálázható gazdasági modell létrehozásában.

Például a metaverzumon belüli e-kereskedelmet már több ökoszisztémában is kipróbálták. Képzeljünk el egy felhasználót, akinek van egy jó kis NFT-je, és bemegy egy művészeti galériába. A művészet drága, és a felhasználónak kevés a likviditása. Ha az NFT-kölcsönzés integrálva van, a felhasználó az Ape vagy Punk segítségével kölcsönkérhet egy kis USDC-t, hogy megvehesse azt a műtárgyat.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció gif I Cryptofalka

A fent leírt forgatókönyvben a felhasználói felület rendkívül fontos a tranzakció súrlódásmentessé tételében. A fenti példában az Ape helyett, ha az ökoszisztéma rendelkezik natív NFT-vel, azt zökkenőmentesebben lehetne használni. Ezek az NFT-k annál értékesebbek lesznek, minél több időt tölt a felhasználó az ökoszisztémában – különösen, ha vannak olyan mechanizmusok, amelyekkel szintet lehet lépni.

Ahogy a felhasználók több időt és erőfeszítést fektetnek az ökoszisztéma eszközeinek, például az NFT-knek, a földterületeknek vagy a játékbeli eszközöknek az értéknövelésébe, ezek az eszközök fontos szerepet fognak játszani a DeFi elemekben, amelyeket a felhasználó kihasználhat.

 

Beágyazott GameFi

A GameFi kifejezést gyakran használják az olyan nagy, play to earn platformok kapcsán, mint az Axie Infinity. Sok esetben azonban az élmény gamifikálása legalább olyan fontos, mint a GameFi. Gyakran ezeknek a funkcióknak nem kell intenzív Fortnite stílusú játékélményt nyújtaniuk. Használhatnak alkalmi játékokat, ranglistákat, loot boxokat, battle passokat és nyereményjátékokat is a gamifikált élmények biztosításához.

A gazdasági modellhez hozzáadott értéket képviselő DeFi elemekhez hasonlóan a GameFi elemek nemcsak a felhasználók megtartását segítik, hanem kritikus fontosságúak a felhasználók elkötelezettségének és a platformba való befektetésének fenntartásában is.

Decentraland-image

https://playtoearndiary.com/

A GameFi elemei mind a DeFi-re, mind a SocialFi-re támaszkodnak a siker érdekében. Például azok, akik részt akarnak venni egy leaderboardon, kölcsönözhetnek vagy bérelhetnek egy NFT-t. Hasonlóan, a ranglisták csak akkor hatékonyak, ha a SocialFi elemeket a játékosok és az alkotók szem előtt tartásával építik fel.

 

Beágyazott SocialFi

Végül, de nem utolsósorban, a SocialFi egy metaverzum megvalósításban is megőrzi az alkotói gazdaság lelkét. Egy metaverzum gyakran különböző érdekelt felek vesznek részt: az eszközök létrehozói, az eszközök tulajdonosai, a játékosok és/vagy a felhasználók. Fenntartható modell akkor érhető el, ha mindezen érdekeltek vagy gazdasági szereplők a hozzáadott értékkel arányos ösztönzést kapnak.

Ez az a pont, ahol az élmény gamifikálása gyakran kölcsönhatásba lép a SocialFi elvekkel. Például azok a játékosok, akik játszanak és nyernek, következetesen feljebb lépnek a ranglétrán az ökoszisztémán belül. Ennek eredményeképpen tapasztalati pontokat fognak gyűjteni. Hasonlóképpen, azok az alkotók, akiknek az eszközei jól teljesítenek az ökoszisztémában, jobban értékeltekké válnak.

socialfi

https://medium.com/

A társadalmi jutalom ezen formája a DeFi-tranzakciókban is döntő fontosságú. A társadalmi pontszámokkal vagy tapasztalati pontokkal rendelkező alkotók és játékosok jobb üzleteket köthetnek, amikor a Metaverzum DeFi komponenseit használják. A több társadalmi jutalom lehetővé teszi a gazdasági résztvevők számára, hogy gyorsabban értéket gyűjtsenek az ökoszisztémán belül.

A metaverzumon belül a legtöbb ilyen tevékenység a on-chain zajlik, és az olyan koncepciók, mint a soul-bound tokenek, szintén felhasználhatók a metaverzum gazdaságán belüli hitelesség növelésére.

 

Összefoglalva

A holisztikus metaverzum élmény megteremtéséhez szükség van a GameFi, a DeFi és a SocialFi megoldásokra. Még az egy célra összpontosító metaverzumok esetében is elengedhetetlenek ezek az elemek a működőképesség és a skálázhatóság biztosításához.

Lényegében egy metaverzum csak akkor tud skálázható lenni, ha a DeFi, a GameFi és a SocialFi zökkenőmentesen együtt tud működni. A DeFi lényegében a pénzügyi elemekről, a GameFi az élményelemekről, a SocialFi pedig a gazdasági szereplők számára a hitelességi elemekről gondoskodna.

A DeFi elemek nélkül a metaverzum nem lenne kereskedelmi szempontból skálázható. A GameFi elemek nélkül a közösségnek hiányozna az az élmény, amiért visszatérne oda. Végül a SocialFi szempontok nélkül az ökoszisztéma hitelessége nem lenne megalapozott. A SocialFi elemei biztosítják, hogy a felhasználók és az alkotók hitelesítést kapjanak az értékteremtésükért.

Ez nem jelenti azt, hogy nem fogunk látni olyan metaverzumot, amely a futballra, Hollywoodra vagy a művészetre összpontosít. De még ezekben is szükség lesz minijátékokra, mikrotranzakciókra és ökoszisztéma-rangsorokra. Mindezeknek együtt kell működniük, hogy fenntartható gazdaságot, magával ragadó platformot és élményt teremtsenek a metaverzum felhasználói és alkotói számára.

 

Csatlakozz te is a publikus kriptovaluta kereskedő discord csatornánkhoz!

Cryptofalka Discord csatlakozás

 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Aktuális Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok, coin elemzések
  2. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  3. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  4. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2022
  5. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  6. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  7. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.