Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Vitalik javaslata Solana mintára változtatná meg az Ethereumot?

Vitalik javaslata Solana mintára változtatná meg az Ethereumot?

Az Ethereum társalapítója, Vitalik Buterin jelentős változtatásokat javasol a hálózat gas fee struktúráján. Sokak szerint azonban ezzel fő riválisát, a Solanát másolja.

Vitalik Buterin új rendszert vezetne be a költségek csökkentésére

Az Ethereum sokkal jobb rendszert használhatna a tranzakciós díjak beszedésére a felhasználóktól, állítja Vitalik Buterin, a hálózat főarchitektje egy csütörtökön közzétett, széles körben elterjedt írásában.

Buterin posztja, amely egy személyre szabottabb és igazságosabb rendszer felé vezető utat vázolt fel, azonnal két fő csoport reakcióját váltotta ki: az Ethereum felhasználói, akik izgatottságuknak adtak hangot az alacsonyabb gas fee-k kilátása miatt a hálózat költséges mainnetjén; és a Solana felhasználói és fejlesztői, akik észrevették, hogy Buterin javaslata nagyon hasonlít a Solana hálózat saját díjmodelljére.

A gázdíjak (gas fees) a tranzakciós költségekre utalnak, amelyeket a blokklánc-felhasználók fizetnek a hálózatnak. Sok tekintetben ez a rendszer adja az olyan tokenek értékét, mint az Ethereum (ETH) és a Solana (SOL). ETH-ra van szükséged ahhoz, hogy tranzakciós költséget fizess, ha szinte bármit szeretnél csinálni az Ethereum hálózaton, ahogyan SOL-ra is szükséged van ahhoz, hogy a Solana hálózaton tevékenykedj. Ha nagy az aktivitás a hálózaton, a gas fee-k emelkednek. Amikor pedig kevesebb az aktivitás, csökkennek.

Tehát adódik a kérdés: mennyire hasonlít Buterin „többdimenziós gas fee” javaslata a Solana „local fee díjpiacaihoz”?

A kriptopiac nagy küzdelme: Solana vs. Ethereum

Bizonyos szempontból a Solana jelenlegi gas fee struktúrája és Vitalik „többdimenziós tranzakciós költség” javaslata ugyanabból a filozófiából ered: A méltányosság érdekében a különböző típusú láncokon belüli tranzakcióknak a kereslet függvényében különböző összegekbe kellene kerülniük. 

A gyakorlatban azonban úgy tűnik, hogy a két hálózat vezetőinek eltérő elképzeléseik vannak arról, hogy hogyan lehet ezt az elméletet megvalósítani, ami a felhasználói élményben jelentős különbségekhez vezethet.

A Solana jelenleg a „helyi díjpiac” struktúrája szerint működik, ahol a gázdíjakat elszámolási alapon, projektről projektre számítják ki. Ebben a rendszerben a hálózat túlterheltsége miatt a gázdíjak kiugrása gyakorlatilag csak egyes projektek esetére terjedhet ki.

Például egy felkapott Solana NFT által kiváltott tranzakciós költség-emelkedés csak az adott projekttel kapcsolatban álló felhasználókat érinti, a Solana-hálózat egészén belül máshol kereskedő felhasználókat nem. 

Ez tehát egyértelmű ellentétet képez az Ethereummal - ahol a népszerű NFT-k iránti megnövekedett kereslet korábban eltömítette az egész hálózatot, és mindenki számára az egekbe szöktette a tranzakciós költségeket. 

Miben különbözik Vitalik gas fee struktúrája a Solanától?

A Vitalik Buterin által javasolt „multidimensional gas fees” koncepció célja az Ethereum tranzakciós költségeinek igazságosabbá tétele. Azonban a viták ellenére nem úgy tűnik, hogy egy olyan hálózatrendszert vázolna fel, mint Solana, amelyben minden egyes projekt az Ethereumon egy saját, elkülönített gas fee ökoszisztémává válna. 

Ehelyett a többdimenziós tranzakciós díj az Ethereumon csak különbséget tenne a hálózati tranzakciók elvégzéséhez szükséges erőfeszítések különböző makro kategóriái között, mondta Marius Van Der Wijden Ethereum core fejlesztő.

Például a számítás, a tárolás és a lehívások adatai egy adott pillanatban különböző prémiumokat hozhatnának, az igényektől függően. A különböző on-chain tranzakciók a technika ezen kategóriáinak különböző arányaiból állnának. 

Buterin szerint az Ethereum Dencun frissítése, amely márciusban lépett életbe, egy ilyen rendszer debütálását jelentette azáltal, hogy layer-2 adatokat küldött úgynevezett 'blob'-okba, olyanokat, amelyek az Arbitrumhoz hasonló layer-2 hálózatokból származnak. A blob-ok más árakkal és más korlátokkal rendelkeznek, mint az Ethereum blokk többi része. 

Az elképzelés hasonló, de más a megvalósítás az Ethereum esetében

Makroszinten a többdimenziós gas fee-k kiterjesztése több számítási kategória megkülönböztetésére javíthatja az Ethereum hatékonyságát, és Buterin szerint jelentősen növelheti a hálózat skálázhatóságát. 

De ez valószínűleg nem változtatna azon, hogy a trendi Ethereum NFT-k okozta hálózati volatilitásának köszönhetően magas tranzakciós díjakba ütközhetnek egyes felhasználók - ám mégsem olyan formában, mint a Solana technológiájának esetében. 

Szóval, mindez azt jelenti, hogy: Solana és Ethereum maxik, ne féljetek! Még mindig rengeteg különbség lesz, amin csámcsogni lehet.

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -0.39% $67,717.78
Ethereum ETH -2.37% $3,781.54
BNB BNB -0.35% $597.44
Solana SOL -1.53% $168.59
XRP XRP -0.06% $0.5295
Dogecoin DOGE 1.12% $0.1657
Cardano ADA 0.73% $0.4601
Litecoin LTC 0.35% $83.42
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!