A kriptopiac legveszélyesebb befektetése – Mi is az az ICO?

jan 17, 2020 | 0 hozzászólás

Az Initial Coin Offering (ICO) egy pénzgyűjtési módszer kriptovaluták felhasználásával. A használata a legnépszerűbb azokban a projektekben, amelyek még nem fejlesztették ki teljes egészében a blokklánc-platformjukat, terméküket vagy szolgáltatásukat. A fizetés általában Bitcoin vagy Ethereum segítségével történik, de bizonyos esetekben a fiat valutát is elfogadják.

A befektetők abban a reményben és elvárásban vesznek részt az ICO-ban, hogy az érdeklődés és kereslet a termék/szolgáltatás iránt megnövekszik, így a vállalkozás jövőben sikeres lesz, ami végeredményképpen a rendszer alapjául szolgáló Token értékén emel. Más szavakkal, az adott kriptovaluta-projekt korai támogatóiként abban reménykednek, hogy jó megtérülést (ROI) fognak elérni.

 

Hogyan működik az ICO?

Az ICO-t gyakran összehasonlítják egy IPO-val (Initial Public Offering). Ez az összehasonlítás azonban megtévesztő. Az IPO általában a már megalapított vállalkozásokra vonatkoznak, amelyek pénzeszközök előteremtése érdekében eladják vállalkozásuk tulajdonjogát. Ezzel szemben az ICO-kat főként tőketeremtő mechanizmusként használják, amely lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy a projekt korai szakaszában forrásokat szerezzenek és a tokeneteiket vásárló befektetők nem vásárolják meg a társaság tulajdonjogait.

Az Ethereum blokkláncban az ICO tokeneket általában az ERC-20 token szabványnak megfelelően hozzák létre, ezért ERC-20 tokeneknek hívják. Az Ethereum mellett más platformok is támogatják a digitális tokenek létrehozását és kiadását (például Stellar, NEM, NEO és Waves). Ezzel szemben néhány olyan társaság, amely már rendelkezik teljesen működőképes blokklánccal, gyakran úgy dönt, hogy digitális eszközét a saját platformján teszi közzé.

Az ERC-20 tokenek példájával egy vállalat az Ethereum Smart Contracts felhasználásával létrehozhatja és kiadhatja saját digitális tokeneit. Az ERC-20 protokoll olyan szabálykészletet határoz meg, amelyet a társaságnak be kell tartania egy token kiadásához az Ethereum blokkláncon, és az intelligens szerződések biztosítják ezen szabályok megbízható betartását.

Miután az induló alapítók elkészítették tokeneiket, meg kell győzniük a befektetőket, hogy támogassák projektjüket azáltal, hogy részt vesznek az ICO-ban. Ezt gyakran egy úgynevezett fehér könyv (White paper) kidolgozásával érik el, amely leírja a vállalat céljait és az új ökoszisztéma működését. Az alapítók ezt a fehér könyvet kombinálhatják egy olyan weboldallal is, amely további információt nyújt az ICO-ban részt vevő emberekről és arról, hogy miért gondolják, hogy a kriptovaluta-projekt sikeres lesz.

 

Miért döntenek a társaságok ICO mellett?

Az ICO nagyon hatékony módszer lehet a kockázati tőke bevonására és a projektfinanszírozásra. Ez lehetővé teszi az induló vállalkozások számára, hogy likvid valutát kapjanak, akár már egy olyan ötletre is, amelyet a piacon, élesben még nem is teszteltek le.

Valószínű, hogy sok ezek közül a kicsi, még valójában meg sem alapult vállalkozások másfajta finanszírozásban nem részesülnének.

A hagyományos pénzügyi intézmények valószínűleg nem adnák meg a teljes alaptőkét kizárólag egy fehér könyv alapján, különösen egy, a kriptovilág területén induló projektnek, ahol a szabályozás hiánya ezen intézményeket már egyébként is komoly megfontolásra kényszeríti.

Míg jelenleg az új vállalkozások és az induló vállalkozások teszik ki az ICO-k többségét, a dolgok azért egyre inkább változnak. Néhány, már elindult, komolyabb vállalat is felismerte az ICO előnyeit és a kriptovaluták decentralizáló erejét. Ezek közül a vállalatok közül néhány, már saját ICO-t kezdeményezett, hogy ezáltal új projekteket indíthasson blokklánc alapú rendszeren, tőkebevonás miatt vagy azért, hogy üzleti tevékenységüket decentralizálhassák. Ezt a gyakorlatot “fordított ICO” -nak (reverse ICO) hívják.

 

Bárki indíthat ICO-ot?

A rövid válasz igen. A megfelelő szakértelemmel szinte bárki elkészíthet egy tokent és fehér könyvet írhat, amely bemutatja annak későbbi felhasználását. De a vállalatnak vagy az embereknek, akik ezt teszik, el kell indítaniuk egy életképes blokklánc-alapú társaságot is. Ehhez olyan ismeretre, szakértelemre és tapasztalatra van szükség, amelyekkel nem mindenki rendelkezik. Meg kell vizsgálnia a szabályozási kérdések bonyolult hálózatát is, amely országonként eltér és amely egyébként is folyamatos változáson megy keresztül az ICO növekvő népszerűsége miatt.

A sikeres ICO futtatásához a projektnek szilárdnak kell lennie, és szilárd bizonyítékokkal kell alátámasztania, hogy a projekt vagy ötlet hogyan fog működni, miért értékes, mit csinál, mit igényel, kinek szól és hogyan lehet fejleszteni. Az ötlet eladása és a befektetők meggyőzése a vásárláshoz szintén döntő jelentőségű egy sikeres ICO befejezéséhez.

 

Az ICO-k szabályozása

Az ICO-k közösségi finanszírozásának egyre növekvő száma felhívta a szabályozó hivatalok figyelmét szerte az egész világon. Az Egyesült Államokban a SEC (az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdebizottsága) és a CFTC (Commodity Futures Trading Commission) két szabályozó hivatala, amelyek folyamatosan megvitatják az ICO-k és a kriptovaluták szabályozási keretét.

Az ICO-szektor szabályozása még mindig korai szakaszban van, és a különböző országok között nincs egyesség. Egyrészt a túl sok szabályozás valószínűleg akadályozza a kialakuló kriptovaluta és a blockchain technológiai szektorok növekedését és fejlődését. Másrészt, néhányan úgy érvelnek, hogy a szabályozás valószínűleg nagyobb legitimitást ad a térnek, csökkentve a hagyományos pénzügyi intézmények félelmét, amelyek eddig vonakodtak belépéstől. Valószínűleg azok lehetnek igazuk, akik azt mondják, hogy a megoldás valahol a középúton lehet, azaz a kripto-ökoszisztéma ne legyen egészen “vadnyugat”, de azért legyen elég szabad ahhoz, hogy a hagyományos pénzügyi rendszerek befolyása nélkül is működhessenek.

Míg egyes jogrendszerek – például Kína és Dél-Korea – minden ICO-t illegálisnak nyilvánítottak, az US SEC részletes közleményt tett közzé az ICO-król és figyelmeztette a potenciális befektetőket, hogy az új befektetések végrehajtása előtt alaposan járjanak utána a befektetni kívánt projektnek. A SEC azt is kijelentette, hogy egyes ICO-k akár értékpapíroknak is minősülhetnek és akkor viszont már a szövetségi értékpapír-szabályozás hatálya alá tartoznak.

 

Összefoglalva, hogy mi is az az ICO

Az ICO-k a kriptovalutát használják elsődleges finanszírozási eszköznek, ezzel új lehetőséget kínálva az innovatív vállalkozásoknak és egyéneknek, akik a már megszokott útról letérve, másképp akarnak belépni az üzleti világba. A kriptovaluták egyre nagyobb figyelmet kapnak, mivel az új blockchain-en induló vállalkozások egyre nagyobb tőkét tudnak maguknak generálni. Ennek ellenére egy ilyen ICO folyamat pozitív, de akár a cég számára kedvezőtlenül is zárulhat. Míg az ICO-csalások és a média által felkapott „kripto-kudarcok” hátrányosan befolyásolják a kriptovilág hírnevét, addig a kriptovilágban elindult sikeres vállalatok folyamatosan erősítik a kriptovalutákról kialakuló pozitív közvéleményt.

Az ICO tokenek, amelyek széles körben elfogadottak és megbízhatók, csökkenthetik az intézmények és a fogyasztók bizonytalanságát a kriptovilág belépéséhez. Noha ez az új befektetési módszer még nem egészen letisztult, mégis sokan a hagyományos tőkegyűjtési módszerek életképes alternatívájaként tekintik és vonzó alapul szolgálhat a jövőbeli vállalatok számára.

 

Írta: Germán Péter

A borítókép, illetve a cikkben megjelent képek tulajdonosa a cointelegraph.com 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. BITCOIN, KRIPTOVALUTA SZÓTÁR ÉS KISOKOS
  2. HAVI 150$ PROFIT, ENNYI A BITCOIN HOSSZÚTÁVÚ ÁTLAGA
  3. BITCOIN FELEZÉS, JELENTŐSEN NŐ A GOOGLE KERESÉSEK SZÁMA
  4. MIRE IS JÓ A BLOKKLÁNC? – ALKALMAZÁSI MEGOLDÁSOK A GYAKORLATBAN
  5. CRYPTOFALKA KRIPTOVALUTA KERESKEDÉS KISOKOS
  6. KRIPTOVALUTA TŐZSDE ISMERTETŐ! MINDEN, AMIT TUDNOD KELL A NAGYOKRÓL
  7. A VILÁG KEZD MEGŐRÜLNI, A PÉNZÜGYI RENDSZER A VESZTÉBE ROHAN

 

 

Cryptofalka háttér

 

Elérhetőségek:

Privát kereskedő csoport: https://cryptofalka.hu/privat-csoport/

CryptoFalka oktatási csomagok: https://cryptofalka.hu/uzlet/#csomagok

Facebook: https://www.facebook.com/cryptofalka/

Twitter: https://twitter.com/CryptofalkaH

Instagram: https://www.instagram.com/cryptofalka/

Támogass minket: Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat biztosítja az olvasók számára, a következő címeken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük!

Bitcoin donate (BTC): 35tHyC7NEBrZZ4iqR3t44USnyYeNqyWFkD
Ethereum donate (ETH): 0xB21D62e01474DAd0c11007f0e2385699520610f5
Litecoin donate (LTC): LRp3T4gxZbep6U1bjeDZ9CxKpb8xbnDZr6

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Előző fél év átlagos havi profitjai

A kripto befektetések új dimenziója – Mi az az STO?

Az STO (Security Token Offering) magyar fordításban; értékpapír token kibocsátás. Hasonlóan az ICO-hoz, a befektető kap egy Coin-t vagy egy tokent, amely a...

Blokklánc a gyakorlatban: logisztika, ellátási lánc

A logisztika, mint iparág az előrejelzések szerint 2023-ra 15,5 trillió dolláros ágazattá fog nőni. Ez nem csak egy hatalmas értékű tevékenység, hanem...

Coin burn – Hogyan működik a Binance Coin égetés?

Az égetés azt jelenti, hogy a kriptopénzt egy nem létező, hibás wallet címre küldik, amihez így soha többé nem lehet hozzáférni. Ezzel csökken a forgalomban...

Mi is az az okos szerződés avagy smart contract?

A smart contract magyarul okos szerződést jelent. Az okos szerződés egy olyan szerződés, amely az előre meghatározott feltételek érvényesülése esetén...

Kriptobarát országok listája – Kriptovaluta jog a világban

Korábbi cikkünkben már elkezdtük a kriptobarát szabályozási gyakorlatok bemutatását. Akkor a legismertebb és bizonyos szempontból úttörő szerepet betöltő...

Blokklánc a kormánynál: mit profitálhat az állam a technológiából

Már számos cikkünkben ismertettük, hogy miként válik a mindennapjaink részévé a blokklánc technológia és milyen módon lesz biztonságosabb, ellenőrizhetőbb és...

A világ kezd megőrülni, a pénzügyi rendszer a vesztébe rohan

Tűzviharként vonult végig a szakmai körökben az amerikai dollár milliárdos befektető kritikája, amelyben sötét képet festett a jelenlegi pénzügyi...

Bitcoin kereskedési tippek egy veterán tőzsdei kereskedőtől

A tapasztalt kereskedők tanulnak a hibáikból és olyan Bitcoin kereskedési tippek-et állítanak fel, amelyek megakadályozzák, hogy újra ugyanabba a hibába...

Bitcoin vásárlás: Hol tudunk hozzájutni kedvenc kriptovalutánkhoz?

A mi az a Bitcoin és a blokklánc első, illetve második részében már megismerkedhetünk a Bitcoinnal, illetve a blokklánc technológiával. Ebben a cikkben pedig...

Nodes – Csomópontok a Bitcoin ökoszisztémában

A "Nodes" (csomópont) meghatározása nagyban változhat attól függően, hogy milyen környezetben használjuk. A számítógépes vagy telekommunikációs hálózatok...

Mire is jó a blokklánc? – Alkalmazási megoldások a gyakorlatban

Az átlagos felhasználó a blokklánc kifejezés hallatán egyből a bitcoinra, esetleg valamely másik ismertebb kriptovalutára gondol. A technológia...

Fő a biztonság! Mi is az a nyilvános kulcsú titkosítás?

A nyilvános kulcsú titkosítás (Public-Key-Kryptographie PKC), más néven aszimmetrikus kriptográfia, olyan keret (Framework), amely mind a privát, mind a...

Bitcoin, kriptovaluta szótár és kisokos

Aki most ismerkedik a Bitcoin és a blockchain világával, nagyon sok idegen szóval találkozhat. Számotokra készítettük el a Cryptofalka kriptovaluta szótárát!...

Kriptovaluta tőzsde ismertető! Minden, amit tudnod kell a nagyokról

A mai cikkünkben tartunk egy kriptovaluta tőzsde körképet! A jelenleg két talán legfontosabb kriptovaluta tőzsdét, a Binancet és a Bitmexet vesszük górcső alá...

Hogyan tároljuk a kriptovalutáinkat! – Kriptotárca ismertető

A kriptovaluta megvásárlását követően a következő ,,gond”, hogy hol tároljuk, hol tartsuk azokat biztonságosan, erre lehet alkalmas egy kriptotárca. Ahogyan...

Mi is az a kriptovaluta bányászat? (1/2 rész)

Ebben a részben a kriptovaluta bányászattal fogunk megismerkedni, illetve azokkal az eszközökkel, amelyekkel passzív jövedelemre lehet szert tenni. Elsőre...

Ethereum (ETH), programok és projektek egy blokkláncon

A kriptovaluták világát ismerők és nem ismerők számára egyaránt a legnépszerűbb eszköz a bitcoin. Nem csak történeti háttere okán, hanem piaci részesedését,...

Hogyan részesülj passzív jövedelemben, mi is az a staking?

Manapság 3 módszerrel tudunk profitot elérni a kriptovaluták használatával:  kereskedéssel, bányászattal, illetve a staking adta lehetőséggel. Na de mi is az...

A kriptopiac legveszélyesebb befektetése – Mi is az az ICO?

Az Initial Coin Offering (ICO) egy pénzgyűjtési módszer kriptovaluták felhasználásával. A használata a legnépszerűbb azokban a projektekben, amelyek még nem...

Egy beállítás, amit mindenképpen használj – Kétfaktoros hitelesítés (2FA)

A kétfaktoros hitelesítés (2FA), a többtényezős hitelesítések egyik formája és abban különbözik az egyszerű felhasználónév és jelszó bejelentkezési...

Kriptovaluta projekt ismertető

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.