Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Mire lehet következtetni a 2023-as blokklánc adatokból?

Mire lehet következtetni a 2023-as blokklánc adatokból?

A 2023-as év tele volt pozitív hírekkel és erős narratívákkal a kriptopiac számára. Pozitív hangulattal kezdődött és indult növekedésnek, valamint fontos eseményeknek és fejleményeknek lehettünk tanúi. Nézzünk meg párat ezek közül az on-chain elemzés segítségével.

Hogy teljesítettek 2023-ban a rizikós eszközök?

A kockázatvállalási hajlandóságot jól mutatja, hogy valamennyi idesorolt eszköz pozitívban tudta zárni az évet. A Bitcoin és az Ethereum a reményt keltő várakozásoknak köszönhetően jelentősen meghaladta a részvények és az arany hozamát is.

Teljesítmény 2023 | CRYPTOFALKA.png

Bitcoin dominancia jellemezte a tavalyi évet

A kriptopiacokon a Bitcoin dominanciája a medvepiaci stagnálás után 2023-ban ismét emelkedésnek indult, melyet továbbra is tart, feltehetően az ETF várakozásoknak köszönhetően.

BTC.Dominance-5-Years | CRYPTOFALKA.jpg

Az új ETF modell bevezetése során már nemcsak kriptoeszközök alapján, hanem készpénzzel is lehetőség lesz új értékpapírokat kibocsátani. Az "in-kind redemption" (vagyis a tényleges eszközökkel történő kiváltás) modell egy olyan mechanizmust foglal magában, amely engedélyezett résztvevőknek (AP-k) lehetővé teszi, hogy az alapból effektív eszközöket (például részvényeket vagy más eszközöket) vegyenek fel vagy váltsanak ki, és nem csupán készpénzt.

A módosított modell értelmében az AP-k készpénzt utalnának egy brókercégnek, amely azt átváltja Bitcoinná, majd ezt követően az alapkezelők saját kripto letéti kezelőjénél tárolnák el. 

Folytatódott a blokklánc őrület, csak másképp

A blokklánc technológia az AI mellett visszatérő trendje volt a 2023-as évnek. Az Optimism és az Arbitrum sikerét követően a hangsúly az új Layer 2 blokkláncok létrehozására helyeződött át. 

Az Ethereum Proof of Stake-re való átállásával a Layer 2 megoldások még relevánsabbá váltak. A fejlesztők fókusza az alkalmazások építéséről a hálózatok kiépítésére helyeződött át, mint például a hamarosan induló Manta, Linea, ZkSync, amelyek a 2024-es év és a következő bull run alapjául szolgálhatnak majd.

L2s-Activity-vs-ETH.webp

A Layer 2 blokkláncok aktivitása folyamatosan fejlődött az év során, mígnem év végére hatszor több tranzakció bonyolódott, mint az Ethereumon.

Total Value Locked-L2s 2023 | CRYPTOFALKA.webp

Ezt a Layer 2 blokkláncokra beáramló tőke mennyisége is jól mutatja, mely év végére elérte a 20 milliárd USD-t.

Stabilcoinok a blokkláncon

Általánosságban véve a stabilcoinok ki és beáramlása jól mutathatja a kockázatvállalási hajlandóságot. A tőzsdékre beáramló stabilcoinok egyenes arányban vannak a kockázatvállalási hajlandósággal, ami a bikapiac előszele is lehet. Az alábbi chart is ezt mutatja, hogy 2023 novemberétől folyamatosan zajlik ez a fajta beáramlás.

Stablecoins Inflow 2023 | CRYPTOFALKA.jpg

A blokkláncokra vetítve az Ethereum év eleji dominanciájának folyamatos csökkenése, és az évvégi Solana térnyerése különösen szembeötlő. Az előbbi csökkenő trend az Ethereum hálózatán a korábban már említett újabb blokkláncok megjelenésével tovább folytatódhat, mig az utóbbi nagyban volt köszönhető a Solana-n megjelenő airdrop mániának és a különböző mém coinoknak.Stablecoins Chains Weekly 2023 | CRYPTOFALKA.webp

On-chain adatok a DeFi-ről

A különböző DeFi kategóriák közül az év közepétől folyamatosan erősődő és hatalmas összegeket befogadó Liquid Staking vitte a prímet, megelőzve a hitelezési és decentralizált tőzsdék üzletágát.

Protocol Categories 2023 | CRYPTOFALKA.jpg

A felhasználók számos tőzsdei bukás után kivonták a tőkét a kriptotőzsdékről, és DeFi lehetőségek felé fordultak. Az Uniswap, az ökoszisztéma egyik legnagyobb decentralizált tőzsdéje (DEX) jelentős megugrást regisztrált a kereskedési volumenben ez ezt követő időszakban. 

Konklúzió

A 2023-as év hektikus mozgásai és az újabbnál újabb narratívák térnyerése (AI vagy a Liquid staking szektor) után joggal várhatjuk, hogy 2024-ben sem fogunk unatkozni és rengeteg újdonsággal fogunk szembesülni a kriptovilág folyamatos fejlődése miatt.

Érdemes résen lenni, alaposan elemezni az aktuális piaci tendenciákat és eseményeket, valamint figyelemmel kísérni a fejleményeket. Mindenkinek, aki részt vesz a kriptovaluta piacokon, érdemes on-chain adatokra alapozott tájékozott döntéseket hozni, és szem előtt tartani az esetleges kockázatokat. 

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -1.05% $65,737.2
Ethereum ETH -3.76% $3,453.26
BNB BNB -1.41% $597.12
Solana SOL -7.30% $137.53
XRP XRP 0.88% $0.4939
Dogecoin DOGE -9.53% $0.1224
Cardano ADA -7.88% $0.3802
Litecoin LTC -5.78% $73.58
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!