Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Kriptovaluta befektetések 2024-ben: Így kezdj hozzá!

Kriptovaluta befektetések 2024-ben: Így kezdj hozzá!

Áttekintjük a legfontosabb tőzsdéket, stratégiákat és eszközöket azok számára, akik 2024-ben kriptovalutákkal szeretnének kereskedni.

Izgalmasnak ígérkezik 2024 a kriptovaluták számára

Ahogy beindult az új év a kripto ökoszisztéma szárnyalása megállíthatatlannak tűnik. Az elmúlt évben töretlen volt az innováció az iparágban, a teljes piaci kapitalizáció értéke pedig több mint duplázott. A 2024-es év mind a már a piacon lévő, mind az új befektetők számára izgalmas ígérkezik.

A digitális pénzügyi eszközök területén való eligazodás kihívást jelenthet a kezdők számára, különösen annak dinamikus, gyorsan változó jellege miatt. Van azonban néhány egyszerű és hatékony módja annak, hogy a kezdő befektetők is felfedezzék ezt a területet.

A megfelelő kriptotőzsde kiválasztása

Amikor elkezd valaki kripto befektetésekkel foglalkozni a megfelelő tőzsde kiválasztása az első lépés. A hagyományos pénzügyi piacokkal ellentétben a kriptovilágban kevésbé szabályozottak a kriptotőzsdék, ezért különösen körültekintőnek kell lenni.

A kriptovaluta tőzsde biztonsága és hírneve elsődleges szempont, ezért a befektetőknek olyan platformot érdemes választaniuk, amelyek már bizonyítottak az ügyfelek befektetéseinek védelmében, továbbá megbízható ügyfélszolgálattal rendelkeznek.

tőzsde.jpg

A biztonság után arra szintén érdemes figyelni, hogy a tőzsde az eszközök széles skáláját támogassa. A legfontosabb kriptoeszközök meglétén túl érdemes megvizsgálni, hogy az adott tőzsde támogatja-e olyan eszközök kereskedelmét, mint a wrapped token-ek vagy esetleg a memecoin-ok. Számos tőzsdén le lehet kötni eszközöket, amelyek hozamot termelhetnek számunkra.

További fontos -és gyakran figyelmen kívül hagyott- szempont a kripto tőzsde díjainak összetétele. Érdemes alaposan megvizsgálni a kereskedési díjakat és egyéb olyan költségeket, mint a tartási-, kiutalási- és átutalási díjak. Ezek a tételek az egyes platformokon nagymértékben eltérhetnek egymástól, gyakran rejtett formában merülnek fel, de a hatásuk az együttes hozamra jelentős lehet.

A döntés során figyelemmel kell lenni a várható kereskedési, illetve befektetési szokásainkra. Milyen gyakran végzünk tranzakciókat, mennyit pénzt utalunk ki-be vagy tartunk a tőzsdén?

A tőzsde likviditása szintén figyelembe veendő szempont, hiszen minél nagyobb likviditási pool-al rendelkezik egy platform, annál hatékonyabb és gyorsabb tranzakciókat tud biztosítani az ügyfelei számára.

Végül, de nem utolsósorban fontos, hogy a tőzsde megfeleljen a hatósági szabályozásoknak. Bár a kriptoeszközök jogi szabályozása még gyerekcipőben jár, a már meglévő jogszabályoknak feltétlen meg kell felelnie az általunk választott tőzsdének, hogy megkíméljen az esetleges jogi- és pénzügyi bonyodalmaktól.

A legnagyobb nemzetközi kriptotőzsdék, amelyeket a fenti szempontok alapján érdemes megvizsgálni az a Coinbase, Binance és az OKX. Ezek a platformok intuitív felhasználói felületeikről, robusztus biztonsági protokolljaikról, valamint a támogatott kriptoeszközök és oktatási anyagok széles választékáról ismertek. Ugyanakkor óvatosságra intem az olvasót, hiszen a legutóbbi medvepiac elején összeomló FTX tőzsdéről is sokáig elmondhatóak voltak ugyanezek.

Nem tudod eldönteni, hogy melyik tőzsdét válaszd? Olvass bele a kriptotőzsdéket elemző cikkeinkbe!

Megbízható kriptotárca kiválasztása

Már a kezdő kripto befektetőnek is érdemes elgondolkoznia azon, hogy milyen kriptotárcát választ, mivel az kulcsfontosságú szerepet játszik a digitális eszközök hozzáférhetőségében és biztonságos tárolásában. A tőzsdéken csak a kereskedéshez szükséges mennyiségű eszközt érdemes tartani, a többit ajánlatos digitális tárcába kiutalni.

Megkülönböztetnünk ún. hot wallet-eket és cold wallet-eket. A hot wallet-ek biztosítják a legnagyobb kényelmet a rendszeres tranzakciókhoz, ugyanakkor -az online kapcsolatuk miatt- kevésbé biztonságosak mint a cold wallet-ek.

Az offline megoldások -mint a hardvertárcák- nyújtják a legnagyobb biztonságot, de ezeknél is előfordultak már hackelési kísérletek. Jellemzően ezek kevésébe kényelmes megoldások, elsősorban az eszközök hosszú távú tartására alkalmasak. 

A digitális pénztárcák esetében a biztonsági funkciói kulcsfontosságúak. Érdemes olyan tárcát választani ami kétfaktoros hitelesítéssel rendelkezik, valamint az egyes tranzakciók befejezése előtt többszörös jóváhagyást igényel.

Fontos szempont, hogy legyen mentési és helyreállítási funkció az eszközben továbbá, hogy megbízható és egyszerű mechanizmust biztosítson a biztonsági mentéséhez. Ez általában egy olyan helyreállítási kifejezés vagy biztonsági kulcs létrehozását és biztonságos tárolását jelenti, amellyel az eszköz elvesztése, ellopása vagy meghibásodása esetén a felhasználó újra hozzáférhet a kriptoeszközeihez. 

Wallet.png

Az egyes tárcák kompatibilitását szintén érdemes megvizsgálni vásárlás előtt. Fontos, hogy a tárca a kriptoeszközök széles skáláját támogassa, valamint a különböző operációs rendszerekkel és eszközökkel kompatibilis legyen.

Néhány népszerű hot wallet lehetőség a MetaMask és az Exodus. A cold wallet-ek között pedig a leginkább elterjedt eszközök a Ledger, SafePal és a Trezor különböző modelljei. 

Kriptovaluta befektetési stratégiák

A kezdő befektetőnek meg kell ismernie néhány befektetési módszert, melyek mentén ki tudja alakítani a saját stratégiáját és kezelni tudja a portfólióját. Például az egyik legnépszerűbb ilyen metódus a „dollar cost averaging” ahol rendszeres időközönként fix összeget fektet be a befektető. Ezzel a módszerrel a piac volatilitása ellenére lehet alacsonyabb szinten tartani a kockázatot, a bekerülési érték átlagolása által.

Még egyszerűbb módszer a „buy and hold” amikor az adott kriptoeszközt csak tartja a befektető azzal a várakozással, hogy idővel egyre többet és többet ér annak az értéke. A kriptoszlengben ezt a metódust hodl-nak nevezik és elsősorban a Bitcoin esetében alkalmazzák.

hodl.jpg

Végül a portfólió diverzifikációt is meg kell említeni mint egy lényeges eszközt a kockázatok minimalizálásának érdekében. Ez tömören annyit jelent, hogy a befektetők különböző eszközökbe, eltérő mértékben fektetnek be, azok kockázat-hozam szintjének megfelelően.

Magas potenciálú web3 szektorok

Egy kezdő befektető számára jó választás lehet egy olyan nagy kriptoeszközbe fektetni mint a Bitcoin, hiszen az megbízható, már relatíve régóta a piacon van és nagy piaci kapitalizációval rendelkezik.

Ugyanakkor magasabb profitot hozhat olyan szektorokba történő befektetés amelyek mindamellett, hogy erős alapokkal rendelkeznek nagy növekedési potenciált rejthetnek magukban. Ilyen szektor lehet a GameFi, amely a játékot és a decentralizált pénzügyeket ötvözi. 

Kereskedő robotok segítsége

Hasznosak lehetnek a kezdő befektetők számára a robottanácsadók. Ezek az alkalmazások alacsony költségszint mellett automatikusan kezelik a befektetési portfóliót az előre beállított egyéni kockázati profil és pénzügyi céloknak megfelelően. Az olyan digitális tanácsadók, mint a Hedgehog és a Wealthfront algoritmusokkal igazítják a mindenkori piaci változásokhoz a befektetők portfólióját.

AI-robot-standing-in-front-of-graphs-and-financial-data-display-on-screen.jpeg

Tájékozódás és kriptovaluta / blokklánc képzés

A tájékozódás, a piaci trendek és a hírek követése elengedhetetlen a kriptobefektetők számára, hiszen ezáltal érthetőek meg az összetett piaci folyamatok és lehet következtetni a jövőbeni várható eseményekre. A megfelelő tájékozódás magába kell, hogy foglalja az ármozgások-, az iparági folyamatok-, a szabályozói változások- és a technológiai fejlődések követését. Ezen felül kulcsfontosságú a folyamatos tanulás, hiszen a kriptoeszközök piaca rendkívül dinamikusan fejlődik.

Mindezekben nagy segítséget nyújtatnak a legújabb pénzügyi és befektetési oktatási források felhasználása, a webináriumokon, online tanfolyamokon való részvétel és a naprakész kiadványok olvasása. Megfontolandó csatlakozni olyan kriptoeszközökkel foglalkozó online közösséghez is, amely támogatást nyújthat a céljainkhoz.

Végezetül talán a legfontosabb, hogy mindig saját kutatás és kockázatelemzés után hozza meg a befektető a döntésit. Kizárólag tanácsok és ajánlások alapján nem szabad döntéseket hozni, így e cikk megírásának sem pénzügyi vagy befektetési tanácsadás volt a célja. 

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -4.30% $63,968.03
Ethereum ETH -4.16% $3,070.32
BNB BNB -4.61% $550.38
Solana SOL -0.24% $138.04
XRP XRP -5.76% $0.487
Dogecoin DOGE -4.43% $0.1518
Cardano ADA -4.67% $0.4517
Litecoin LTC -3.98% $77.83
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!