Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
DeFi, GameFi és SocialFi a metaverzumban

DeFi, GameFi és SocialFi a metaverzumban

A Web3 világában a decentralizált pénzügyeket (DeFi), a GameFi-t és a SocialFi-t gyakran különálló vertikális területként vagy ágazatként értelmezzük. Ahogyan a a metaverzum fejlődik, egyre valószínűbb, hogy e területek horizontálisan fognak integrálódni.

 

A Web3 és a metaverzum térnyerése

A Metaverzum várhatóan az internet következő avatárja lesz. A metaverzumban is különböző virtuális gazdasági modellek lesznek, amelyeket a Web3 működtet. Ezek a modellek a pénzügyi szolgáltatásokban, játékokban vagy a közösségi médiában vethetik meg gyökereiket. A metaverzumon belül azonban folyamatos átfedések és kölcsönhatások lesznek e modellek között, miközben azok egymás mellett léteznek.

A Web3 világában a decentralizált pénzügyeket (DeFi), a GameFi-t (a játékok és a pénzügyi szolgáltatás ötvözése) és a SocialFi-t (pénzügyi szolgáltatás és a közösségi média alapelveinek ötvözése) gyakran különálló, vertikális ágazatként értelmezzük.

 

DeFi, GameFi és SocialFi

Mindezek a koncepciók még csak kialakulóban vannak, és a gazdasági modelljük támogatására kriptót használnak. A DeFi, GameFi és SocialFi jelenlegi megvalósításainak többsége önálló decentralizált alkalmazás (DApp-ok). Ez azonban a metaverzum részévé fog válni.

Metaverzum | Cryptofalka Forrás: euronews.com

Lássuk, miért kulcsfontosságú megkülönböztetni a vertikális és a horizontális rendszerek lehetőségeit.

Ha megnézünk egy GameFi alkalmazást a metaverzumon belül, azt látjuk, hogy egy célzott játékélményt nyújt.  Ugyanez lehet a helyzet a DeFi és SocialFi alkalmazásoknál mint vertikális rendszereknél. Azoknak a felhasználóknak, akik azért jönnek a platformra, hogy DeFi tranzakciókat hajtsanak végre, vagy Twitter vagy Instagram-szerű élményekben szeretnének interakcióba lépni a barátaikkal, az alkalmazások élményként tűnnek ki.

Nexo kriptovaluta váltó

A metaverzum azonban nem csupán alkalmazások gyűjteménye. Sokkal inkább tudatos és tudattalan felhasználói élmények kötege egy skálázható gazdasági modellen belül. A tudatos élmények vertikálisként, a tudattalan élmények pedig horizontálisként kategorizálhatók.

 

Tudatos vs. tudattalan élmények

A tudatos és a tudattalan élmények közötti különbségek megértése alapvető fontosságú annak megértéséhez, hogy ezek az alkalmazások hogyan hatnak egymásra a metaverzumban. Vajon beolvadnak vagy inkább el fognak különülni azon belül?

Nézzünk példákat egy tudatos és egy tudattalan élményre. Ha egy utas odamegy a jegypénztárhoz, kivesz 10 egységnyi pénzt a tárcájából, és jegyet vesz egy Budapestre tartó vonatra, az egy tudatos felhasználói élmény. Ha egy utas besétál az állomásra, és a telefonján az úgynevezett közeli rádiófrekvenciás kommunikáció (NFC) segítségével megérinti a sorompót, majd átsétál azon, hogy felszálljon a vonatra, az egy tudattalan élmény.

A hagyományos fintech alkalmazások egyik fő célja, hogy a pénzügyi tranzakciók végrehajtása zökkenőmentes, súrlódásmentes és minél kevésbé tudatos legyen. Hasonlóképpen, nem kell versenyeznie a barátjával vagy kollégájával egy "Call of Duty" élményben. A versenyszellem az Instagramon megjelenő like-okon és megtekintéseken keresztül gamifikálható.

Visszatérve a metaverzumhoz, mindhárom paradigma - a DeFi, a GameFi és a SocialFi - beágyazott (embedded) élmény lenne. Ez nem azt jelenti, hogy nem lesznek olyan metaverzumok, mint a Otherside, ahová az emberek játszani jönnek. De sok ilyen paradigma tudattalan élmény lesz, így a paradigmák inkább horizontálisak (beágyazottak), mint vertikálisak (kiemelkednek a tudattalan cselekvésekből).

 

Az ökoszisztémára jellemző élmények

Az értékteremtés és -csere jövője nem ismer majd nemzeti határokat és országokat. Ezek mind ökoszisztémaspecifikusak lesznek. Ezért minden felhasználási esetnek ökoszisztémaspecifikusnak kell lennie.

A DeFi, GameFi és SocialFi jövője beágyazott (embedded) lehet. Ez a beágyazás azonban csak egy jól működő ökoszisztémában valósítható meg. Az ezeket a felhasználói funkciókat egyesítő metaverzumnak nemcsak élményközpontú elemei lesznek, hanem hasznossági és gamifikációs elemei is.

Például egy olyan metaverzumnak, amelyben a DeFi alkalmazható, rendelkeznie kell a mikrotranzakciók lehetőségével. Egy olyan metaverzumnak, amelybe a SocialFi beágyazható, olyan ökoszisztémával kell rendelkeznie, amelyben az alkotók és a fogyasztók hozzájárulnak, kompenzációt és elismerést kapnak ezekért a hozzájárulásokért.

Most nézzük meg, hogy mit láthatunk majd beágyazott DeFi-ként. Ezek közül számosat már megvalósítottak több metaverzumban.

 

Beágyazott DeFi

Ahogy ez a tér fejlődik, látunk mikrotranzakciókat, NFT alapú kölcsönzést, bérleti mechanizmusokat, NFT piactereket, mikro tokengazdaságokat, tokencseréket és még sok más olyat, amelyek támogatni fogják a metaverzum gazdaságát. Mindegyik funkciónak megvan a maga célja egy skálázható gazdasági modell létrehozásában.

Például a metaverzumon belüli e-kereskedelmet már több ökoszisztémában is kipróbálták. Képzeljünk el egy felhasználót, akinek van egy jó kis NFT-je, és bemegy egy művészeti galériába. A művészet drága, és a felhasználónak kevés a likviditása. Ha az NFT-kölcsönzés integrálva van, a felhasználó az Ape vagy Punk segítségével kölcsönkérhet egy kis USDC-t, hogy megvehesse azt a műtárgyat.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció gif I Cryptofalka

A fent leírt forgatókönyvben a felhasználói felület rendkívül fontos a tranzakció súrlódásmentessé tételében. A fenti példában az Ape helyett, ha az ökoszisztéma rendelkezik natív NFT-vel, azt zökkenőmentesebben lehetne használni. Ezek az NFT-k annál értékesebbek lesznek, minél több időt tölt a felhasználó az ökoszisztémában - különösen, ha vannak olyan mechanizmusok, amelyekkel szintet lehet lépni.

Ahogy a felhasználók több időt és erőfeszítést fektetnek az ökoszisztéma eszközeinek, például az NFT-knek, a földterületeknek vagy a játékbeli eszközöknek az értéknövelésébe, ezek az eszközök fontos szerepet fognak játszani a DeFi elemekben, amelyeket a felhasználó kihasználhat.

 

Beágyazott GameFi

A GameFi kifejezést gyakran használják az olyan nagy, play to earn platformok kapcsán, mint az Axie Infinity. Sok esetben azonban az élmény gamifikálása legalább olyan fontos, mint a GameFi. Gyakran ezeknek a funkcióknak nem kell intenzív Fortnite stílusú játékélményt nyújtaniuk. Használhatnak alkalmi játékokat, ranglistákat, loot boxokat, battle passokat és nyereményjátékokat is a gamifikált élmények biztosításához.

A gazdasági modellhez hozzáadott értéket képviselő DeFi elemekhez hasonlóan a GameFi elemek nemcsak a felhasználók megtartását segítik, hanem kritikus fontosságúak a felhasználók elkötelezettségének és a platformba való befektetésének fenntartásában is.

Decentraland-image https://playtoearndiary.com/

A GameFi elemei mind a DeFi-re, mind a SocialFi-re támaszkodnak a siker érdekében. Például azok, akik részt akarnak venni egy leaderboardon, kölcsönözhetnek vagy bérelhetnek egy NFT-t. Hasonlóan, a ranglisták csak akkor hatékonyak, ha a SocialFi elemeket a játékosok és az alkotók szem előtt tartásával építik fel.

 

Beágyazott SocialFi

Végül, de nem utolsósorban, a SocialFi egy metaverzum megvalósításban is megőrzi az alkotói gazdaság lelkét. Egy metaverzum gyakran különböző érdekelt felek vesznek részt: az eszközök létrehozói, az eszközök tulajdonosai, a játékosok és/vagy a felhasználók. Fenntartható modell akkor érhető el, ha mindezen érdekeltek vagy gazdasági szereplők a hozzáadott értékkel arányos ösztönzést kapnak.

Ez az a pont, ahol az élmény gamifikálása gyakran kölcsönhatásba lép a SocialFi elvekkel. Például azok a játékosok, akik játszanak és nyernek, következetesen feljebb lépnek a ranglétrán az ökoszisztémán belül. Ennek eredményeképpen tapasztalati pontokat fognak gyűjteni. Hasonlóképpen, azok az alkotók, akiknek az eszközei jól teljesítenek az ökoszisztémában, jobban értékeltekké válnak.

socialfi https://medium.com/

A társadalmi jutalom ezen formája a DeFi-tranzakciókban is döntő fontosságú. A társadalmi pontszámokkal vagy tapasztalati pontokkal rendelkező alkotók és játékosok jobb üzleteket köthetnek, amikor a Metaverzum DeFi komponenseit használják. A több társadalmi jutalom lehetővé teszi a gazdasági résztvevők számára, hogy gyorsabban értéket gyűjtsenek az ökoszisztémán belül.

A metaverzumon belül a legtöbb ilyen tevékenység a on-chain zajlik, és az olyan koncepciók, mint a soul-bound tokenek, szintén felhasználhatók a metaverzum gazdaságán belüli hitelesség növelésére.

 

Összefoglalva

A holisztikus metaverzum élmény megteremtéséhez szükség van a GameFi, a DeFi és a SocialFi megoldásokra. Még az egy célra összpontosító metaverzumok esetében is elengedhetetlenek ezek az elemek a működőképesség és a skálázhatóság biztosításához.

Lényegében egy metaverzum csak akkor tud skálázható lenni, ha a DeFi, a GameFi és a SocialFi zökkenőmentesen együtt tud működni. A DeFi lényegében a pénzügyi elemekről, a GameFi az élményelemekről, a SocialFi pedig a gazdasági szereplők számára a hitelességi elemekről gondoskodna.

A DeFi elemek nélkül a metaverzum nem lenne kereskedelmi szempontból skálázható. A GameFi elemek nélkül a közösségnek hiányozna az az élmény, amiért visszatérne oda. Végül a SocialFi szempontok nélkül az ökoszisztéma hitelessége nem lenne megalapozott. A SocialFi elemei biztosítják, hogy a felhasználók és az alkotók hitelesítést kapjanak az értékteremtésükért.

Ez nem jelenti azt, hogy nem fogunk látni olyan metaverzumot, amely a futballra, Hollywoodra vagy a művészetre összpontosít. De még ezekben is szükség lesz minijátékokra, mikrotranzakciókra és ökoszisztéma-rangsorokra. Mindezeknek együtt kell működniük, hogy fenntartható gazdaságot, magával ragadó platformot és élményt teremtsenek a metaverzum felhasználói és alkotói számára.

 

Csatlakozz te is a publikus kriptovaluta kereskedő discord csatornánkhoz!

Cryptofalka Discord csatlakozás

 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Aktuális Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok, coin elemzések
  2. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  3. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  4. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2022
  5. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  6. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  7. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -0.82% $51,241.12
Ethereum ETH 0.58% $2,957.99
BNB BNB 0.46% $381.94
Solana SOL -1.84% $102.58
XRP XRP -0.37% $0.5403
Cardano ADA -0.64% $0.589
Dogecoin DOGE -0.61% $0.08395
Litecoin LTC -0.08% $68.45
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!