Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Ahol a blokkláncok véget érnek, ott kezdődik a Fantom

Ahol a blokkláncok véget érnek, ott kezdődik a Fantom

A Fantom egy nagymértékben skálázható, biztonságos DAG hálózat, ami különböző kripto technológiák ötvözésével oldja meg a blokklánc trilemmát. A Lachesis konszenzus protokoll minden dappnak ad egy saját blokkláncot, ami áthidalja a skálázhatóság problémáját maximális biztonság és sebesség mellett.

 

MI AZ A FANTOM COIN (FTM)?

 

Az FTM altcoin legfontosabb adatai:

Elérhető: Binance, KuCoin, FTX, Gemini, Houbi
Konkurenciái: AVAX, SOL, ADA, ETH
Legmagasabb ár: 3,3 USD / 0,00000062 BTC
Legalacsonyabb ár: 0,02 USD / 0,000075 BTC

Fejlesztői aktivitás: 8/10
Felhasználói aktivitás: 8/10
Piaci megbízhatóság: 10/10
Vélekedés: 9/10

 

MI A BLOKKLÁNC TRILEMMA?

A Bitcoin értékőrző és készpénz szerepének elterjedése során Vitalik Buterin (Ethereum alapító) felvázolt egy kihívást, amivel minden kriptovalutának szembe kell néznie, ez a blokklánc trilemma. Satoshi elképzelése szerint a Bitcoin felmutat mindent, ami decentralizálttá, biztonságossá és gyorsabbá teszi mint a fiat pénzek és a nemzetközi utalások, de mind a három tulajdonságnak vannak korlátai - a másik kettő.

 

 

blockchain trilemma | Cryptofalka forrás: medium.com

 

Skálázhatóság:

A kriptovalutáknak és okosszerződés platformoknak olyan hálózatra van szükségük, ami közel azonnali interakciókat tesz lehetővé akkor is, ha a platform 10 vagy 10 000 000 tranzakciót bonyolít egy perc alatt. Egy nagy teljesítményű protokoll létrehozása már önmagában is komplikált feladat. Megírni úgy, hogy kis forgalom mellett is ösztönözze a validálásban résztvevő infrastruktúra tagjait, még komplikáltabb és inflációt okoz.

Egyes projektek centralizált irányba mennek a folyamatos teljesítmény érdekében pl. azzal, hogy kiválasztott cégek/validáló entitások biztosítják a technikai hátteret (pl. EOS, Klaytn, Chiliz). Az okosszerződéseken zajló frissítések, 2nd layer megoldások, oldalláncok és tesztnetek folyamatosan hozakodnak elő az újabb ötletekkel, csak az idő és a közösség dönti el mi a jó megközelítés.

 

Decentralizáltság:

Ha egy kriptovaluta nem egy egyenrangú tagokból álló közösség hálózata, akkor nem alternatívája a fiat pénzeknek, csak egy olcsóbb másolata. A decentralizáltság mindig két szinten értendő. A kézenfekvőbb a blokklánc tranzakciók validálásának a kérdése. Kik validálnak és mi a jutalmuk a számítási kapacitásért, vagy az egymástól független node-ok számának növeléséért? A Fantomon hibás, hamis validálásért pénzt is veszithetnek a node-ok (a Chainlink is ilyen).

A másik szempont a fejlesztés. Az induló csapat kivitelez egy tervet, vagy nyílt forráskódú a rendszer? Mivel vannak motiválva és felhatalmazva a külső fejlesztők? A Cardano esetében kezdetben az IOHK fejleszt Charles Hoskinson vezetésével, a Voltaire upgrade pedig mindenki számára megnyitja a lehetőséget, a közösség szavazása mellett egy treasury-ből.

 

decentralisation | Cryptofalka forrás: nesta.org.uk

 

Biztonság:

A biztonság a blokkláncokon rendszer szinten adott. A decentralizáltság és a skálázhatóság érdekében azonban kompoomisszumokat kell kötni, ami kockázatokat vonz. A coinokhoz való hozzáférés többféleképpen oldható/kerülhető meg. Teljesen publikus blokkláncon követhetők a tranzakciók, ezért nem mindig biztonságos a használatuk. Egy fantáziátlan token ökoszisztéma vagy kijátszható konszenzus modell technikailag működne a blokkláncon, de a DeFi sötét oldalára állt hackerek és csalók ilyen protokollokra vadásznak, a préda pedig a gyengén összerakott tokenek befektetőinek pénze. Nagyobb kontroll és nagyobb ráfordítás a validálásra növeli a biztonságot, de csökkenti a decentralizáltságot és a skálázhatóságot.

 

MI A FANTOM MEGOLDÁSA?

A Fantomot 2018-ban a Fantom Foundaton hozta létre 37 millió dollár tőkéből, a medve piac közepén. Miután a tesztneten lerakták egy 25 000 tranzakció per másodperces rendszer alapjait, elindult a publikus blokklánc, aminek a jelenlegi felső korlátja másodpercenként 300 000 tranzakció körül van.

 

Magyarország legnagyobb NFT közössége csatlakozás

 

Skálázhatóság:

A fejlesztők egy ún. Asynchronous Byzantine Fault Tolerance hálózatot építettek, a neve Lachesis. A COTI-hoz hasonlóan ez sem blokklánc, illetve nem teljesen. A tranzakciók szimultán keletkeznek és validálódnak egy gráf végpontjain és nem egymással versengő node-ok adják őket hozzá limitált méretű blokkok egyes sorába. Így a sebesség nem lassul a tranzakciók számának emelkedésével, hanem a végpontok száma nő, ami arányosan még gyorsabbá teszi az összes interakciót a hálózaton. A kapacitás a használattal változik, tehát mindig bőven annyi, amin lefut a forgalom.

 

Decentralizáltság:

A kapacitást biztosító szereplők, a node-ok üzemeltetői stakelik a saját tokenjeiket és másokét, miközben a tranzakciókat validálják. Egy node sem stakelhet 50 milliónál több FTM-et, így senki nem tudja ledominálni a többieket. A decentralizált hálózatokon is kialakulhat koncentráció, amikor a bányászok, vagy stake nodeok egységben kezdenek dolgozni. A Bitcoin hashrate kétharmada öt pool kezében van, miközben a rendszert át lehet venni egy 51%-os támadással. A Bitcoin bányászoknak nyilván nem érné meg tönkretenni a Bitcoint, a Fantom node-oknak viszont nincs is lehetősége túlsúlyba kerülni, a decentralizáció szélesebb körben, demokratikusabban valósul meg.

 

Lachesis | Cryptofalka forrás: fantom.foundation

 

Biztonság:

A stakelt FTM tokenek mennyisége, illetve aránya végső soron a hálózat biztosításának a mércéje, a protokoll ezért magasabb jutalommal motiválja a hosszabb időre lekötött tokenek tulajdonosait. A stakelők szabadon választhatnak node-ot és mozoghatnak is köztük, a lekötés viszont lassítja a stakelt tokenek mennyiségének hirtelen csökkenését. A konszenzustól eltérően validáló node pedig az összes saját stakelt tokenjét elveszíti. Mindenki azt tesz amit jónak lát, anyagilag viszont a nagyobb elköteleződés a jövedelmezőbb, a káros beavatkozás pedig csőd. Így tartja kordában a Fantom az emberi tényező okozta kockázatokat egy szigorú, de jutalmazó formában.

Stakelés közben a tokenek a node-okra szavazás mellett részt vesznek a Fantom DeFi mechanizmusában is, ahol az ökoszisztémához tartozó TOMB, TSHARE és TBOND tokeneknek biztosít likviditást és forgalmat a Lachesis protokoll. A DeFi és a stakelés egymást támogatva gondoskodnak a Fantom biztonságos működéséről, piaci viszonyoktól függetlenül.

 

A FANTOM ÉS A MODULÁRIS BLOKKLÁNCOK

A Fantom Opera mainneten okosszerződéseket és dappokat lehet fejleszteni, mint minden más smart contract platformon. A Lachesis-nél viszont a dappok egy moduláris konszenzus rétegen jönnek létre, egymástól elszeparált külön blokkláncokként. A blokklánc modulok annyiban különböznek más protokollok oldalláncaitól, hogy nem csak a mainnet konszenzus mechanizmusán belül hozhatnak létre saját szabályokat, hanem teljesen új logikájú tokeneket, appokat is fel lehet építeni.

A blokkláncok tranzakcióinak validálása is egymástól függetlenül zajlik. Ezzel előzhető meg az probléma, amikor egy dapp forgalma, vagy sebezhetősége túlterheli az egész hálózatot, ezért felszökik az utalás díja és átfutási idő mindenkinek. Az értékes és  fenttartható dappok építik a struktúrát, a gyenge próbálkozások pedig nem jelentenek globális akadályt.

 

fantom evm | Cryptofalka forrás: cryptoslate.com

 

Mint minden valamire való Ethereum killer, a Fantom is EVM (Ethereum Virtual Machine) kompatibilis. Nem csak kapcsolódni tud Ethereum tokenekhez, hanem az Ethereum dappokat át is lehet portolni a Fantom Opera mainnetre. Ugyanaz a dapp, csak olcsóbb, gyorsabb és a hálózati díj valutája FTM lesz.

Az Ethereum beágyazottsága az okosszerződések piacán egyértelműen a legnagyobb bármilyen szempontból; forgalom, kapitalizáció, fejlesztők/dappok száma, stabilcoinok, stb. Az ETH 2.0 később minden skálázhatósági kihívásra választ ígér, de az indulásának dátuma folyton tolódik, az adaptációja pedig szintén kiszámíthatatlan. A Fantom mindenesetre az Ethereum alternatívája és kiegészítése is lehet már most. Más kriptovalutákkal együtt (Polkadot, Solana, Avalanche) a Fantom is egy olyan mainnettel próbál piacot szerezni, ami megbirkózik, azzal amivel az Ethereum jelenleg nem.

Nagy Gábor

 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  2. A digitális ezüst. Mit érdemes tudni a Litecoinról
  3. Mi a Bitcoin, blockchain technológia vagy a kriptovaluta kereskedés?
  4. Mi az Ethereum? Részletes kriptovaluta projekt ismertető
  5. A magyarok kedvenc altcoinja! Ripple projekt ismertető
  6. A dobogóért is versenyző stabilcoin! Tether projekt ismertető
  7. Bitcoin újratöltve! Mi a Bitcoin Cash és hogyan jött létre?
  8. Ez a Binance coin, a legnagyobb kriptovaluta tőzsde terméke
  9.  

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -3.32% $61,440.67
Ethereum ETH -3.33% $2,980.97
BNB BNB 0.13% $546.06
Solana SOL -7.16% $129.71
XRP XRP -2.13% $0.4891
Dogecoin DOGE -8.76% $0.1431
Cardano ADA -4.26% $0.4386
Litecoin LTC 0.92% $79.5
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!