Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Hogyan változtatja meg a Bitcoin a befektetési portfóliókat?

Hogyan változtatja meg a Bitcoin a befektetési portfóliókat?

A Bitcoin ETF-ek lehetőséget teremthetnek a befektetési portfóliók átalakítására és a kriptovalutákhoz való könnyebb hozzáférésre, ám emellett figyelembe kell venniük a befektetőknek a BTC mint eszközosztály esetleges változó jellemzőit is, melyek hatással lehetnek a hosszú távú befektetési stratégiákra. 

Bitcoin ETF-ek: Kriptovaluta forradalom a hagyományos befektetési piacon

Január 11-én az Egyesült Államok értékpapír- és tőzsdefelügyelete (SEC) 11 spot Bitcoin tőzsdén kereskedett alapot (ETF) hagyott jóvá, ami jelentős mérföldkő, és hatással lehet az átlagos lakossági befektetőkre is.

Az ETF-ek kereskedési volumene nyolc számjegyű volt a kereskedés első három napján. A BlackRock és a Fidelity hamar jelentős befektetői beáramlást tapasztalt, a BlackRock iShares Bitcoin Trust már több mint 1 milliárd dollárnyi kezelt eszközzel rendelkezik.

A tőkebeáramlásokm egy része olyan befektetőktől származik, akik más kriptopénz befektetési termékekből váltottak: a Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) néhány nap alatt több mint 1 milliárd dollárnyi kiáramlást tapasztalt. 

Az ETF-pártiak úgy vélik, hogy a termékek további befektetőket hozhatnak a kriptopénzekhez, mivel lehetővé teszik számukra, hogy a BTC-nek való kitettséget anélkül szerezzenek, hogy egy tárca privát kulcsait kezelnék. A következőkben szakemberek véleményét osztjuk meg.

A Bitcoin mint az infláció elleni eszköz

Lucas Kiely, a Yield App befektetési igazgatója szerint az ETF-ek lehetőséget nyújtanak a befektetőknek portfóliójuk diverzifikációjának növelésére, mivel a Bitcoin "segíthet a kockázat elosztásában és a hozam diverzifikálásában".

Stefan Rust, a Truflation független gazdasági adataggregátor vezérigazgatója szerint a Bitcoin az egyik legjobb eszközosztály, amelyet "az infláció elleni küzdelem érdekében vásárolhatunk", és "minden háztartásnak rendelkeznie kellene Bitcoinnal".

Rust hozzátette, hogy az infláció "rejtett adó az átlagos háztartások számára", és meghaladta a gazdasági növekedést, ami azt jelenti, hogy a háztartások vásárlóereje megcsappant. Elmondta, hogy az elmúlt három évben az Egyesült Államokban 22%-os inflációt tapasztaltak, miközben "az átlagos háztartás vagyona reálértéken mintegy 16%-kal csökkent". 

"Ebben a környezetben a Bitcoin jó menedékeszköz. Véges erőforrás, és ez a szűkösség biztosítja, hogy az értéke a kereslettel együtt nő, így végső soron jó eszközosztály értékmegőrzésre vagy akár értéknövelésre is"."

Rust szerint lehetőség lesz később kölcsönt felvenni vagy akár jelzálogot is felvenni a Bitcoin ETF ellenében, mivel az új eszközosztály "lemásolja a meglévő pénzügyi rendszert".

A BlackRock Spot Bitcoin alapja bekerült a felső 0,2%-ba I Cryptofalka

A Bitcoin ETF-ek megkönnyíthetik mindenki számára a digitális valutákba való befektetést, mondta Rust, még akkor is, ha nem ismeri a kriptopénzek világának árnyalatait, mivel ezek az alapok "a befektetési lehetőségek további demokratizálódásához vezetnek, és a digitális eszközosztályt szélesebb körben elérhetővé teszik".

A Bitcoin ETF-ek felemelkedése jelentősen befolyásolhatja a meglévő pénzügyi rendszert azáltal, hogy a kriptopénzeket eszközosztályként legitimálja. Hogy ez milyen hatással lesz az átlagos háztartások portfóliójára, még nem tudni.

A 60/40-es befektetői stratégia

A pénzkezelők évtizedek óta azzal érvelnek, hogy a 60%-ban részvényekből és 40%-ban kötvényekből vagy más fix kamatozású termékekből álló úgynevezett egyensúlyi portfólió jó kockázat- és hozamegyensúlyt kínálhat a mérsékelt kockázatvállalásra hajlandó befektetőknek.

A 60/40-es portfólió azóta klasszikus befektetési stratégiává vált, amely állítólag megfelelő egyensúlyt teremt a növekedés és a stabilitás között: a részvények magasabbra segítik azt, miközben nagyobb kockázatot vállalnak, a kötvények pedig alacsonyabb, stabilabb hozamukkal stabilizálják azt.

Rust megjegyezte, hogy az átlagos háztartások számára a Bitcoin ETF-ek lehetőséget jelenthetnek a diverzifikációra, és arra, hogy 1-5% közötti összeget helyezzenek el kriptovalutákban.

Sui Chung, a Kraken tulajdonában lévő CF Benchmarks cég vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy a diverzifikáció gyakran az egyetlen ingyen ebédnek tekinthető a befektetésben, mivel "csökkentheti a kockázatot, miközben egyidejűleg javítja a potenciális hozamokat". 

"Most, hogy az ETF megnyitotta a BTC tulajdonjogát a befektetői közönség szélesebb rétegei előtt, a fő vonzerőt sokan abban látják, hogy a diverzifikációs potenciált kínál egy vegyes eszközportfólió számára."

A CF Benchmarks nemrégiben kiadott egy kutatási jelentést, amely szerint a Bitcoinba való befektetés fő kihívása a kezdeti befektetés pontos méretének eldöntése, valamint az, hogy ezt követően hogyan lehet fenntartani a kitettséget.

Az 1%-os Bitcoin-allokáció is növelte a hozamot

A Bitcoin arról ismert, hogy ciklusai jelentős visszaesésekkel és extrém emelkedésekkel járnak, ami azt jelenti, hogy a befektetőknek olyan összeget kell választaniuk, amely elég nagy ahhoz, hogy szemmel láthatóan hozzájáruljon a portfóliójuk méretéhez, de elég kicsi ahhoz, hogy átvészelje a volatilitást.

A cég megállapította, hogy még az 1%-os Bitcoin-allokáció is növelte a hozamot anélkül, hogy a portfólió általános kockázata lényegesen megnőtt volna, és a portfólió szórása csak akkor növekszik lényegesen, ha a BTC-nek való kitettség 5% fölé emelkedik. A jelentés szerint egy ilyen allokáció 8% és 40% közötti javulást eredményezhet a kockázattal korrigált hozamban, a Sharpe-arányban.

Zach Pandl, a Grayscale Investments kutatási ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a Bitcoin viszonylag magas kockázatú befektetés, és nem biztos, hogy minden befektető számára megfelelő, kiemelve azokat, akiknek rövid vagy középtávon tőkére van szükségük.

grayscale bitcoin turst | CRYPTOFALKA

Pandl szerint a 60/40-es portfólióra fogadó befektetők "nem tudnak az elmúlt 40 évhez hasonló hozamot produkálni, mert az infláció hosszú csökkenése véget ért".

Bár megjegyezte, hogy az ETF-ek "valószínűleg a legköltséghatékonyabb, legnehezebb módja lesznek az átlagos háztartások számára a Bitcoinba való befektetésnek", mivel az adózással kapcsolatos számos bonyolultságot megoldja a termék, Pandl hozzátette, hogy a termék nem ássa alá a Bitcoin értékőrző eszközként betöltött szerepét.

Mindezen előnyök ellenére a spot Bitcoin ETF-ek nem biztos, hogy minden befektető számára a legjobb megoldást jelentik, sőt bizonyos forgatókönyvek esetén ajánlatos lenne elkerülni őket.

A Bitcoin befektetési alapok kockázatai

Bár Pandl szerint a Bitcoinba történő befektetés "helyettesítheti a hozamnövelést, diverzifikációt vagy mindkettőt kínáló egyéb stratégiákat". Elmondása szerint a kriptovaluták jellemzői idővel változhatnak, beleértve a más eszközökkel való korrelációjukat is. Ennek következtében a befektetőknek rendszeresen újra kell értékelniük portfóliójukat.

A Truflation Rust a Bitcoin ETF-ekkel kapcsolatos hátrányokra is felhívta a figyelmet, többek között a letétkezelési kockázatra, mivel a Bitcoinba ETF-en keresztül történő befektetés "egy harmadik fél kezébe adja a felelősséget, és mindannyian láttuk, hogy ez potenciális veszteségek kockázatát eredményezheti".

Bár az ezeket a spot Bitcoin ETF-eket kezelő vállalatok tapasztaltak, "még mindig egy új dimenzióba lépünk" - mondta. Bár a saját letétbe helyezés gyakran a preferált befektetési módszer, nem minden felhasználó akarja saját BTC-jét letétbe helyezni.

grayscale-bitcoin-etf.jpg

Még a határidős ETF-eknek is van egy rejtett problémájuk: a rollover költségek. Rust szerint ezek "idővel jelentősen csökkenthetik a hozamot", és míg a spot Bitcoin ETF-ek nem szenvednek a rollover költségektől, a befektetők nem rajtuk keresztül tartják a Bitcoint, hanem egy, a BTC árfolyamát követő alap részvényeit.

A partnerkockázaton túl ez azt is jelenti, hogy a befektetők nem tudnak részt venni a szélesebb kriptopénz-ökoszisztémában, beleértve az egyre növekvő decentralizált pénzügyi ökoszisztémát is. A Bitcoin közvetlen birtoklása - teszi hozzá Rust - nagyobb fokú magánéletet is kínál, és kevésbé érzékeny az elkobzásra jogi vagy politikai változások esetén.

Elhanyagolható tényező az ETF-ek kezelési költsége

A Yield App's Kiely számára a spot Bitcoin ETF-ek, a határidős ETF-ek és a közvetlen Bitcoin befektetések "lényegében ugyanazok hozam szempontjából", az egyetlen különbség az ETF-ekkel kapcsolatos kezelési díjakban van, amelyek elhanyagolhatóak magának az eszköznek a volatilitásához képest".

A jövőre nézve Kiely úgy véli, hogy a kriptopénz ETF-ek segíteni fogják a Bitcoin befolyását a szélesebb pénzügyi rendszerben.  

"A következő 5-10 évben a kripto ETF-ek a befektetési portfóliók széles körében az alternatívákhoz való allokáció egészséges részét fogják képezni. Ez egyenrangúvá tenné őket más alternatív befektetési lehetőségekkel, amelyek közé az arany ETF-ek is tartoznak"."

Míg a spot Bitcoin ETF-ek bevezetése növelheti a befektetői bizalmat, és az adatok azt mutatják, hogy a Bitcoinba való konzervatív allokáció a múltban előnyös lett volna, valószínű, hogy ahogy a BTC mint eszközosztály érik, a róla ismert jellemzők megváltozhatnak.

Érdemes megjegyezni, hogy ez a változás lehet pozitív vagy negatív, ami arra utal, hogy a Bitcoin paradigmaváltást jelent a hagyományos 60/40-es portfólió számára is, és legalábbis az átlagos háztartási portfólió részeként kellene figyelembe venni.

Bitcoin befektetés: záró gondolatok

Bitcoin ETF-ek átalakíthatják a befektetési portfóliót, de a BTC jellemzői is változhatnak. A január 11-i SEC jóváhagyás után az ETF-ek hatalmas népszerűségre tettek szert, de ezeknek vannak előnyei és hátrányai.

Míg a befektetőknek könnyebb hozzáférniük a Bitcoinhoz, a kockázatok is fennállnak, különösen a letétkezelés és a rollover költségek miatt. A Bitcoin befektetése átalakíthatja a hagyományos portfóliókat, de ezeket a változásokat figyelembe kell venni a jövőbeli döntések során.

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -0.58% $63,282.17
Ethereum ETH 1.19% $3,099.32
BNB BNB 0.68% $554.43
Solana SOL -2.29% $137.7
XRP XRP 1.31% $0.494
Dogecoin DOGE 6.36% $0.1599
Cardano ADA 2.16% $0.4549
Litecoin LTC 0.93% $77.54
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!