Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Mi is egészen pontosan a Grayscale Bitcoin Trust?

Mi is egészen pontosan a Grayscale Bitcoin Trust?

Növekvő befektetői érdeklődés és a szabályozási kihívások sikeres kezelése. Hogyan vált a Grayscale Bitcoin Trust az ETF-ek úttörőjévé?

Kriptopénz befektetési termékek kiemelt szerepe

A kriptopénz befektetési termékeknek létfontosságú szerepük van több fontos területen. Először is, segítenek a digitális valuta demokratizálásában, lehetővé téve szélesebb körű hozzáférést az emberek számára. Másodsorban, fontos szerepet játszanak a portfóliók diverzifikálásában, amely növeli a befektetések stabilitását és csökkenti a kockázatot.

Továbbá, az intézményi elfogadás elősegítésében is kulcsszerepet töltenek be, mivel hozzájárulnak a kriptovaluták hitelességének és elfogadottságának növekedéséhez a hagyományos pénzügyi szektorban.

Végül, fontos szerepük van a szabályozási megfelelés biztosításában, ami elengedhetetlen a pénzügyi stabilitás és a befektetők védelme szempontjából. A kriptopénz befektetési termékek hozzájárulnak a piaci likviditáshoz, amely nélkülözhetetlen az általános piaci működés szempontjából, ezzel támogatva a Web3 ökoszisztéma fejlődését és érését.

Digitális valuták a hagyományos befektetések sorában

A jelenlegi pénzügyi életben a digitális valuta befektetési termékek kulcsfontosságúak. Lebontják a korlátokat, és inkluzív hozzáférést kínálnak a blokkláncok és kriptovaluták világához, biztosítva, hogy előnyeik szélesebb körű közönséghez jussanak, túllépve a kizárólagosságon. 

befektetési kockázat I Cryptofalka

Azoknak a befektetőknek, akik portfóliódiverzifikációt keresnek, ezek a termékek lehetőséget kínálnak egyedülálló és korrelációtól mentes eszközosztályban való részvételre. A bitcoin felvétele egy diverzifikált digitális eszközportfólióba kockázatcsökkentési stratégiaként szolgál a hagyományos pénzügyi piacok bizonytalanságai közepette.

Ezek a termékek növelik a likviditást és a kereskedési volumeneket, szélesebb körű befektetőket vonzanak szabályozott befektetési eszközökön keresztül, ezzel javítva az általános piaci stabilitást. Emellett ezeknek a befektetési termékeknek az elérhetősége és sikere jelezheti a kriptovalutapiac érettségét, hozzájárulva a digitális valuták eszközeinek folyamatosan zajló piaci fejlődéséhez. 

Mi a Grayscale Investments?

A Grayscale Investments egy amerikai digitális valuta vagyonkezelő vállalat és a Digital Currency Group leányvállalata, amelyet 2013-ban alapítottak. A Digital Currency Group (DCG) egy kockázatitőke-társaság, amely főként a digitális valutapiacra fókuszál. Székhelye Connecticut állambeli Stamfordban található. A cég leányvállalatai közé tartoznak a Foundry, a Genesis, a Grayscale Investments és a Luno. Korábban a CoinDesk tulajdonosa is voltak. 

2013-ban a Grayscale elindította a Grayscale Bitcoin Trust-ot (GBTC) és megkezdte a kereskedést tőzsdén kívüli OTCQX (tőzsdén kívüli kereskedés) piacán, ezzel az Egyesült Államokban az első nyilvánosan kereskedett bitcoin alap lett. A cég magasabb díjakat számított fel, mint a hasonló tőzsdén jegyzett alapok (ETF-ek), de azt állította, hogy ezek a díjak a bitcoin kereskedési költségeinek fedezését szolgálják.

grayscale bitcoin turst | CRYPTOFALKA

Az 2022. novemberi adatok szerint a Grayscale Bitcoin Trust a Bitcoin egyik legnagyobb felhalmozójává vált, 643 572 BTC-vel, ami körülbelül 10,6 milliárd dollárt ér, és ez az összes elérhető Bitcoin körülbelül 3%-át tette ki. Mára ezek a számok csökkentek, mivel a Grayscale elkezdett megszabadulni a bitcoin egy részétől.

A Grayscale az évek során bővítette kínálatát, és már nemcsak Bitcoin befektetéseket kínál, hanem több más kriptovalutát is, trust formájában. Ezek közé tartozik például az Ethereum, Litecoin, Ripple, Solana, Bitcoin Cash és Ethereum Classic.

A GBTC, mint digitális pénzügyi eszköz

A GBTC (Grayscale Bitcoin Trust) egy digitális pénzügyi eszköz, ami lehetővé teszi az érdeklődők számára, hogy részt vegyenek a bitcoin-piacon, anélkül, hogy közvetlenül meg kellene vásárolniuk az alapul szolgáló eszközt. A Grayscale a Bitcoin elérhetőségének úttörője volt a Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) bevezetésével, amely az első ilyen típusú bitcoin alapnak számított, lehetővé téve a befektetők számára a BTC-hoz való hozzáférést egy ismerős befektetési eszközön keresztül.

A 2013 szeptemberében indított GBTC egy zártkörű, nyitott végű alap, amelyet akkreditált befektetőknek kínálnak, és amely egy diverzifikált gyűjteményt képvisel az összegyűjtött befektetői pénzből, azzal a képességgel, hogy korlátlan számú részvényt bocsásson ki.

Grayscale | Cryptofalka

A GBTC 2015-ben kapott jóváhagyást a Financial Industry Regulatory Authority (FINRA) által, hogy nyilvánosan kereskedhessen, így lehetővé téve a befektetőknek a részvények vásárlását és eladását GBTC jelzés alatt. Az alap kizárólag csak BTC-be fektet, így befektetők számára biztosítva a BTC-val való részvételest értékpapírként, miközben elkerülik a Bitcoin közvetlen vásárlásának, tárolásának és biztonságának bonyolultságait. A GBTC-részvényeket úgy tervezték, hogy alacsonyabb díjak és költségek mellett kövessék a BTC piaci árfolyamát.

A GBTC kezdetben csak zártkörűen volt elérhető, majd 2015-ben kezdett nyilvánosan kereskedni a tőzsdén kívüli (OTC) piacon, az OTCQX-en, követve az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeleténél (SEC) való regisztrációra nem kötelezett vállalatokra vonatkozó alternatív jelentési szabványt. 

grayscale bitcoin trust | CRYPTOFALKA

A GBTC olyan népszerű árupiaci befektetési termékek mintájára jött létre, mint az SPDR Gold Trust, amely egy fizikailag fedezett arany tőzsdén kereskedett alap (ETF), a GBTC kibővítette kínálatát az Ether (ETH), Litecoin (LTC) és más kriptovalutákra vonatkozó alapokkal.

Új mérföldkő: a Bitcoin Spot ETF-ek elfogadása 

Az SEC által jóváhagyott spot Bitcoin ETF-k engedélyezése jelentős mérföldkő volt a kriptovaluták iparában, elősegítve az ágazat legitimitásának növelését és a Bitcoin általános elfogadottságának fokozását.

Az ETF egy olyan befektetési termék, amely egy vagy több eszköz portfólióját burkolja, mint például részvények vagy kötvények. A tőzsdén kereskedett ETF-ek lehetővé teszik a befektetők számára, hogy egyszerűen hozzáférjenek a diverzifikált portfóliókhoz anélkül, hogy az egyes értékpapírokat külön kellene megvásárolniuk. Emellett likviditást, rugalmasságot és átláthatóságot biztosítanak, mivel az árak folyamatosan változnak a kereskedési nap során.

grayscale bitcoin trust | CRYPTOFALKA

A spot Bitcoin ETF, például a GBTC, megszünteti annak szükségességét, hogy azok a befektetők, akik Bitcoin befektetésben gondolkoznak, kriptotőzsdét keressenek, létrehozzanak egy digitális pénztárcát és maguk kezeljék a digitális valuta tárolását. Ehelyett a befektetők a meglévő brókeri számlájukon keresztül tudnak befektetni az ETF-be, például a GBTC-be.

2017-ben a Grayscale azt tervezte, hogy a GBTC-t ETF-vé alakítja át a kiskereskedelmi befektetők számára növelt hozzáférhetőség érdekében. Annak ellenére, hogy az SEC többször is elutasította a kérelmet - hivatkozva a piaci manipuláció és az befektetői kockázatokra vonatkozó aggodalmakra - a szabályozási környezet 2024 januárjában megváltozott. 

A SEC jóváhagyta a Grayscale kérelmét egy spot Bitcoin ETF-re, 10 másik céggel együtt, ami ahhoz vezetett, hogy a GBTC-t 2024. január 11-én ETF-ként jegyzik a NYSE Arca tőzsdén.

Hogyan működik a Grayscale Bitcoin Trust?

Mielőtt jóváhagyást kapott volna a spot Bitcoin ETF-re, a GBTC kezdetben kizárólag OTC piacokon működött. ETF-ként már a GBTC-részvények mind az elsődleges, mind a másodlagos piacokon kereskedhetők, az elsődleges piacra való belépés csak bizonyos intézményi befektetőkre korlátozódik. 

A GBTC-be befektetni kívánó felhatalmazott partnerek ezt úgy tehetik meg, hogy a Grayscale az elsődleges kriptopiacon bitcoint szerez, és a tőke ellenében ugyanennyi GBTC-részvényt bocsát ki. Ezeket a részvényeket ezután a tőzsdén lehet értékesíteni a lakossági befektetőknek. 

grayscale bitcoin trust | CRYPTOFALKA

A GBTC éves kezelési díjat számít fel, amelynek mértéke jelenleg 1,5%, és ez magában foglalja az összes költséget, amely az alapul szolgáló Bitcoin adminisztrálásával és védelmével kapcsolatos. A GBTC a Bitcoin árát a XBX index (bitcoin ár index) segítségével követi, és az alap teljesítményét ennek az indexnek az alapján értékelik. Habár a bizalmi alap jelentős mennyiségű valós BTC-t tart, a GBTC részvények árfolyama a részvényenként tartott Bitcoin értékét tükrözi.

A GBTC-részvényekkel azonban gyakran jelentős felárral vagy árengedménnyel kereskedtek a mögöttes Bitcoin tényleges értékéhez, az úgynevezett nettó eszközértékhez (NAV) képest. Különböző tényezők, többek között a kereslet és kínálat dinamikája, a befektetői hangulat és a piaci feltételek befolyásolhatják a részvényárfolyam és a NAV közötti eltérést.

grayscale bitcoin I Cryptofalka

A hat hónapos zárolási időszakot követően a befektetők megtarthatják vagy eladhatják részvényeiket a másodlagos piacon lakossági befektetőknek. A GBTC részvényei a másodlagos piacon, amelyet a GBTC ticker szimbólummal azonosítanak, gyakran a befektetői kereslet által befolyásolt felárral kereskednek. Például a Bitcoin értékének jelentős emelkedésekor általában megnő a kereslet a GBTC-részvények iránt, ami a piaci árfolyam emelkedését eredményezi.

GBTC: pro és kontra érvek

A GBTC lehetővé teszi a Bitcoinhoz való könnyű hozzáférést, azonban kritikákat kap azzal kapcsolatban, hogy magas prémiumokkal kereskedik, magas eszközkezelési díjakkal rendelkezik, és eltéréseket mutathat az alapul szolgáló eszköz valós értékétől.

A GBTC egyszerűsített utat kínál azoknak, akik még csak most ismerkednek a kriptovalutákkal, lehetővé téve számukra, hogy Bitcoin részvényeket kereskedjenek hagyományos brókeri számlákon, közvetlen eszköztulajdonlás bonyodalmak nélkül. A trust hozzáférést biztosít adókedvezményes számlákhoz is, így potenciális adóelőnyöket kínálva a hagyományos kriptovaluta befektetésekhez képest.

A GBTC fokozott biztonsági intézkedéseket kínál, amelyek az iparági normáknak megfelelnek, és csökkentik az eszközök törékeny tőzsdéken történő tárolásával járó kockázatokat. A befektetők így közvetett expozíciót kaphatnak a Bitcoin árfolyamának változásaihoz, anélkül, hogy digitális pénztárcákat kellene kezelniük, ami kényelmes lehetőséget kínál azok számára, akik az előnyökkel és a kockázatokkal ismerkednek a kriptovaluta világában.

grayscale bitcoin trust | CRYPTOFALKA

Ugyanakkor a GBTC-t kritizálták amiatt, hogy jelentős prémiumokkal vagy kedvezményekkel kereskedett, amely befolyásolta az effektív hozamokat, és kritikákat váltott ki. A trust éves 1,5%-os kezelési díja magasnak tekinthető, ami potenciálisan rontja a hozamokat, különösen a medvepiacokban, így kevésbé költséghatékony lehet más lehetőségekhez képest.

Ennek ellenére a GBTC híd szerepet tölt be a hagyományos pénzügyi világ és a kriptovaluta piac között, biztosítva a likviditást, a részvényesedési lehetőségeket és az adóhatékony kriptovaluta kereskedést. A Grayscale Investments által kezelt GBTC még mindig kedvelt választás marad azok számára, akik Bitcoin expozíciót keresnek a hagyományos pénzügyi piacok szabályozott keretein belül.

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -0.81% $65,646.43
Ethereum ETH -3.01% $3,450.75
BNB BNB -1.55% $594.7
Solana SOL -6.96% $136.76
XRP XRP 0.66% $0.493
Dogecoin DOGE -8.91% $0.122
Cardano ADA -7.48% $0.3799
Litecoin LTC -5.67% $73.29
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!