Blokklánc a gyakorlatban: logisztika, ellátási lánc

jan 23, 2020 | 0 hozzászólás

A logisztika, mint iparág az előrejelzések szerint 2023-ra 15,5 trillió dolláros ágazattá fog nőni. Ez nem csak egy hatalmas értékű tevékenység, hanem rendkívül komplex is. Ellátási láncra gondolva nem csak több partner, különböző termelési szinteken történő kapcsolódására kell gondolnunk, hanem mindez gyakran országok, sőt akár kontinensek között átívelő módon történik.

 

Blokklánc jelentősége az ellátási lánc szereplői számára

A blokkláncon tárolt adatok hitelessége és nehézkes megváltoztathatósága komoly előnye magának a technológiának. Erre építhetünk a szállítmányozás kapcsán is, hiszen a megfelelő alkalmazás esetén a szolgáltatás hatékonyabban, ezáltal olcsóbban és gyorsabban végezhető el.

Az IBM és a Maersk vizsgálata során Kenyából Rotterdamba szállított konténernyi virág esetén megállapították, hogy 30 különböző cég és szervezet közreműködése, és ezekhez tartozóan mintegy 200 különböző kommunikációs kapcsolat szükségeltetett a fuvar eredményes lebonyolításához. Ha ebben a résztvevők közötti kommunikációban bárhol fennakadás tapasztalható, akkor hosszú órákra vagy napokra ,,beragadhat” az áru valahol, ami idő és pénzveszteséggel jár. Erre is jó megoldás a blokklánc technológia, mert a megbízható módon tárolt adatokhoz (útiokmányok, áruval kapcsolatos szerződések, dokumentumok) biztonságosan hozzáférnek az érintettek.

Blockchain-supply_chain

Az ellátási lánc szereplői számára az alábbi előnyöket hordozza tehát a technológia:

  • Átlátható és hiteles adatok rendszere,
  • Csökkenő költségek,
  • Információ az érintettek számára szabadon hozzáférhető.

A nyilvánvaló előnyökön túl természetesen a nehézségekkel, korlátokkal is szembe kell nézni. Miközben a nyomon követhetőség és ezáltal a minőségi teljesítéssel szembeni számon kérhetőség egy jó dolog például a végső felhasználó számára, ez valószínűleg nem minden érintett számára előnyö. Egy új rendszer meggyökereztetése mindig komplikált, mert szükséges valamennyi érintett egyetértése és a rendszerbe integrálása. Mind a külső, mind a belső érintettek számára lehet képzéseket, tréningeket is szervezni, ami időbe és erőforrásba kerül.

 

Gyakorlati példák a blokklánc alkalmazására a logisztikában

Korábban is írtunk róla, hogy olyan jelentős multinacionális cégek is felismerték a blokkláncban rejlő lehetőségeket, mint például a Volvo vagy a Coca Cola. A fent már részletezett előnyök közül a leginkább meghatározó mindkét cég számára az alapanyagok, alkatrészek származásának a nyomon követése. Minőségbiztosítási szempontból is különösen fontos a megfelelő minőségű alapanyagok felhasználása és ezek követhetősége. A blokklánc pedig biztosítja azt, hogy ezen adatok széleskörben hozzáférhetőek ugyanakkor pedig megváltoztathatatlanok legyenek.

A blokklánc technológiának köszönhetően a Volvo megpróbálja biztosítani és bemutatni, hogy az elektromos járműveinek akkumulátoraiban használt anyagokat a gyermekmunka előnyeinek kihasználása nélkül nyerik ki. Ez mellett szintén kiemelték, hogy ezek a nyersanyagok “konfliktusmentes” övezetekből származnak.

A Volvo Cars beszerzési vezetője, Martina Buchhauser így nyilatkozott:

A blokklánc technológia segítségével a beszállítóinkkal szoros együttműködést tudunk majd kialakítani. Így megtehetjük a következő lépést az ellátási lánc teljes nyomon követhetőségének biztosítása és a kapcsolódó kockázatok minimalizálása felé.

Hasonló megfontolásból tértek rá a technológia alkalmazására a Coca Colánál is. Szakértőik szerint a rendelések feldolgozásának idejét jelentősen le fogják tudni faragni az új blockchain technológia segítségével, akár 50 napról néhány napra. Egy szervezetek közötti, átlátható, elosztott főkönyv (blokklánc) valós idejű betekintést nyújt a hálózat összes palackozójának tranzakcióiba. Ezzel évente akár több mint 21 milliárd dollár bevételt generálva.

 

Összegzés

Jó látni azt, hogy a korábban különc dolognak tartott blokklánc technológia, napjainkra egyre szélesebben alkalmazott eljárássá vált. A gazdaság valamennyi területén találkozhatunk vele az egészségügytől, a kormányzati tevékenységen át a logisztikáig nagyon sok helyen válhat a végzett munka hatékonyabbá és hozhat hasznot a rendszereket működtető szervezeteknek és a terméket, szolgáltatásokat igénybe vevő fogyasztóknak egyaránt. A jövőben minden bizonnyal egyre többet fogunk hallani az ellátási láncon alkalmazott blokklánc technológiáról is.

Képek forrása: cointelegraph.com és sabinext.com

 

További ajánlott cikkeink:

  1. BITCOIN, KRIPTOVALUTA SZÓTÁR ÉS KISOKOS
  2. HAVI 150$ PROFIT, ENNYI A BITCOIN HOSSZÚTÁVÚ ÁTLAGA
  3. BITCOIN FELEZÉS, JELENTŐSEN NŐ A GOOGLE KERESÉSEK SZÁMA
  4. MIRE IS JÓ A BLOKKLÁNC? – ALKALMAZÁSI MEGOLDÁSOK A GYAKORLATBAN
  5. CRYPTOFALKA KRIPTOVALUTA KERESKEDÉS KISOKOS
  6. KRIPTOVALUTA TŐZSDE ISMERTETŐ! MINDEN, AMIT TUDNOD KELL A NAGYOKRÓL
  7. A VILÁG KEZD MEGŐRÜLNI, A PÉNZÜGYI RENDSZER A VESZTÉBE ROHAN

 

 

Cryptofalka háttér

 

Elérhetőségek:

Privát kereskedő csoport: https://cryptofalka.hu/privat-csoport/

CryptoFalka oktatási csomagok: https://cryptofalka.hu/uzlet/#csomagok

Facebook: https://www.facebook.com/cryptofalka/

Twitter: https://twitter.com/CryptofalkaH

Instagram: https://www.instagram.com/cryptofalka/

Támogass minket: Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat biztosítja az olvasók számára, a következő címeken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük!

Bitcoin donate (BTC): 35tHyC7NEBrZZ4iqR3t44USnyYeNqyWFkD
Ethereum donate (ETH): 0xB21D62e01474DAd0c11007f0e2385699520610f5
Litecoin donate (LTC): LRp3T4gxZbep6U1bjeDZ9CxKpb8xbnDZr6

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Vásárolj kriptovalutát

Cryptofalka kereskedési stratégiák tőzsde

Privát csoport korábbi elemzései

Kriptovaluta projekt ismertetők

Bitcoin újratöltve! Mi a Bitcoin Cash és hogyan jött létre?

A Bitcoin legnagyobb alternatívája. Kicsit privát, kicsit okosszerződéses, kicsit Bitcoin. Miért jobb? Miért nem? Tekintsük át a Bitcoin Cash eredetét és legfontosabb jellemzőit.

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.