Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Mi a kriptovaluta offline staking és hogyan működik?

Mi a kriptovaluta offline staking és hogyan működik?

Az offline staking egy olyan technika, amellyel a staking poolba helyezett tokenjeinkkel anélkül tudunk részt venni egy proof-of-stake (PoS) blokklánc-hálózatban, hogy a tárcánk privát kulcsát az online hálózat számára felfednénk. 

Kamatoztasd kriptovalutáidat a blokkláncon

Egyes blokklánc-hálózatok a PoS (proof of stake) konszenzus mechanizmust alkalmazzák a tranzakciók hitelesítésére és a hálózat védelmére. A proof-of-stake rendszerben a validátorokat az alapján választják ki új blokkok létrehozására és a tranzakciók hitelesítésére, hogy hány token van a birtokukban, és hányat hajlandóak "letenni" biztosítékként. 

SWELL PROTOCOL | CRYPTOFALKA.webp

Például a Swell egy non-custodial staking protokoll, amelynek elsődleges küldetése, hogy a világ legjobb liquid staking és restaking élményét nyújtsa, egyszerűsítse a DeFi-hez való hozzáférést, miközben biztosítja az Ethereum és a restaking szolgáltatások jövőjét.

A non-custodial tárcák olyan tárcák, amelyek a tulajdonosnak kizárólagos ellenőrzést biztosítanak a privát kulcsok felett, ahelyett, hogy azokat egy harmadik félre, például egy tőzsdére bíznák. A "külső felügyelet nélküli tárcák" esetében a tulajdonos teljes mértékben felelős a privát kulcsok és a pénztárca védelméért.

Offline staking vs. hagyományos staking szolgáltatások

Azzal, hogy kriptovalutáinkat a hálózathoz kapcsolódó online tárcában tároljuk, a hagyományos staking esetén gyakran aktívan részt veszünk a blokklánc konszenzus és érvényesítési folyamataiban. Mindazonáltal az offline staking új megközelítést jelent, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy digitális eszközeiket az internethez való kapcsolódás nélkül kapcsolják a folyamatokhoz. 

Az offline staking esetén a felhasználók e feladatokat egy harmadik félre, egy validátorra - más néven staking poolra - bízhatják, miközben kriptovalutáikat biztonságban tarthatják offline, egy úgynevezett hideg tárcában (cold wallet). Mindez minimálisra csökkenti az internetes fenyegetések általi kitettséget, ez a lényeges különbség javítja az offline staking biztonságát.

Biztonsági intézkedések az offline staking során

Az egyik legelterjedtebb módszer az ún. hideg tárolás (cold storage), amely offline tárolja a tárca adatait és a privát kulcsokat, hogy csökkentse az internetes fenyegetésekkel szembeni sebezhetőséget. A hardver tárcákat széles körben használják biztonsági jellemzőik miatt, amelyek többek között fizikai eszközt biztosítanak a privát kulcsok biztonságos tárolására és az adathalászat vagy a rosszindulatú programok elleni védelemre. A lehetséges támadási útvonalak korlátozása és az internettől való fizikai elkülönítés révén magasabb fokú biztonságot nyújtanak. 

NYKNYC | CRYPTOFALKA.jpg

A több aláírást alkalmazó kriptotárcák használata tranzakciók engedélyezéséhez, tovább javíthatja a biztonságot. A külső fenyegetések elleni védelmet erősítik a robusztus hálózati biztonsági mechanizmusok, köztük a tűzfalak, a behatolásjelző rendszerek és a virtuális magánhálózatok.

Hogyan működik az offline staking?

Ebben a staking mechanizmusban a felhasználók egy harmadik féltől származó - jellemzően egy staking pool által működtetett - alapot biztosítanak a tranzakciók érvényesítéséhez és az új blokkok generálásához.  

PoW-PoS | CRYPTOFALKA.jpg

A résztvevők csökkentik az online hackelési kísérletek lehetőségét azáltal, hogy eszközeiket hardver kriptovaluta-tárcákban tárolják.

Az online kockázatokkal szembeni sebezhetőség csökkentésével az offline staking javítja a biztonságot, és vonzza azokat a felhasználókat, akik jutalmakat szeretnének keresni anélkül, hogy feláldoznák az eszközök biztonságát.

Hogy oszlanak el a staking jutalmak?

A staking jutalmak elosztása az offline staking során jellemzően a blokklánchálózat által előre meghatározott protokoll szerint történik. 

Amikor egy felhasználó delegálja a tokenjeit egy validátornak, hozzájárul az adott validátor által ellenőrzött teljes összeghez. A delegálók nevében a validátor részt vesz a blokkgenerálási és érvényesítési folyamatban. A validátor a munkájáért és a delegált összegekkel való hozzájárulásáért cserébe a blokk jutalmak egy részét kapja. Ez jellemzően 3-5%, de elérheti a 10%-ot is.

Míg egyes hálózatok teljesítményalapú stratégiát alkalmaznak, amely a résztvevőket a validátor hatékonysága és a sikeres blokkérvényesítés alapján kompenzálja, addig mások arányos elosztási stratégiát alkalmaznak, ahol a kifizetéseket a delegátorok között a stakelt összegek százalékos arányától függően osztják szét.

A kriptovaluta offline staking előnyei

Az offline staking számos előnyt kínál, többek között nagyobb biztonságot és kényelmet biztosít a kriptovaluta-tulajdonosok számára. 

Az olyan módszerek, mint a "cold storage" és a hardvertárcák használata által elért nagyobb biztonság az egyik fő előny. A felhasználók csökkenthetik a hackerkísérletek kockázatát azáltal, hogy az offline stakeléssel korlátozzák az internetes fenyegetéseknek való kitettségüket. 

Hardver pénztárca I Cryptofalka

Azzal, hogy a felhasználók az energiaigényes mechanizmusok nélkül vehetnek részt a konszenzusfolyamatokban, az offline staking hozzájárul a blokklánc-érvényesítés fenntarthatóbb és környezetbarátabb megközelítéséhez. Ez összhangban van a kriptopénzek területén a zöld és energiahatékony gyakorlatok növekvő globális hangsúlyozásával.

Az offline stakinggel kapcsolatos kockázatok

Az offline staking nagyobb biztonságot és rugalmasságot kínál, de kockázatot jelent a jutalmak esetleges elvesztése, a technikai jártasság szükségessége és a harmadik féltől származó validátorokra való támaszkodás miatt, ami a felhasználóktól alapos megfontolást igényel.

Az egyik jelentős probléma lehet, ha egy nem megbízható validátorra bízzuk a tokenjeinket, ezesetben kockáztatjuk a staking jutalmakat. A megbízhatóság és a jutalmak igazságos elosztásának biztosítása érdekében a felhasználóknak gondosan kell kiválasztaniuk a megbízható staking poolokat vagy validátorokat. 

Továbbá az offline tárolási technikák, például a hardveres tárcák biztonsága alapvető fontosságú, mivel ezen eszközök bármilyen hackelése a feltett eszközök elvesztését eredményezheti. Egy másik kérdés a beállítás és a kezelés összetettsége, amely technikai szakértelmet igényel, és akadály lehet a kevésbé tapasztalt felhasználók számára. 

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 0.47% $67,373.94
Ethereum ETH 0.42% $3,525.72
BNB BNB 0.45% $597.53
Solana SOL 2.43% $173.76
XRP XRP 3.37% $0.595
Dogecoin DOGE 7.29% $0.1346
Cardano ADA -0.42% $0.4373
Litecoin LTC 0.34% $73.51
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!